İslam'da bilinçaltı var mıdır?

Aktivistler tweet attılar, imza topladılar, youtube videoları çektiler. Ve toplumu bilinçlenmeye çağırdılar. Toplum bilinçli değildi, bu yüzden oluyordu hep ne oluyorsa.
Peki ne oluyor?
Psikolojik hastalıklarla boğuluyoruz. Sakinleştirici ilaçların kutularına sıkıştırılmış hayatlarla sessiz çığlıklar atılıyor . Bu noktada Allah inancı olan insanların aklına bazı sorular geliyor
İslamın amacı insan ve yaratıcı arasında sağlam bir ilişki imkanı sunmak. İslam'ın kendine özgü insana dair yüzlerce kavramı var. İnsan ve yaratıcı arasındaki ilişki bir seyir takip eder ve kemale doğru ilerlemesi öngörülür.İnsanın varoluş amacını kaybettiğini düşünerek ulaştığı psikiyatrik rahatsızlıklar olsun olmasın insanın varoluş amacı Cenab- Hakk'ın marziyatına ulaşmak, o'nun istediği hayatı yaşamaya çalışmak...
Özetle İslam'da bilinçdışı kavramı yoktur. Olsa olsa akademik mahiyette Freud'un modeli ile tasavvuf ehlinin modelleri karşılaştırılabilir.
Yani kim bilinçaltını zikirlerle, ayetlerle hatta kuantum tekniğiyle temizliyoruz diyorsa insanları kandırıyor ve menfaat peşindedir.


Mustafa Ulusoy'un Cins Eylül 2022 yazısından alınmıştır.