Bosch'tan yeni nesil elektrikli otomobil bataryaları için 20 milyar dolar yatırım

Bosch
Bosch

Otomotiv sektörünün en büyük parça tedarikçisi olan Bosch, 20 milyar dolarlık yatırımla elektrikli otomobiller için batarya üretimine başlamak istiyor. Firmanın hedefinde katı hâl batarya piyasası var.

Bisikletten tıra kadar birçok vasıta için parça üretimi gerçekleştiren Bosch, şimdiye kadar hiç otomobillere yönelik batarya imalatı gerçekleştirmedi. Son dönemde sektörün elektrikli otomobillere meyil etmesinden etkilenen Alman şirket, gelecek yıl son şekli verilecek yatırım planına batarya üretimini de dahil etmeye karar verdi.

Katı hâl batarya üretecek

Bosch, eğer batarya üretim işine girecek olursa lityum iyon piller yerine yeni nesil teknolojilere odaklanacak. Geçen yıl batarya girişimi Seeo'yu bünyesine katan firmanın önündeki en kuvvetli seçenek, bu girişimin de üzerinde çalıştığı katı hâl bataryalar olacak. Yüksek ısıda stabil kalmayı başaran, çok daha hızlı şarj olup sıradan pillerden çok daha yüksek enerji yoğunluk değerleri elde eden katı hâl pilin LG, Samsung, Dyson, Fisker, Toyota gibi şirketler tarafından desteklendiği biliniyor.

2030'a kadar 20 milyar dolar yatırımla 200 GW üretim kapasitesine sahip bir tesis inşa etmek isteyen Bosch, dünyanın en büyük batarya tedarikçilerinden biri olmak için kesenin ağzını açacak. Halihazırda en büyük batarya üretim tesisi olarak kabul edilen Tesla'nın Gigafactory'si, 2020'de 105 GW kapasiteye ulaşacak. Tesla'dan iki kat daha büyük bir planla sektöre atılan Bosch'un katı hâl bataryanın öncülerinden olması bekleniyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >