Facebook, Android cihazlarda yıllardır arama ve mesaj verilerini de toplamış!

Facebook Android
Facebook Android

Veri sızıntısının gündeme gelmesiyle birlikte maddi / manevi büyük kayıp yaşayan Facebook, bu kez de yıllardır Android kullanıcılarından topladığı arama ve mesaj bilgileriyle gündeme geliyor. Detaylar haberimizde.

Birkaç hafta önce Cambridge Analytica'nın gündeme taşıdığı "Facebook veri sızıntısı" kısa süre içinde yerini #DeleteFacebook hareketine bıraktı. Ancak, kullanıcı verileriyle alakalı sızıntılar bununla da sınırlı değil. Son olarak Facebook'un Android cihazlarda yıllardır hiçbir izin olmadan arama ve kısa mesaj verilerini topladığı da ortaya çıktı.

İndirilebilir Facebook verilerinde rastlanan bu ayrıntılar, kısa sürede büyük yankı bularak Twitter kullanıcıları tarafından paylaşıldı. Az önce de belirttiğimiz gibi veriler yalnızca Android cihazlarda toplanıyor. Dolayısıyla iOS cihazlarda benzer bir durum söz konusu değil.

Facebook uygulaması cihazlara kurulduğu anda birçok farklı izin istiyor. Haliyle bu izinler kullanıcı verilerinin bir şekilde ele geçirildiği anlamına geliyor. Üstelik varsayılan mesajlaşma uygulaması olarak Messenger'ın da kullanıldığını ve bu uygulama sayesinde de verilerin toplandığını herkes biliyor.

DeleteFacebook kampanyası her geçen gün büyüyerek devam ediyor. Hatta geçen hafta itibariyle Elon Musk da SpaceX ve Tesla'nın sayfalarını silmişti.
DeleteFacebook kampanyası her geçen gün büyüyerek devam ediyor. Hatta geçen hafta itibariyle Elon Musk da SpaceX ve Tesla'nın sayfalarını silmişti.

Facebook: Erişim iznini kullanıcılar veriyor

Veri sızıntısının ortaya çıkması ve #DeleteFacebook hareketinin başlamasıyla birlikte Facebook geçen hafta Cumartesi günü itibariyle 60 milyar dolar değer kaybetmişti. Dolayısıyla ikinci bir sızıntı haberi de şirketi derinden etkileyecek gibi görünüyor. Yazılı bir açıklama yapan Facebook, kullanıcıların verdiği izinler doğrultusunda verilerin toplandığını ifade etti. Yani şirket, erişim izni vermeyen kullanıcıların bilgilerinin alınmadığını söylüyor. İsteyen kişilerin Facebook'ta > Ayarlar bölümü üzerinden arama ve SMS geçmişinin paylaşımını durdurabileceğini özellikle ifade ediyor. Ama ne çare...

Facebook krizi her geçen gün büyümeye devam ediyor; konuyla ilgili gelişmeleri hem haberlerimizle hem de hafta sonu gerçekleştirdiğimiz teknoloji değerlendirmeleri canlı yayınlarımızda sıkça gündeme getiriyoruz, bizi takip etmeye devam edin.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >