Mercedes, Volvo'nun motor teknolojilerinden istifade edecek

Volvo
Volvo

Şubatta 9 milyar dolar harcayarak Mercedes'in en büyük hissedarına dönüşen Geely'nin kurucusu Li Shufu, sahibi olduğu Volvo ile Mercedes arasındaki ilk organik bağı kurmak üzere. Bir Alman dergisine göre, İsveçli üreticiden yüzde 1-2 hisse satın alacak olan Mercedes, Volvo'nun motor teknolojilerinden faydalanacak.

Son 6-7 yılda yeni nesil otomobil teknolojileri ve kendi modüler platformunu geliştirmek için 11 milyar dolar gibi ciddi bir mebla harcayan Volvo, Çinli Geely bünyesinde gösterdiği muazzam büyümeyle sektörün öncü markaları arasına girmeyi başardı. Son dönemde Geely'nin sahibiyle yakınlaşma imkanı yakalayan Mercedes-Benz ise, İsveçli firmanın bilhassa hibrit motor sistemleri konusunda elde ettiği tecrübeden istifade ederek bu başarı hikayesinden nemalanmak istiyor.

Devasa araç filosunu motor seçenekleri hususunda birden fazla kaynağa başvurarak besleyen Mercedes, ilerleyen dönemde Volvo menşeli sistemleri de portföyüne ekleyecek. Bir Alman dergisinin gündeme taşıdığı iddiaya göre Mercedes, önümüzdeki dönemde Volvo'dan yüzde 1-2 kadar hisse alımı gerçekleştirecek ve iki firma arasındaki mühim organik bağın oluşmasına katkı sağlayacak.

Geely'nin sahibi Li Shufu, geçtiğimiz şubat ayında 9 milyar dolar harcayarak Mercedes'in sahibi olan Daimler holdingin en büyük hissedarı statüsüne yükselmişti. Bunun akabinde hem Çin'de hem de küresel çapta iki otomotiv devinin işbirliğini geliştireceğini dile getiren yetkililer, şimdilik Mercedes-Volvo işbirliği konusunda sessiz kalmayı tercih ediyor. Yakında tüm detayların netleşmesiyle mevzunun daha derinlemesine medyaya yansıması bekleniyor.

Mercedes, Volvo'nun hibrit ve tam elektrikli motor teknolojilerini kullanacak

Otomotiv endüstrisinde önlenemez bir hızla büyüyen elektrikli otomobil devrimi, Mercedes gibi bir dünya devini dahî rakipleriyle işbirliğine mecbur bırakmış görünüyor. Özellikle prizli hibrit sistemlerdeki başarısıyla büyük övgü toplayan Volvo, Mercedes'in yeni nesil araçlarına kendi geliştirdiği hibrit motor sistemeleriyle katkı sağlayacak.

İki firmanın hibritlerden çok daha kritik olan tam elektrikli araçlarda ve batarya teknolojilerinde de işbirliğini sürdürmesi bekleniyor. Geely'nin sahibi, Daimler'e hissedar olma kararını alırken bu tür işbirliklerinin kurulmasından bahsederek aslında milyarlarca dolarlık yatırımın Volvo ve Geely grubu diğer markaların sonraki 10 yılını garanti altına almak olduğunu gözler önüne sermişti. Bu kritik işbirliğinin nasıl sonuç vereceğini önümüzdeki birkaç yıl içerisinde birlikte göreceğiz.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >