Mavi düşlerin Lacivert gölgesinde bir hayat: Muharrem Gülergin

Mavi düşlerin Lacivert gölgesinde bir hayat: Muharrem Gülergin
Mavi düşlerin Lacivert gölgesinde bir hayat: Muharrem Gülergin

Bir Adana Demirspor efsanesi, aynı zamanda bir spor efsanesi... Hem futbolcu, hem su topu oyuncusu, hem yüzücü, hem de atlet... 10 parmağında 10 marifet.

Muharrem Gülergin 1924 yılında Adana'da Devlet Demiryolları memuru Hasan Gülergin'in oğlu olarak dünyaya geldi. Çocukluğunda Adana'da futbol yeni yeni gelişiyordu. Türkocağı, Seyhanspor, Torosspor ve Adana İdman Yurdu, Adana'nın futbolda emekleme dönemindeki en önemli takımlarıydı. Şehir spora sevdalıydı ancak tek ilgi futbola karşı değildi. Sıcaktan dolayı çocuklar ve gençler Seyhan Barajında ve su kanallarında yüzmekteydi. 1938 yılında Adana Belediyesi ve Beden Terbiyesi Bölge Müdürlüğü'nün girişimleriyle dönemin en modern havuzunun Adana'da açılması sağlandı. Bu girişim Muharrem'lerin havuzda Türkiye'nin yenilmez armadası olma yolculuğunun ilk adımı olacaktı.


                                    
                                    
                                    
                                    
                                    D.D.Y. 6. İşletme Müdürü Eşref Demirağ tarafından "Sivil Savunma Mükellefiyeti" kanunu kapsamında ADANA DEMİRSPOR kulübünün kuruluşu için resmi başvuru yapıldı. 28 Aralık 1940 günü, Adana Demirspor artık resmen kurulmuştu. Muharrem Gülergin o sıralar 16 yaşındaydı. Futbolda o yıllarda pamuk ve tekstilden elde ettiği önemli gelirlerle Milli Mensucat fırtına gibi eserken, Demirspor ise mütevazi olanaklarıyla Demiryolcul çocuklarının oluşturduğu bir takım kimliğindeydi.
D.D.Y. 6. İşletme Müdürü Eşref Demirağ tarafından "Sivil Savunma Mükellefiyeti" kanunu kapsamında ADANA DEMİRSPOR kulübünün kuruluşu için resmi başvuru yapıldı. 28 Aralık 1940 günü, Adana Demirspor artık resmen kurulmuştu. Muharrem Gülergin o sıralar 16 yaşındaydı. Futbolda o yıllarda pamuk ve tekstilden elde ettiği önemli gelirlerle Milli Mensucat fırtına gibi eserken, Demirspor ise mütevazi olanaklarıyla Demiryolcul çocuklarının oluşturduğu bir takım kimliğindeydi.
18 YILDA 15 ŞAMPİYONLUK

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Demirspor o sezon Adana dışından Mersin ve Tarsus İdman Yurdu'nun da bulunduğu Çukurova Ligi'ne katılır. Katıldığı ilk sezon (1941-42) bu mütevazi kadro şampiyonluğu son hafta Milli Mensucat'a kaptırır. 49'da Torosspor ve 56'da bir kez daha Milli Mensucat araya girecek ancak Adana Demirspor 18 sezonun 15'inde kimseye şampiyonluk göstermeyecektir. Muharrem, kuruluşundan beri içinde bulunduğu Demirspor'un bu 15 şampiyonluğunda büyük pay sahibi olmuş ve gittikçe takımın her şeyi haline gelmeye başlamıştır.
18 YILDA 15 ŞAMPİYONLUK Demirspor o sezon Adana dışından Mersin ve Tarsus İdman Yurdu'nun da bulunduğu Çukurova Ligi'ne katılır. Katıldığı ilk sezon (1941-42) bu mütevazi kadro şampiyonluğu son hafta Milli Mensucat'a kaptırır. 49'da Torosspor ve 56'da bir kez daha Milli Mensucat araya girecek ancak Adana Demirspor 18 sezonun 15'inde kimseye şampiyonluk göstermeyecektir. Muharrem, kuruluşundan beri içinde bulunduğu Demirspor'un bu 15 şampiyonluğunda büyük pay sahibi olmuş ve gittikçe takımın her şeyi haline gelmeye başlamıştır.
YENİLMEZ ARMADA

                                    
                                    Futbolda inanılmaz başarılara imza atan Muharrem sadece futbolcu değildir. 1944'te 100 metre kurbağalamada Türkiye rekorunu kırar. Bu rekoru 11 yıl boyunca kimse geçemez. Muharrem aynı zamanda Adana Demirspor su topu takımının da bir parçasıdır. Su topunda İstanbul takımlarının hegemonyasını kırmak için yola çıkan Adana Demirspor su topu takımı 17 yıl hiç yenilmeden, 22 yıl içinde ise sadece 1 defa yenilerek tam 29 Türkiye şampiyonluğu kazanmış ve yenilmez armada olmuştur. Muharrem Gülergin çocuk yaşlarında giydiği Demirspor formasıyla yıllar içinde takımın kaptanı ve Muharrem abisi haline gelmiştir artık.
YENİLMEZ ARMADA Futbolda inanılmaz başarılara imza atan Muharrem sadece futbolcu değildir. 1944'te 100 metre kurbağalamada Türkiye rekorunu kırar. Bu rekoru 11 yıl boyunca kimse geçemez. Muharrem aynı zamanda Adana Demirspor su topu takımının da bir parçasıdır. Su topunda İstanbul takımlarının hegemonyasını kırmak için yola çıkan Adana Demirspor su topu takımı 17 yıl hiç yenilmeden, 22 yıl içinde ise sadece 1 defa yenilerek tam 29 Türkiye şampiyonluğu kazanmış ve yenilmez armada olmuştur. Muharrem Gülergin çocuk yaşlarında giydiği Demirspor formasıyla yıllar içinde takımın kaptanı ve Muharrem abisi haline gelmiştir artık.
TÜRKİYE ŞAMPİYONLUĞU

                                    
                                    Adana Demirspor futbol takımı 1954 yılında Çukurova Şampiyonu olarak Türkiye finallerine katılır. Finale kadar gelir ve rakibi dönemin en güçlü takımlarından Hacettepe'dir. Demirspor o güne kadar eşi benzeri görülmemiş bir taktikle sahaya çıkar. Çift santraforlu sarkık liberolu bu taktikle Hacettepe'yi 1-0 yenerek Türkiye şampiyonu olurlar. Taktiğin mimarları ise Met Ahmet ve Muharrem Gülergin'dir. Muharrem böylece Türk Futbol literatürüne bir futbol taktiği kazandırmış olur.
TÜRKİYE ŞAMPİYONLUĞU Adana Demirspor futbol takımı 1954 yılında Çukurova Şampiyonu olarak Türkiye finallerine katılır. Finale kadar gelir ve rakibi dönemin en güçlü takımlarından Hacettepe'dir. Demirspor o güne kadar eşi benzeri görülmemiş bir taktikle sahaya çıkar. Çift santraforlu sarkık liberolu bu taktikle Hacettepe'yi 1-0 yenerek Türkiye şampiyonu olurlar. Taktiğin mimarları ise Met Ahmet ve Muharrem Gülergin'dir. Muharrem böylece Türk Futbol literatürüne bir futbol taktiği kazandırmış olur.
YETER Mİ? YETMEZ...

                                    
                                    Futbolda Türkiye Şampiyonluğu, müthiş bir oyun zekası, yüzmede rekor, sutopunda hem Demirspor'un hem Milli Takım'ın değişmez kaptanı...Yeter mi? Muharrem'e yetmez. Bir futbol maçının devre arasında atletizm yarışlarında Torosspor'un önde gittiğini görür. Hemen 200 metre yarışlarına dahil olur ve rakiplere toz yutturarak şampiyon olur. Bir ara voleybola merak salar. O kadar iyi oynar ki Milli Takıma bile çağrılır. Masa tenisinde Suriye şampiyonunu devirir. Tenis oynamaya başlar, ülkenin en iyi sporcularından olduğu söylenir. Spordaki büyüklüğünü ve azametini ifade etmek için ona 56 binlik lakabı takılmıştır. (56 binlik o günlerde DDY'deki en güçlü buharlı lokomotiftir)
YETER Mİ? YETMEZ... Futbolda Türkiye Şampiyonluğu, müthiş bir oyun zekası, yüzmede rekor, sutopunda hem Demirspor'un hem Milli Takım'ın değişmez kaptanı...Yeter mi? Muharrem'e yetmez. Bir futbol maçının devre arasında atletizm yarışlarında Torosspor'un önde gittiğini görür. Hemen 200 metre yarışlarına dahil olur ve rakiplere toz yutturarak şampiyon olur. Bir ara voleybola merak salar. O kadar iyi oynar ki Milli Takıma bile çağrılır. Masa tenisinde Suriye şampiyonunu devirir. Tenis oynamaya başlar, ülkenin en iyi sporcularından olduğu söylenir. Spordaki büyüklüğünü ve azametini ifade etmek için ona 56 binlik lakabı takılmıştır. (56 binlik o günlerde DDY'deki en güçlü buharlı lokomotiftir)
SAHANIN DIŞINDA DA MUHARREM ABİ

                                    
                                    
Efsane oluşu sadece spordan kaynaklı değildir. Baharda Adana'nın köylerini sular bastığında yüzücü arkadaşlarıyla beraber giderek insanları selden kurtarmaya çalışır. Gar'da lokantası vardır. Bir yandan orayı da işletir, halkla iç içedir. Burada sporda doğru beslenme yöntemlerini geliştirir. Sadece sporcu değil aynı zamanda antrenördür de. Yenilmez Armada'ya ve Demirspor futbol takımına geleceğin sporcularını hep o yetiştirmiştir. Fatih Terim onun öğrencisidir. Demirspor'un okul haline gelmesinde başöğretmenlik yaparak büyük katkı sağlamıştır. Sporu bıraktıktan sonra da Demirspor'un abisi, antrenörü, akıl hocası kısaca her şeyi olmaya devam etmiştir. 72-73 sezonunda tekrar eşofmanları giyer. Demirspor'un başında bu sefer teknik direktör olarak şampiyon olur ve takımın yıllar sonra 1.lige geri dönmesini sağlar.
SAHANIN DIŞINDA DA MUHARREM ABİ Efsane oluşu sadece spordan kaynaklı değildir. Baharda Adana'nın köylerini sular bastığında yüzücü arkadaşlarıyla beraber giderek insanları selden kurtarmaya çalışır. Gar'da lokantası vardır. Bir yandan orayı da işletir, halkla iç içedir. Burada sporda doğru beslenme yöntemlerini geliştirir. Sadece sporcu değil aynı zamanda antrenördür de. Yenilmez Armada'ya ve Demirspor futbol takımına geleceğin sporcularını hep o yetiştirmiştir. Fatih Terim onun öğrencisidir. Demirspor'un okul haline gelmesinde başöğretmenlik yaparak büyük katkı sağlamıştır. Sporu bıraktıktan sonra da Demirspor'un abisi, antrenörü, akıl hocası kısaca her şeyi olmaya devam etmiştir. 72-73 sezonunda tekrar eşofmanları giyer. Demirspor'un başında bu sefer teknik direktör olarak şampiyon olur ve takımın yıllar sonra 1.lige geri dönmesini sağlar.
FOFO ÖLMEDİ YAŞIYOR

                                    
                                    Korkunç son yaklaşır. Şeker hastalığı nedeniyle önce bacakları kesilir Muharrem ağabeyin. Sonra 7 Auğustos 1995'te hayata gözlerini yumar. Ancak sonuna dek takıma ağabeylik yapmaya devam etmiştir. Adana Demirspor, tarihinin en büyük efsanesini kaybetmiştir. Adana Demirsporlular efsanelerini yaşatma konusunda çok vefalıdırlar. Mavilacivert.com'un girişimleriyle Muharrem Gülergin Hatıra Ormanı açılır. Şimşekler grubu kendi tribünleri kuzey kale arkası tribününün adını Muharrem Gülergin Tribünü olarak değiştirirler. Resmi her daim pankartları süsler.

Sportmenliğin, ahlakın, centilmenliğin, dayanışmanın ve asla vazgeçmemenin kitabını yazmış bir adam Muharrem Gülergin. Muharrem Gülergin'i anlamak sporu yaşamaktır.
FOFO ÖLMEDİ YAŞIYOR Korkunç son yaklaşır. Şeker hastalığı nedeniyle önce bacakları kesilir Muharrem ağabeyin. Sonra 7 Auğustos 1995'te hayata gözlerini yumar. Ancak sonuna dek takıma ağabeylik yapmaya devam etmiştir. Adana Demirspor, tarihinin en büyük efsanesini kaybetmiştir. Adana Demirsporlular efsanelerini yaşatma konusunda çok vefalıdırlar. Mavilacivert.com'un girişimleriyle Muharrem Gülergin Hatıra Ormanı açılır. Şimşekler grubu kendi tribünleri kuzey kale arkası tribününün adını Muharrem Gülergin Tribünü olarak değiştirirler. Resmi her daim pankartları süsler. Sportmenliğin, ahlakın, centilmenliğin, dayanışmanın ve asla vazgeçmemenin kitabını yazmış bir adam Muharrem Gülergin. Muharrem Gülergin'i anlamak sporu yaşamaktır.