WhatsApp bizden ne istiyor? İşte sözleşmeyle ilgili sıkça sorulan sorular

Arşiv
Arşiv

WhatsApp’ın yeni gizlilik sözleşmesi ve veri paylaşımına dair değişiklikler geçtiğimiz günlerde kullanıcıların karşısına bir onay penceresi olarak çıkmaya başladı. WhatsApp özellikle Facebook ile veri senkronizasyonunun nasıl yaptığını açıklayan yeni bir kullanıcı sözleşmesini kullanıcılarına sundu. Şimdi iki milyar kullanıcının aklında birçok soru bulunuyor. İşte WhatsApp'ın gizlilik sözleşmesiyle ilgili tüm merak edilenler...

WhatsApp, kullanıcılarına son günlerde yeni gizlilik sözleşmesini kabul etmeleri, yoksa uygulamayı akıllı telefonlarından silmeleri yönünde bir uyarı gönderiyor. Bu durum hem Türkiye hem de dünyanın dört bir yanında kullanıcıların WhatsApp uygulamasını silme kampanyasına katılmalarına yol açtı.

WhatsApp'ı bırakıp bırakmamakta kararsız kalan birçok kullanıcının da aklında hala sorular bulunuyor. İşte WhatsApp'ın gizlilik sözleşmesiyle ilgili akıllara takılan soruların cevapları:

WhatsApp bu sözleşmeyi neden zorunlu kılıyor?

Mark Zuckerberg Facebook üzerinden zaten bazı datalarımıza erişiyor. Ve bu datalar hem Facebook hem de Instagram’da ilgi alanlarımıza göre karşımıza reklam olarak çıkıyor. Fakat sahip olduğu Facebook dataları ile en azından Google kadar para kazanamıyor ya da reklam verenlerin istediğini karşılayamıyor. İşte WhatsApp datalarımızla daha spesifik bilgilerimize ulaşıp bunları şirketler ile paylaşarak hem sektörde daha fazla söz sahibi olacak hem de verilerimizi şirketlere ya da devletlere satarak daha fazla para kazanacak.

Facebook'ta eğitim durumumuz, yaşadığımız yer, lokasyon durumumuz gibi bilgiler kayıt altında, bu bilgiler ışığında karşımıza reklam çıkıyor. Ama Facebook siz herhangi bir sayfayı ziyaret etmedikçe size spesifik olarak reklam veremiyor.

İşte bu yeni yasa sayesinde WhatsApp yazışmalarımızdan nelere ihtiyacımız olduğunu öğrenip örneğin yeni bir ayakkabı ihtiyacımız olduğunu arkadaşımızla paylaştığımızda bu veriyi Instagram üzerinden paylaşıp yapay zeka önümüze istediğimiz tarz bir ayakkabıyı çıkaracak. Kısaca, WhatsApp üzerindeki görsel ve yazınsal tüm yazışmalarımızı Facebook ya da Instagram’a veri olarak paylaşıp bunları reklam devlerine sunacak.

Onaylanan sözleşme nasıl iptal edilir?

  • Whatsapp’tan ayarlar kısmına girin.
  • Ayarlar kısmındaki hesap seçeneğine tıklayın.
  • Hesap seçeneğinden “hesabımı sil” kısmına tıklayarak numaranızı girerek Whatsapp hesabınızı silip yeniden yüklemeniz gerekiyor.
  • Uygulamayı yeniden indirdiğinizde sözleşme birkaç gün içinde yeniden karşınıza çıkıyor fakat bunu “şimdi değil” kısmına tıklayarak 8 Şubat’a kadar ertelemeniz mümkün.
  • 8 Şubat sonrasında ise sözleşmeyi kabul etmeyenler uygulamaya giremeyecek.

WhatsApp 8 Şubat'ta mı kayda başlayacak?

Onay verenlerin hesabıyla ilgili veriler kayda alınmaya başlayacak. 8 Şubat sadece onay vermek için WhatsApp'ın kullanıcılarına tanıdığı süreyi kapsıyor. Yani WhatsApp’ı kullanmaya devam etmek isteyen tüm kullanıcıların, yeni hizmet şartlarını 8 Şubat’a kadar kabul etmeleri gerekiyor.

WhatsApp’ı kullanmaya devam etmek isteyen tüm kullanıcıların güncel hizmet koşullarını onaylayarak kullanımlarına devam etmeleri mümkün olacak.

WhatsApp geri adım attı mı?

WhatsApp'ın geri adım attığı iddiası şu an için gerçeği yansıtmıyor. WhatsApp tarafından kullanıcılara gönderilen ve kişisel bilgilerin Facebook tarafından işlenmesi için onay isteyen gizlilik sözleşmesi geçerliliğini koruyor.

WhatsApp fotoğraf, video ya da ses kayıtlarımıza mı ulaşacak?

WhatsApp'tan yapılan açıklamada, "Uçtan uca şifreleme, yolladığınız fotoğrafın, ses kaydının, videonun ya da mesajın sadece sizin tarafınızdan ve konuştuğunuz kişi tarafından okunduğunu/dinlendiğini garanti eder. Üçüncü şahıslar, WhatsApp ya da Facebook bile, bu içerikleri göremez" ifadelerine yer verildi.

Türkiye WhatsApp'a karşı ne gibi adımlar attı?

Rekabet Kurumu, Facebook ve WhatsApp hakkında soruşturma başlattı ve WhatsApp verilerinin paylaşılması zorunluluğunu durdurdu

Son güncellemeyi yüklersem sözleşmeyi onaylamış olur muyum?

Hayır, bunun için WhatsApp karşınıza ayrı bir sekmede gizlilik sözleşmesini çıkarıyor, kabul ederseniz onaylamış oluyorsunuz

Verilere daha önce ulaşamıyor muydu?

Evet ulaşıyordu, ancak yeni sözleşmeyle bu verilerin Facebook algoritmalarına reklam için geçebileceğini bildiriyor.

Sözleşme AB ülkelerini kapsıyor mu?

Bu ülkelerdeki kullanıcılar sözleşmeyi kabul etmeseler dahi uygulamayı kullanabilecekler

  • GZT artık BiP'te!👇
  • BiP'e son 48 saatte 2 milyonu aşkın kişi katıldı, biz de GZT olarak WhatsApp kullanımına son vererek yerli ve milli olan BiP uygulamasına geçiş yaptık. BiP'te takipçilerimizi bekliyoruz, 'GZT' yazıp kanalımızı takip edin, tüm gelişmelerden anında haberdar olun.📲
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >