Volvo, yeni otomobillerinde dizel motor seçeneği sunmamayı planlıyor

Volvo S60
Volvo S60

Hibrit ve tam elektrikli otomobillere geçişte en hızlı davranan otomotiv devlerinden biri olan Volvo, bu hafta yeni modellerinde dizel motor seçeneği sunmayacağı yönünde bir karar açıklayacak. Firma, yıllar sonra ilk defa bir otomobil çözümünü dizel motor alternatifi olmadan tüketiciyle buluşturacak.

1980'li yılların sonu başlayan binek araçlarda dizel motor furyası 2015'teki Volkswagen skandalıyla etkisini kaybetmeye başladı. Dizelin en büyük rakibi hibrit sistemler konusunda en hızlı davranan isimlerden biri olan Volvo, bu hafta kritik bir karara imza atabilir. Financial Times'a konuşan Volvo CEO'su Hakan Samuelsson, şirketin yeni modellerinde dizel motor seçeneği sunmamayı planladığını açıkladı.

Benzinli motorlardan daha az CO2 salınımı yapan ve düşük yakıt tüketimiyle cazibesini koruyan dizel motorlar, Volvo'ya göre çok karmaşık olduğundan yeni motorlar tasarlamak yerine hibrit sistemlere yatırımda bulunmak daha cazip görünüyor. Alınacak bu önemli karar, iddiaya göre ilk kez yeni nesil Volvo S60 ile uygulanmaya başlayacak.

Dizelin yerini hafif hibrit otomobiller alacak

Yeni dizel motorlar yerine hibrit motor teknolojilerine yatırımlarını artıran Volvo, tıpkı dizel gibi düşük CO2 salınımı yapıp yakıt tüketimini sıradan benzinli motorlara kıyasla %15-20 düşüren hafif hibrit motorları dizelin yerine geçirecek. Motor, şanzuman ya da ikisi arasına yerleştirilen bir elektrik motoru ve 48V batarya sisteminin mevcut olduğu hafif hibrit motorlar, en gelişmiş sistemlerde yüzde 20'nin üzerinde yakıt tasarrufu değerleri sunabiliyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >