Yaşamak ve diğer meseleler: Fas

Fas, Kuzey Afrika'da yaklaşık olarak 32 milyon nüfusa ve 720,000 km² yüz ölçümüne sahip bir ülkedir.
Fas, Kuzey Afrika'da yaklaşık olarak 32 milyon nüfusa ve 720,000 km² yüz ölçümüne sahip bir ülkedir.

Renkli, hareketli, Afrika kıtasının kuzeybatıköşesinde yer alan Fas’a gidiyoruz.Batısında okyanus, kuzeyinde Akdeniz,güneyinde Atlas Dağları, doğusunda iseSahra Çölü’nün sizi beklediği bu çok kültürlüülke size tahmininizden çok dahafazlasını sunuyor!

Fes şehrinin labirent sokaklarını keşfetmeli, Marakeş’te Kıyamet Meydanı'ndaki çılgınlığı izlemeli, Sahra Çölü'nün keyfini çıkarmalı, mavi şehir Şafşavan'ın sokaklarında kaybolmalı, okyanus ve çölün sonuna kadar tadına varmalı!

Fas hakkında kısaca

Öncelikle, Fas’a dünyada Fas diyen tek ülke biziz. Bu isim de Fes şehrinden geliyor. Faslılar ise kendilerine “El-Magrip” der, yani “en batıdaki yer”.

• Afrika’nın Avrupa’ya en yakın noktasında yer alan Fas için Avrupa ülkeleri ise “Müslüman” anlamındaki Morocco ya da Maroc isimlerini kullanmayı tercih eder. İspanya ile Fas’ın arasındaki mesafe sadece 14 kilometredir.

Krallık ile yönetilen Fas’ın başkenti Rabat olmasına rağmen en büyük şehri Kazablanka’dır. Fas’ın resmi dili Arapça, para birimi dirhemi’dir. Ayrıca Fas, Türk vatandaşlarından vize istemediği için kolay seyahat edebildiğimiz ülkeler arasındadır.

II. Hassan Cami, Kazablanka.
II. Hassan Cami, Kazablanka.

• Fas alışveriş sevenler için de muhteşem seçenekler sunan bir ülke. Rengârenk deri çanta ve ayakkabılar, el dokuması giysiler, şallar, örtüler, baharatlar, Fas ile özdeşleşmiş olan Argan yağı ürünleri ve bakır işlerini almasanız bile satan yerleri gezmek dahi çok zevkli.

• Fas’ın güneyi Sahra Çölü, batısı ise Atlantik Okyanusu ile çevrili olduğundan yıl boyu sıcaklık genel olarak yüksek ancak yaz aylarında sıcaklık çok daha yükseliyor. Bu nedenle Haziran-Eylül arası Fas’a gitmek için en kötü zaman dilimi. Bahar ayları ise Fas’a gitmek için en ideal dönem. Kış aylarında gittiğinizde gece-gündüz sıcaklık farkları nedeniyle bir miktar daha soğuk hava ile karşılaşabilirsiniz.

Fas 8’lisi

Hassan Kulesi, Rabat.
Hassan Kulesi, Rabat.

1- Kazablanka:Fas’ın batısında yer alan Kazablanka, ülkenin en büyük şehri ve önemli bir liman şehri. Aynı zamanda pek çok havayolu şirketi Fas uçuşlarını Kazablanka’ya yaptığından Fas’ın giriş kapısı olarak gösteriliyor. Şehrin orijinal Berberi ismi “Anfa” (tepe). Casablanca ismini ilk olarak Portekizliler “Casa Branca” olarak kullanmış ve bundan esinlenen İspanyollar da “Casa Blanca” demişlerdir. Kazablanka’ya gittiğinizde kapasitesi ile dünyanın beşinci büyük camisi unvanını taşıyan II. Hassan Cami, Birleşmiş Milletler Meydanı, Medina (Eski Şehir), La Corniche (Kordon Boyu) görmeniz gereken yerlerin başında geliyor.

2- Rabat:Rabat, Fas Krallığı’nın başkentidir. Rabat kelimesi, Arapça’da “korunaklı yer” manasına gelir. Rabat, başkent olmasına rağmen ülkenin Kazablanka'dan sonra ikinci büyük kentidir. Kale içindeki beyaz boyalı, mavi pencere ve kapılı evleri, dar sokakları, eski yapıları, tarihsel anıtları ve Kasbah'ı ile çok sayıda turisti kendine çekmektedir. Rabat aynı zamanda güzel plajlarla seçkin resortların da bulunduğu bir tatil mekânıdır. Rabat’a gittiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerleri sıralayacak olursak; Le Tour Hassan (Hassan Kulesi), Kasbah des Oudaias (kale), Kraliyet Sarayı, V. Muhammed Anıt Kabri, Chellah Harabeleri, Rüzgâr Kapısı, Medina.

Fes.
Fes.

3- Fes: Geçmişte Fas Sultanlığı'na başkentlik yapmış kraliyet kentlerinden biri burası. Fes, üç kısımdan oluşuyor:

  • Fes el Bali: Çevresi surlarla çevrili en eski kent bölgesi, Unesco Dünya Mirasları Listesi’nde de yer alıyor... Eski şehir, dünyada arabaların giremediği en büyük alandır. Burada ulaşım, eşekler ve motosikletler ile sağlanıyor. Ayrıca eski şehirde yer alan Al Karaouine Üniversitesi dünya üzerinde eğitime devam eden en eski üniversitedir.
  • Fes Jdid: Şehrin yeni bölgesi ve Müsevi Mahallesi’nin olduğu Mellah bölgesinin olduğu bölümüdür.
  • Ville Nouvelle: Şehrin Fransız etkisinde yapılmış olan yeni ve modern kısmıdır.

Meknes.
Meknes.

4- Meknes: Bir dönem Fas’a başkentlik yapmış olan Meknes şehri, eski şehir merkezi ile Unesco Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer almaktadır. Meknes’te Dar El Makhzen Sarayı, Bab Mansour Kapısı, Lahboul Bahçeleri, Moulay Ismail Mozolesi. Meknes Çarşısı, eski şehir merkezinin ara sokakları mutlaka zaman ayırmanız gereken yerler arasında.

5: Şafşafan: Rif Dağları’nın eteklerinde kurulmuş olan şehir adını, keçi boynuzuna benzetilen dağının çift tepelerinden alır, kelime anlamı çifte boynuzdur. Şehirdeki evlerin maviye boyanması ile ilgili bazı rivayetler var. Bu rivayetlerden ilki, eskiden Yahudi evlerini ayrıştırmak için maviye boyandığı yönünde. Bir diğeri ise mavinin böcekleri uzak tuttuğu için evlerin maviye boyandığı şeklinde. Bir başka rivayet ise mavi rengin evleri serin tuttuğu yönünde. Her ne sebeple olursa olsun, ortaya çok güzel bir görüntü çıkmış.

Şafşafan.
Şafşafan.

6- Merzouga:Merzouga, güneydoğu Fas'ta, Cezayir sınırına yaklaşık 50 km mesafede küçük bir köydür. Burası, Fas’ın meşhur kum tepelerinin bulunduğu, Sahra Çölü’nün en etkileyici noktaları arasında yer alan Erg Chebbi'ye yakın olması nedeniyle birçok turistin Fas rotasında yer alıyor. Çölde safari yapmak, bedevi çadırında konaklamak, develerle gezmek, günbatımı turları gibi pek çok çöl deneyimi için son durak Merzouga’dır. Çöle ulaşmanın zahmetli ve uzun süreceğini göze alarak bu bölgeye plan yapmanızı öneririm.

7- Ait Benhaddou: Sahra Çölü’nden Marakeş’e dönüş yolu, aynı zamanda eski bir kervan güzergâhıdır. Bu güzergâh üzerinde yer alan Ait Benhaddou köyü ise ilginç mimarisi ile turistlerin ilgisini bir hayli çekiyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan eski köy neredeyse tamamen boşalmış ve nehrin diğer tarafındaki yeni köydeki modern konutlarına taşınmış, eski şehir turistlere kalmış. Kızıl renkte topraktan yapılmış kuleler ile güçlendirilmiş, Fas toprak mimarisinin muhteşem örnekleri olan binalar, Gladyatör, Arabistanlı Lawrance gibi önemli yapımlarda çekim mekânı olarak kullanılmış.

8- Marakeş: Fas’ın en renkli, en hareketli şehirlerinin başında Marakeş geliyor. Atlantik Okyanusu ile Sahra Çölü arasındaki şehir, toprağın rengi nedeniyle Kızıl Şehir olarak anılıyor. Marakeş, Kıyamet Meydanı ve Fas’ın en güzel el ürünlerini satan çarşıları, hareketli gece hayatı, konaklamak için müthiş bir deneyim sunan riadları ile turistler için tam bir cazibe merkezi. Marakeş’e geldiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerleri sıralayacak olursak; şehrin kalbinin attığı Djemaa El-Fna yani Kıyamet Meydanı, Menara Bahçeleri, Kutubya Cami, Saadi Mezarları, Bahia Sarayı, Majorel Bahçeleri ve Kıyamet Meydanı’nı çevreleyen çarşıları.