İki ortaokul öğrencisi kanser olan arkadaşları için proje geliştirdi

Kanser hastası arkadaşları için proje  geliştiren öğrenciler.
Kanser hastası arkadaşları için proje geliştiren öğrenciler.

Kırşehir’in Kaman ilçesinde yaşayan iki ortaokul öğrencisi, akciğer kanseri arkadaşlarının kan alınırken yaşadığı zorluğa derman olmak için “Damar Görüntüleme Sistemi” tasarladı.

Şehit Bayram Kara Ortaokulu’nda, 6. Sınıfta okuyan öğrenciler Ilgın Kulak ve Aleyna Demir, akciğer kanseri olan arkadaşlarıyla hastalığı konusunda sohbet ederken, tedavi sürecinde kan almanın problemli olduğunu öğrendi. Arkadaşlarının yaşadığı bu probleme çözüm bulmak isteyen öğrenciler, TÜBİTAK 2018 yılı Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri özelinde “Damar Görüntüleme Sistemi” isminde bir proje ortaya çıkardı.

Çalışmalar 1.5 yılda tamamlandı!

Kayseri’de bulunan proje sergisinde açıklamalarda bulunan küçük mucitlerden Ilgın Kulak, “Eski usul turnike uygulayıp göz yordamıyla kan almak artık çok pratik ve konforlu değil. Özellikle bebeklerde, acil müdahaleli hastalarda, kanserli hastalarda ve kronik hastalık sonucu damarları daralan hastalarda damar yolu açmak çok sıkıntılı bir süreç meydana getirmektedir." dedi. Çalışmaları için çeşitli üniversitelerden öğretim üyelerinden teknik anlamda destek aldıklarını belirten proje ortaklarından Aleyna Demir ise sistemi, 1,5 yılda tamamladıklarını söyledi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >