Mirasını taşıyan şehir: Edirne

Edirne, Türkiye'nin Edirne ilinde yer alan şehir ve aynı ilin merkez ilçesi.
Edirne, Türkiye'nin Edirne ilinde yer alan şehir ve aynı ilin merkez ilçesi.

Tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği ve Osmanlıİmparatorluğu'nun başkentliğini de yapan kadim şehirEdirne, eşsiz eserleri içinde barındırırken gezenleri kendinehayran bırakıyor. Edirne, görkemli camileri, kervansarayları,boylu boyunca uzanan köprüleri, doğası, dokusu ve sıcakinsanları ile ülkemizin en güzel şehirlerden biri.

Camiler şehri Edirne

Kentteki ilk durağımız Edirne'nin her yerinden tüm ihtişamı ile görülebilen, dört zarif minaresi, muhteşem kubbesi ile eşsiz bir yapı olan Selimiye Camii. Dünya tarihinin ünlü mimarlarından birisi olan Mimar Sinan'ın ustalık eseri. Yapımına 2. Selim'in emri ile 1568'de başlanan caminin inşası binlerce kişinin yoğun çalışması ile yedi yıl sürerek 1575'de tamamlanmış. Osmanlı-Türk mimarisinin en önemli eseri Selimiye Camii'nin dört köşesinde yer alan, her biri üç şerefeli minareleri, dünyanın görkemli mimari örneklerinden. Minarelerin mimari açıdan en dikkat çekici yönü, mümkün olabilecek en ince şekilde tasarlanmaları ve her birinde birbirleriyle çakışmadan ayrı ayrı şerefelere ulaşan üçer merdivenin bulunması. Dış görünüşüyle de hayranlık uyandıran ancak asıl caminin içinden görkemi hissedilen kubbesi ise muhteşem. Caminin minber ve mihrabı mermer işçiliğinin şaheserleri arasında gösteriliyor. İznik'te imâl edilmiş çini süslemeleri de takdire şayan. Bu süslemelerde 101 farklı lale deseni kullanılmış.

Her adımınızda muhteşem yapılarla karşılaşıyorsunuz Edirne'de. 1414'de inşa edilen Eski Camii, Yıldırım Beyazıt'ın oğlu Emir Süleyman'ın isteği üzerine yapılmış. Dokuz kubbeye sahip olan cami tarihte önemli törenlere ev sahipliği yapmış. Selimiye Camii ile komşu olan bu cami hat sanatının müthiş örneklerini barındırıyor.

  • 1447'de yapımı tamamlanan Üç Şerefeli Camii ise adını minarelerinden alıyor.

Mimar Sinan'a ilham olan bu cami Osmanlı İmparatorluğu'nun en uzun minaresini de bünyesinde barındırmasından ötürü mimarimizde oldukça önemli bir yere sahip.

 Marmara Bölgesi'nin Trakya kesiminde, Yunanistan ve Bulgaristan sınırında yer almaktadır.
Marmara Bölgesi'nin Trakya kesiminde, Yunanistan ve Bulgaristan sınırında yer almaktadır.

Osmanlı'nın genellikle kare yapıdaki camilerinin aksine dikdörtgen biçiminde olan Muradiye Camii ilk bakışta bir Selçuklu camisi izlenimini de uyandırıyor. Küçükpazar semtinde Sarayiçi'ne egemen bir tepeye 2. Murat tarafından yaptırılmış. 15. yüzyıl Osmanlı sanatının en önemli yapılarından olan caminin, dış görünüşünün yanı sıra mihrap ve duvarları kaplayan çinileri de Türk çini sanatının en güzel örneklerinden.

Meriç Köprüsü'nden güne veda

Gün batımının izlendiği en iyi yer Edirne- Karaağaç yolunda, Meriç Nehri'nin üzerine yapılmış Meriç Köprüsü. Köprü, 1842'de Sultan Abdülmecit zamanında yapımına başlanmış 1847'de bitirilmiş. Köprü 263 metre uzunluğunda 7 metre genişliğinde, 13 ayak üzerinde oturtulmuş. Ortasındaki yazıtlı köşkü mermerden yapılmış. Türkiye'nin en batısında bulunan bu yerde, güneşin batışını fotoğraflamayı unutmayın.

Bayezid Külliyesi

Tunca Nehri'nin kıyısının hemen yanında bulunan 2. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi, şehre geldiğinizde mutlaka uğramanız gereken muhteşem bir mimari yapı. Sultan 2. Beyazıt'ın emriyle yapılan külliye, Darüşifahane olarak 1488'den 1896'ya kadar hastalara hizmet etmiş. Günümüzde Trakya Üniversitesi tarafından müze olarak kullanılan Bayezid Külliyesi, tıp tarihimizi günümüze taşıyan ve pek çok kuruluş tarafından ödüllendirilen bir müze.

2018 sayımına göre toplam nüfusu 180.327'dir.
2018 sayımına göre toplam nüfusu 180.327'dir.

Edirne’nin efsane lezzeti: Ciğer Tava

Ciğer denince akla gelen ilk il tartışmasız Edirne. İnce ince dilimlenmiş ciğerlerin un ve yağ ile buluşması ile ortaya çıkan muhteşem bir lezzet. Tava ciğeri kadar bilinmese de ciğer sarmayı bir kez yiyen bir daha yemek istiyor. Ciğer zarı kuş üzümü, dolmalık fıstık, soğan ve pirinçle dolduruluyor ve ardından fırına veriliyor. Elbasan tava, bir diğer et yemeği. Kuzu eti, soğan, sarımsak ve yoğurdun ana malzeme olarak kullanıldığı yemek, lezzetli olduğu kadar sağlıklı da. Zirva ise meyve ve etin bir arada olduğu enfes bir tat. Zerde, Cevizli oturtma, akıtma gibi lezzetleri tatmak için hemen Edirne seyahat planı yapmalısınız.