Tesla, dakikada 8 bin dolar kaybediyor

Tesla Roadster direksiyon
Tesla Roadster direksiyon

Yeni elektrikli otomobili Model 3 için seri üretim harcamaları giderek artan Tesla, son bir yılda 4,2 milyar dolar harcadı. Dakikada 8 bin dolar kaybeden şirket, böyle giderse Ağustos 2018'e kadar tüm nakit stoğunu eritmiş olacak.

Tesla, geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği elektrikli tır Semi ve spor otomobil Roadster tanıtımıyla gündemi epeyce meşgul etmişti. Model 3 yüzünden sıkıntılı bir dönemden geçen firma, kimilerine göre bu şaşalı etkinliği hedef şaşırtmak için düzenledi. Bu iddiayı haklı çıkarır nitelikte rakamlar paylaşan Bloomberg, Tesla'nın son bir yılda olduğu gibi para harcamaya devam ederse 2018 ortasında sıfırı tüketeceğini ileri sürdü.

Son 12 ayda 4,2 milyar dolar harcama yapan Tesla, bu meblanın büyük bölümünü firmanın hedef tüketici kitlesini birkaç katına çıkaracak uygun fiyatlı Model 3 için harcadı. Halen istediği üretim kapasitesi değerlerine ulaşamamış olan Tesla'nın dakikada 8 bin dolar, saatte ise yaklaşık yarım milyon dolar kayba uğradığı tahmin ediliyor.

Gelecek yıl en az 2 milyar dolarlık ek sermaye artırımına ihtiyaç duyacağı öngörülen Tesla, bu hızla harcama yapmaya devam ederse Ağustos 2018'de nakit stoğunu eritmiş olacak. Ancak planlandığı gibi martta haftalık 5 bin Model 3 üretim kapasitesine ulaşılabilirse, ciddi bir nakit akışı meydana gelecek ve hızlı nakit kaybının önüne geçilmiş olacak.

Tesla Roadster imdada yetişecek

1000 kilometre menzil, sıfırdan 100 kilometreye 1,9 saniyede çıkabilen üç elektrik motorlu güç sistemi ve 400 km'yi aşan maksimum hızla Tesla Roadster, otomotiv sektörünün son yıllarda görmüş olduğu en başarılı otomobillerden biri. 200 bin dolar fiyatla 2020'de satışa çıkacak araç için ön sipariş alımı başladı. Rezervasyon için 50 bin dolar depozito bedeli belirleyen Tesla, topladığı depozitolarla diğer projelerine ek finansman oluşturacak. Böylece milyar dolarları aşan harcamanın şirket ekonomisine etkisi azaltılacak.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >