Türkmenistan’da gezilecek yerler

Türkmenistan'da gezilecek yerler.
Türkmenistan'da gezilecek yerler.

Türkmenistan gezi rehberini sizler için derledik. Türkmenistan'da gezilecek yerler, tarihi mekanlar, meşhur yemekler ve dikkat edilmesi gerekenler bu içeriğimizde.

İÇİNDEKİLER

Türkmenistan’da gezilecek yerler çoğunlukla tarihi mekânlardan oluşur. Türkmenistan Cumhuriyeti Orta Asya’da bulunur. 491.210 km² yüzölçümüne sahiptir. Komşu ülkeleri Kazakistan, Özbekistan, Afganistan ve İran’dır. Türkmenistan nüfusu 6 milyondur. Hazar Denizi’ne kıyısı bulunmaktadır.

Ülkede %85 oranında Türkmen, %5 Özbek %4 Rus ve %6 diğer milletler bulunmaktadır. Türkmenistan ismi Türkmenlerin yurdu anlamını taşır. Halkın %92’si Müslümandır. Resmi dil Türkmencedir ve çevre ülkelerin dilleri de konuşulmaktadır.

Ekonomilerinde doğal gaz ve petrol önemli yer tutar. Pamuk tarımı da yapılmaktadır. Ülkenin idari yapısı beş vilayetten oluşur. Bu beş vilayet Türkmenistan bayrağında 5 yıldız olarak temsil edilir. Türkmenistan şehirleri Ahal, Balkan, Daşoğuz, Lebap, Merv’dir. Aşkabat şehri de il yetkisine sahiptir. Sert karasal iklime sahip olduğundan bahar aylarında ziyaret edilmelidir.

Türkmenistan’da gezilecek tarihi yerler

Türkmenistan turistik yerleri birçok tarihin izlerini taşır. Türkmenler Oğuz Boylarına verilen bir isimdir. Türkmenistan topraklarına İranlılardan oluşan Ahameniş İmparatorluğu, Selçuklular, Moğollar, Özbek Hanlıkları ve Ruslar hâkim olmuşlardır.

1991 yılında SSCB’nin dağılmasıyla Türkmenistan da bağımsızlığını kazanmıştır. Bu nedenle tüm bu kültürler tarihi eserlere yansımıştır. Türkmenistan’daki tarihi mekânlar şunlardır:

1. Türkmen Başı Ruhi Camii: Dünyanın en büyük kubbeye sahip camisi olarak bilinmektedir. Kıpçak şehrinde yer alır.

2. Merv: İpek yolu üzerinde kurulan ve tarihi önemi açısından değerli bir şehirdir.

3. Bağımsızlık Anıtı: Başkentte bulunur ve ülkenin bağımsızlığının 10 yılında yapılmıştır. 91 metre yüksekliğindedir. 27 Kahraman Türkmen liderleri heykelleri ile çevrilidir ve Kazakistan’ın diğer yapılarında da görülebilecek altın süslemeler mevcuttur.

4. Tarafsızlık Anıtı: Seyir terasları ve tarafsızlık müzeleri bulunmaktadır. Başkentte yer alan 95 metre yüksekliğinde bu yapı yine bağımsızlık kazanıldıktan sonra inşa edilmiştir.

5. Ertuğrul Gazi Camii: Türkmenistan bağımsızlığını kazandıktan sonra Aşkabat’ta Sultanahmet Camii’ne benzeyen bir camii yapılmış ve Türk-Türkmen ortak atası olan Ertuğrul Gazi ismi konulmuştur.

6. Ahmed Sencer Türbesi: 1157 yılında Büyük Selçuklu Sultanı Ahmed Sencer’in anısına yapılmıştır.

7. Türkmen Halı Müzesi: Türkmenistan Bayrağında yeşil zemin üzerinde Türkmen halı motifleri bulunur. El dokuma halılarıTürkmenler için önemli bir yere sahiptir. Aşkabat’ta bulunan müzede bu halılar sergilenir. Müzede bulunan dünyanın en büyük halısı Guinness Rekorlar Kitabında da yerini almıştır.

Türkmenistan’da gezilecek doğal güzellikler

Türkmenistan’ın doğal güzellikleri arkeolojik kazılarda bulunanlar, sahip olduğu çeşitli hayvanlar ve Türkmenistan’daki doğa harikalarıyla seyahat edilmeyi bekleyen bir ülkedir.

1. Aşkabat Hipodromu: Atların en güzel cinsi olarak bilinen Ahal-Teke Türkmenistan’da mutlaka görülmelidir. Aşkabat’ta bulunan hipodromda spor faaliyetleri ve yarışlar düzenlenmektedir.

2. Antik Kent Nisa: UNESCO tarafından koruma altına alınmış, tarihi M.Ö 250‘ye dayanmaktadır. Aşkabat yakınlarında bulunmaktadır.

3. Türkmen başı: Balkan şehrinde yer alan Türkmen başı deniz turizmi açısından gelişmiştir.

4. Davraza(Cehennem Kapısı): Doğalgaz bölgesi üzerinde 40 yıldır aktif olarak yanan bir kraterdir. 69 metre genişliğe ve 30 metre derinliğe sahiptir. Büyüklüğü ve yanıyor oluşuyla cehennem olarak adlandırılmıştır. Karakum çölünde bulunmaktadır.

5. Gonur Depe Arkeolojik Alanı: Bronz Çağından kalma bir şehirdir. Merv şehrinde bulunur. Birçok antik kent bu alanda bulunmuştur. Ateş sunaklı tapınaklar bulunmuştur.

6. Dünyanın En Büyük Kapalı Dönme Dolabı: Türkmenistan’da bulunur ve Guinness Dünya Rekorlar Kitabında yer almıştır.

Türkmenistan’ın meşhur yemekleri

Türkmenistan yemekleri hamur ve et ağırlıklıdır. Kahvaltı Türkiye’de yapılan kahvaltıya benzer. Öğlen ve akşam yemeklerinde de Türkmenistan’ın geleneksel yemekleri yenmektedir.

1. Gelin budu Köfte: Türkiye mutfağında Kadın Budu Köfte olarak bilinir.

2. Patates Kayığı: Patatesler ikiye bölünür ve içlerine kıyma doldurularak pişirilir.

3. Fitçi(Etli Börek): Mayalı hamurun içerisine kıyma koyularak pişirilen bir yemektir.

4. Gızzırma: Türk mutfağında gözleme olarak bilinir.

5. Badamjan Gatlamsy (Patlıcan Katlama): Yuvarlak dilimlenmiş patlıcanlar kızartılır, üzerine kızartılmış domates ve patlıcan eklenerek hazırlanır.

6. Kadidi Gutap (Balkabağı Böreği): Çiğ börek görünümünde içerisinde balkabağı olan bir yemektir.

İlginizi çekebilir: Moğolistan'da gezilecek yerler

Türkmenistan’da mutlaka yapılması gerekenler

Türkmenistan’a gidildikten sonra yapılacak ve Türkmenistan’dan yapmadan dönmemeniz gerekenler vardır.

1. Ahal-Teke cinsi atlar mutlaka görülmelidir.

2. Davraza Cehennem Kapısın’da harika bir fotoğraf çekilmelidir.

3. Halı müzesine gidilmeli ve el dokuması halılar incelenmelidir.

Türkmenistan gezinizde dikkat etmeniz gerekenler

Ülke her ne kadar Cumhuriyet olarak nitelendirilse de tek bir parti yönetimi ve birçok özgürlüğü kısıtlayıcı kuralların olması ülkeyi otoriter ve baskıcı bir yönetim sistemine götürmüştür. Bu nedenle aşağıda Türkmenistan’daki tatiliniz için uyarılar mevcuttur:

1. Yolsuzluğun en çok görüldüğü 19. Ülkedir. Polis veya kamu görevlileri tarafından rüşvet istenmesi olasıdır.

1. Turistler için vize almak oldukça zordur ve turistler ülkeye gittiğinde ise belirttiği yerde kalmak zorundadır.

2. Siyasi kısıtlamalar ve keyfi tutuklamaların olduğu bir ülkedir. Bu yüzden oldukça dikkat edilmelidir.