Zoom, Facebook'a veri göndermeyi durdurmak için iOS uygulamasını güncelledi

Zoom
Zoom

Sosyal izolasyon sürecinde en fazla tercih edilen video konferans uygulamalarından biri Zoom. Bu uygulama aslında hem sesli hem de görüntülü görüşmeler için aktif olarak kullanılıyor.

Geçen hafta 'iOS uygulaması kullanıcı verilerini Facebook'a aktarıyor' analizlerinin ardından şirket genel bir güncelleme yapıyor.

Zoom, kullanıcıların gizliliğini dikkate aldığını belirterek bu gözetim için özür diliyor.

Dünya genelinde milyonlarca kişi 'sosyal izolasyon' gereği evlerinden çalışıyor. Doğal olarak bu süreçte sesli ve görüntülü görüşme uygulamaları epey aktif kullanılıyor.

Sosyal izolasyon nedeniyle evlerinden çıkamayan milyonlarca kişi Zoom üzerinden iletişim kuruyor. Sosyal izolasyon nedeniyle evlerinden çıkamayan milyonlarca kişi Zoom üzerinden iletişim kuruyor.
Sosyal izolasyon nedeniyle evlerinden çıkamayan milyonlarca kişi Zoom üzerinden iletişim kuruyor. Sosyal izolasyon nedeniyle evlerinden çıkamayan milyonlarca kişi Zoom üzerinden iletişim kuruyor.

İndirme rakamları, Zoom video konferans uygulamasının Android ve iOS'ta rekor üstüne rekor kırdığını gösteriyor. Fakat yapılan araştırmalar bu uygulamanın iOS versiyonunda 'Facebook hesabınız olmasa dahi' kişisel verilerinizin Facebook'a aktarıldığını gösteriyor.

  • HATIRLAYALIM: Sosyal izolasyon sürecinde epey popülerlik kazanan Zoom uygulaması aslında iOS sürümünde Facebook'a çeşitli veriler gönderiyor. Üstelik bunu Facebook hesabı olmayan kişiler üzerinden de yapıyor. Yani Zoom'daki kullanıcı verileri Facebook şirketiyle paylaşılıyor. Söz konusu Facebook olduğunda bu tip veri hırsızlıkları pek yadırganmıyor. Zira Cambridge Analytica başta olmak üzere kullanıcı verilerinin ortalığa saçıldığına çok fazla skandal var. Zoom kullanıcıları hiç fark etmediği halde bu veriler arka planda Facebook'a ulaşıyor.

Zoom'un bu kadar aktif kullanılmasının sebebi aslında epey basit arayüzle doğrudan hedefle yönelik olması. Birkaç saniye içinde görüntülü görüşmeler başlatılabiliyor.
Zoom'un bu kadar aktif kullanılmasının sebebi aslında epey basit arayüzle doğrudan hedefle yönelik olması. Birkaç saniye içinde görüntülü görüşmeler başlatılabiliyor.

Ancak son güncellemeyle birlikte bu problem ortadan kaldırılıyor. Yani artık Facebook ile veri paylaşımının söz konusu olmadığı açıklandı.

Durumun farkında değildik.

Zoom sözcüsü, konuyla alakalı açıklamasında 'durumun farkında olmadıklarını' söyledi.

    Zoom kullanıcıların gizliliğini son derece ciddiye alıyor. Kullanıcılarımıza, platformumuza erişmenin başka bir yolunu sunmak için başlangıçta Facebook SDK'yı kullanarak 'Facebook ile giriş yap' özelliğini uyguladık. Ancak yakın zamanda Facebook SDK'nın gereksiz cihaz verileri topladığını fark ettik.
    Facebook SDK tarafından toplanan veriler herhangi bir kişisel kullanıcı verisi içermiyor, bunun yerine kullanıcıların mobil işletim sistemi sürümü, cihazın saat dilimi, cihaz modeli ve operatörü, ekran boyutu / işlemci gibi teknik veriler içeriyor.
    Facebook SDK'sını kaldıracağız ve kullanıcıların tarayıcıları üzerinden Facebook ile giriş yapabilmeleri için bu özelliği yeniden yapılandıracağız. Kullanıcıların bu değişikliklerden yararlanmaları için en son sürüme yükseltme yapmaları gerekecek. Bu gözetim için özür dileriz ver kullanıcıların verilerini koruma konusunda kararlıyız.

Özellikle ekip halinde çalışan kişilerde 'iletişim problemi' yaşanmaması adına sesli ya da görüntülü görüşme yapılabilen uygulamalar tercih ediliyor. Ancak bu tip uygulamaların hepsinin güvenli olduğunu düşünmemek gerekiyor. Zira Zoom örneğinde olduğu gibi bazı uygulamalar kullanıcı verilerini farklı platformlara aktarabiliyor.

Alternatif olarak tercih edilebilecek çok fazla uygulama var. Bunlardan birkaçı Rocket Chat, Skype, Teams ve Google Hangouts şeklinde.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >