Elektrikli otomobil girişimi Faraday Future'un kurtarıcısı belli oldu

FF91
FF91

Geçtiğimiz yılın sonunda 300 milyon dolar yatırımla Faraday Future'un batmasını önleyen kurtarıcının Çinli emlak devi Evergrande Group olduğu ortaya çıktı.

Çin'in Netflix'i olarak ün yapan LeTV'nin kurucusu Jia Yueting, elektrikli otomobil girişimlerinden biri olan Faraday Future'u geçen yıl ismi açıklanmayan bir yatırımcı sayesinde batmaktan kurtarmayı başarmıştı. Çok hızlı büyüdüğü için nakit sıkıntısı çeken ve Çin'deki faaliyetlerinin büyük bölümüne son veren iş adamı, tüm olumsuzluklara rağmen elektrikli otomobil alanında ayakta kalmayı başardı.

Çin medyasının gündemine taşıdığı son habere göre, Jia Yueting'e yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre Faraday Future'un kurtarıcısı Evergrande Group oldu. 300 milyon dolar yatırımla şirketi ipten alan Evergrande, Çin'in en büyük emlak şirketlerinden biri ve aynı zamanda kendi adını taşıyan Çinli futbol takımının da ana sponsoru.

Anlaşma neticesinde Faraday Future'un en büyük hissedarı konumuna yükselen Evergrande, piyasa değeri yaklaşık 1,5 milyar dolar olan şirketin muhtemelen yüzde 20 hissesini satın almış oldu. İkinci büyük hissedar koltuğunda ise kurucu Jia Yueting oturuyor.

Faraday Future kurucusundan CEO'luk şartı

Şirketin nakit ihtiyacını karşılamak için kendi hisselerini Evergrande'ye satmayı göze alan Jia Yueting, anlaşmayı tek bir şartla kabul etmiş. Hisse satışına şirketin başında 15 yıl daha CEO olarak kalması taahhüt edildikten sonra onay veren Çinli teknoloji yatırımcısı, Faraday Future ile birlikte bir diğer Silikon Vadisi merkezli elektrikli otomobil girişimi Lucid Motors'ta da hissedar konumunda. Birkaç ay önce yeni ar-ge merkezine taşınan Lucid'in yüzde 38 hissesini elinde bulunduran Yueting, öyle veya böyle elektrikli otomobil dönüşümünün bir parçası olmakta kararlı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >