Rehber: 2018'de WhatsApp'a eklenen 7 özellik!

WhatsApp
WhatsApp

Yayınlanan her güncellemeyle yeni özellikler kazanan Instagram, bu sene ödeme sistemlerinden tüm verilerin indirilmesine ve grup sohbetlerine kadar bir dizi kullanışlı özelliği duyurdu. İşte karşınızda 2018 yılında WhatsApp'a eklenen 7 özellik!

Gerek Android gerekse iOS tarafında dünyanın en fazla tercih edilen mobil uygulaması WhatsApp, kullanıcılar için önemli yenilikler sunmaya devam ediyor. Bu sene yayınlanan birçok farklı güncellemeyle dikkat çeken uygulama, 1.5 milyarlık aylık aktif kullanıcı sayısını daha da artırmayı taşımayı hedefliyor. İşte karşınızda 2018 yılında yayınlanan ve yayınlanması beklenen yeni WhatsApp özellikleri:

WhatsApp tarafında bu sene Hindistan için sunulan en büyük yeniliklerin başında ödeme sistemi geliyor. Böylece kullanıcılar özel olarak tasarlanan arayüz üzerinden para transferi sağlayabiliyor. Yani ek bir uygulamaya ya da platforma gerek kalmadan WhatsApp üzerinden para göndermek ya da almak mümkün hale geliyor. Tabii bunun için PhonePe, Paytm ve BHIM giib platformlarla çeşitli işbirlikleri gerçekleştiriliyor.

Para transferi yapmak için ilk etapta Ayarlar / Ödemeler yolunu izlemek gerekiyor. Akabinde adımlar takip edildiğinde ise kolayca para transferi yapılabiliyor.

Hem şirketler hem de internet kullanıcıları için artık 'veri gizliliği' büyük önem taşıyor. Elbette Cambridge Analytica skandalının ortaya çıkmasının ardından Facebook başta olmak üzere birçok farklı şirket bu konuda hassasdavranıyor. Üstelik yenilenen kurallarla birlikte 25 Mayıs'ta yayınlanan Avrupa Genel Veri Koruma Yönetmeliği, çeşitli uygulamalarda kullanıcıların kendi bilgilerini en ince ayrıntısına kadar indirmesini sağlıyor. Bu durum WhatsApp'ta da geçerli. Ayarlar / Hesap / Hesap Bilgisi üzerinden kısa sürede bir rapor talep edilebiliyor. Böylece 'gizlilik' konusundaki birçok parametre şeffaf noktaya iniyor.

Tabii raporun üç gün içinde oluşturduğunu ve verilerin birkaç hafta içinde indirilebilir hale geldiğini bilmekte yarar var. Ayrıca hesap silme, numara ya da cihaz değişikliği durumlarında ise işlem isteği iptal ediliyor.

WhatsApp'a bu sene eklenen en önemli yeniliklerden biri de grup yöneticileri. Bir süre önce aktif edilen bu özellik kısaca uygulamadaki grup yöneticilerine eskisinden çok daha fazla özellik tanımlıyor. Artık grup yöneticileri istedikleri takdirde grubu susturup üyeleri sessize alabiliyor. Böylece WhatsApp grupları artık sadece yöneticiler tarafından bilgilendirme amacıyla da kullanılabiliyor.

Grup yöneticileri bu sistemi aktif etmek için Grup Bilgisi / Grup Ayarları / Mesaj Gönder bölümü üzerinden Tüm Katılımcılar veya Sadece Yöneticiler seçeneklerini tercih edebiliyor.

Yayınlanan güncellemelerle birlikte artık Siri ile gruplara mesaj gönderebilmek mümkün. Bunun için 'şu (grup ismi) gruba mesaj gönder' şeklindeki bir komutla ve yollanacak mesajla birlikte işlem tamamlanabiliyor.

Her ne kadar uygulamada uzunca bir süredir sesli ve görüntülü arama seçeneği yer alsa da bu sistem artık grup mesajlar için de geçerli. Yani artık birden fazla kişi WhatsApp üzerinden platform fark etmeksizin sesli ve görüntülü görüşme yapabiliyor.

WhatsApp Beta sürümünde Temmuz 2018 itibariyle Android kullanıcıları için aktif edilen şüpheli bağlantı göstergesi, WhatsApp'tan gönderilen sahtebağlantılara kullanıcıların itimat göstermemesini temel alıyor. Yani diğer bir değişle aslında basit bir gizlilik ve güvenlik sunuluyor.

Sahte bağlantıları engellemek isteyen uygulama, bu tip herhangi bir URL'ye tıklandığında kullanıcıları açılan pencereyle uyarıyor.

WhatsApp yöneticileri, platform üzerinde yalan haberlerin çok hızlı bir şekilde yayılmasından muzdarip olduğunu her fırsatta dile getiriyor. Dolayısıyla WhatsApp, birkaç hafta önce yaptığı güncellemeyle Hindistan'da yönlendirmeyi sınırlandırdı.

Benzer sınırlandırmanın önümüzdeki dönemlerde farklı ülkeler için de gerçekleştirilebileceği konuşuluyor.

Elbette bunlar haricinde de bir dizi özellik test aşamasında. Yani bu sene içinde farklı birçok özelliğin daha hayata geçirilmesi söz konusu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >