Dünya'nın Ay dışında iki uydusu daha olduğu tespit edildi

Tespit edilen toz bulutlarının yörüngesel hareketlerinin sabit olmadığı belirtildi.

Astronomlar Dünya’nın Ay dışında iki uydusu daha olduğunu açıkladı. İki devasa toz bulutu halinde Dünya’nın ve Ay’ın kütle çekiminde dönen oluşumlar net bir şekilde tespit edildi.

Astronomlar, dünyanın ve ayın kütle çekiminde hareket eden iki devasa toz kütlesi keşfetti. Aslında bu yapıların ilk defa söz edilmiyor, ancak ilk defa kanlı canlı tespit edildiler.

Kraliyet Astronomi Topluluğu'nun Aylık Notları isimli dergide yayımlanan araştırmaya göre Macar bilim insanları, iki toz bulutunu ilk kez gözlemlemeyi başardılar. Bu toz bulutları, Ay ve Dünya'nın çekim kuvvetleriyle dengelenmiş bir yörügeye sahipler.

Dünya ve Ay arasındaki mesafe, ışıma hareketlerinin stabil olmasını sağlıyor.
Dünya ve Ay arasındaki mesafe, ışıma hareketlerinin stabil olmasını sağlıyor.

Kazimierz Kordylewski’nin gözlemleri zayıftı

Bahse konu toz bulutlarının yörüngesel hareketleri ise sabit değil, Ay Dünya çevresine döndükçe onun peşinden hareket ediyorlar. Bu toz bulutlarından ilk bahseden kişi, 1961 yılında Kazimierz Kordylewski adlı Polonyalı bilim insanıydı. Kordylewski, bulutlar çok zayıf olduğu için gözlemlerini ispatlayamamıştı.

Dünyanın uydusu Ay, olanca heybetiyle ağacın ardından kendini gösteriyor.
Dünyanın uydusu Ay, olanca heybetiyle ağacın ardından kendini gösteriyor.

Tozlardan yansıyan ışık kaydedildi

MNRAS'da yayımlanan makaleye göre ise, yazarlardan Macar Judit Sliz-Balogh ve ekibi bir gözlemevini kullanarak bulutu görüntülemişler. L5'i uzun pozlama ile çeken ekip, tozlardan yansıyan ışığı kaydetmeyi başarmış. Bu gözlemler, başka araştırmacılar tarafından yapılan gözlemlere de uygun. Ayrıca Kordylewski'nin tanımlarına da uyuyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >