Porsche 911 elektrikli otomobile dönüşebilir

Panamera Turbo S E-Hybrid
Panamera Turbo S E-Hybrid

Elektrikli otomobil üretimi için 3 milyar dolar bütçe ayıran Porsche, araç portföyündeki en değerli parçayı elektrikliye çevirmeyi düşünüyor. Yarım asırlık tarihiyle otomotiv sektörüne damga vuran Porsche 911 de elektrikli çağına ayak uyduracak.

Otomotiv sektöründe elektrikli otomobil dönemine geçiş hızı her geçen gün artıyor. Devrim niteliğinde imkanlar sunacak yeni dönem, görünen o ki sektörün en muhafazakâr ismini bile değişim kervanına dahil edecek. Bloomberg'in haberine göre Porsche, yarım asırdır küçük değişikliklerle gelişimini sürdüren 911 modelini elektrikli otomobile çevirmeyi planlıyor.

1963'ten beri kesintisiz devam eden üretimiyle otomotiv dünyasının en popüler çözümleri arasında yer alan Porsche 911, gelecek nesilde güç sistemine eklenmesi kuvvetle muhtemel elektrik motoruyla hibrit statüsü kazanacak. Şimdiye kadar bir milyon adet üretilen spor otomobilin üst seviye versiyonları bundan böyle elektrik motor teknolojilerinden istifade edecek.

Sadece elektrik modunda menzili 70 kilometre seviyesine çıkarmak için batarya ağırlığını düşürmeye yönelik çalışmalar yapan Porsche, sekizinci nesil 911 modellerinin tanıtımını 2018 sonuna kadar gerçekleştirmiş olacak.

Elektrikli otomobile 3 milyar dolar yatırım

Volkswagen grubunun devasa bütçesinden ayrı olarak kendi içerisinde elektrikli otomobil çalışmaları için 3 milyar dolarlık bir plan yapan Porsche, sadece Mission E projesi için bir milyar doları gözden çıkardı. 2019'da seri üretime hazır olacak araç, Stuttgart merkezli otomotiv devinin ilk tam elektrikli otomobili olarak satışa sunulacak.

Elektrikli dönemine geçişin sinyallerini çok önceden vermeye başlayan Porsche, bu yıl satışa sunduğu 680 beygirlik Panamera Turbo S E-Hybrid otomobiliyle ne kadar doğru bir karar verdiğini anlamış olsa gerek ki, 911 gibi adı değişimle birlikte pek sık anılmayan aracında hibrit opsiyon oluşturma cesareti göstermiş. Ancak en az 911'in üreticisi kadar muhafazakâr olan hayran kitlesine hibrit güç sistemi tercihini kabul ettirmek pek kolay olmayacak.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >