Instagram'da yeni dönem: Üçüncü parti uygulamalara veri akışı engelleniyor

Instagram
Instagram

Facebook'un haftalar önce yaşadığı Cambridge Analytica skandalının ardından harekete geçen Instagram, üçüncü parti uygulamalar için kullanıcı veri paylaşımını sınırlandırma kararı aldı.

Facebook, Cambridge Analytica'nın gün yüzüne çıkardığı skandalın ardından durumu toparlamaya çalışıyor. Birkaç gün önce #DeleteFacebook hareketini yavaşlatmak için Partner Kategorileri programını sonlandıran platformda bundan böyle reklam veren şirketlerin reklamı yerleştirmeden önce izin alması gerekiyor. Yani aslına bakılırsa Partner Kategorileri programının sonlandırılmasının ardından kullanıcı gizliliğininartacağı öngörülüyor.

Instagram, yeni sistemle birlikte üçüncü parti uygulamalara kullanıcı veri paylaşımlarını sınırlandırıyor.
Instagram, yeni sistemle birlikte üçüncü parti uygulamalara kullanıcı veri paylaşımlarını sınırlandırıyor.

Amaç: Veri sızıntısını engellemek

Şimdi de Instagram için yeni bir dönem başlıyor. Artık Instagram'da üçüncü parti uygulama geliştiricilerin verileri alma ve kullanma durumu sınırlandırılıyor. Her ne kadar şimdilik Instagram'dan konuyla ilgili bir açıklama gelmese de Facebook veri sızıntısı sebebiyle bu tür bir adım atıldığı ifade ediliyor.

Somut bir örnek vermek gerekirse alınan bu karar sonucunda her 60 dakikada5000 adet veri kaydedilirken uygulamalarda bu sınır 200'e kadar indirilmiş durumda. Bu da esasında kaydedilen verilerde ne kadar sınırlandırma yapıldığının açık bir göstergesi. Kademeli bir şekilde hayata geçirilmesi beklenen bu uygulamanın önümüzdeki dönemlerde 'veri sızıntısı' yaşanmaması adına sıkı tutulacağı aşikar.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >