Bilim insanlarından çağrı: 'Plüton yeniden gezegen sayılsın!'

Bilim insanlarından çağrı: 'Plüton yeniden gezegen sayılsın!'​
Bilim insanlarından çağrı: 'Plüton yeniden gezegen sayılsın!'​

Plüton'un gezegen statüsünden çıkarılmasına yol açan kıstasın, bilim tarihinde yeri olmadığı öne sürüldü. Gök bilimciler, "cüce gezegen" Plüton'un gezegen statüsünü kaybetmesinin haksızlık olduğunu iddia ediyor.

Gök bilimciler, 'cüce gezegen' Plüton'un gezegen statüsünü kaybetmesinin haksızlık olduğunu ileri sürdü. ABD'nin Central Florida Üniversitesinden gezegen bilimci Philip Metzger, bir grup meslektaşıyla 'Icarus' dergisinde yayımladığı makalede, Plüton'un gezegen sayılmamasına gerekçe olarak gösterilen kıstasların geçerli olmadığını savundu. Uluslararası Astronomi Birliğinin(IAU) 2006'da belirlediği yeni gezegen tanımında, bir gezegenin kendi yörüngesindeki 'en güçlü kütle çekimi etkisine sahip gök cismi' olması gerektiği belirtilmişti.

Plüton, 'cüce gezegen' tanımlamasıyla bir döneme damga vurmuş, gök bilimcileri ikiye bölmüştü.
Plüton, 'cüce gezegen' tanımlamasıyla bir döneme damga vurmuş, gök bilimcileri ikiye bölmüştü.

Bu kıstasa 'yörüngeyi süpürme' ismi verilmişti.

Kıstasa göre, gaz gezegeni Neptün ile Kuiper Kuşağı'ndaki bazı asteroidlerle aynı yörüngeyi paylaşan Plüton'un gezegen sayılamayacağına karar verilmişti.

Metzer ve meslektaşları ise 'yörünge süpürme' kıstasının son 200 yıldaki gezegen bilim literatüründe yalnızca tek bir araştırmada kullanıldığını, bunun tek başına gezegen sayılmayı engellememesi gerektiğini iddia etti. Araştırmacılar, hiçbir gezegenin yörüngesini tam olarak süpüremeyeceğine de işaret etti. Öte yandan araştırmacılar, gezegen bilim araştırmalarının tarihi boyunca Satürn'ün Titan ve Jüpiter'in Europa uydularının bile bilimsel amaçlarla gezegen olarak ele alındığını hatırlattı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >