Zamanın ruhunu tam yakalayacakken...

Reklam, Ramazan ayının hemen arifesinde, yani 31 Mart seçim tartışmalarının henüz dinmediği, itiraz üzerine itirazda bulunulan bir zaman diliminde yayına girdi.
Reklam, Ramazan ayının hemen arifesinde, yani 31 Mart seçim tartışmalarının henüz dinmediği, itiraz üzerine itirazda bulunulan bir zaman diliminde yayına girdi.

Coca-Cola, hem dünyada hem de Türkiye’de yaptığı reklamlarla zamanın ruhunu en iyi yakalayan, bazen de bu ruha yön veren markalardan biri olagelmiştir. Markanın Ramazan ayının başlaması münasebetiyle yayınlandığı son reklamı da, böyle bir başarı yakalamanın eşiğine varmışken bir anda iklim değişti.

Coca-Cola, bu son reklamında ülkenin tüm renklerini ve çeşitliliğini ‘Memleket Apartmanı’nda bir araya getirmiş. Reklamda doğulusundan batılısına, kuzeylisinden güneylisine, gencinden yaşlısına, bekar öğrencisinden ailesine, muhafazakarından sekülerine kadar vatanın her evladı bir şekilde temsil edilmiş. Bu büyük ailenin herbir parçası evinde pişirdiği yemekleri apartmanın İstanbul’un muhteşem akşamüstü manzarasına bakan terasına kurulmuş geniş bir sofraya taşıyor. Masada tepsi kebabından hamsili pilava, ege salatalarından güllaca, öğrenci menemeninden dolmaya kadar memleketin muhtelif lezzetleri mevcut ve ezan okunduğunda oruçlar Coca-Cola eşliğinde hep birlikte açılıyor. Reklam, Ramazan ayının hemen arifesinde, yani 31 Mart seçim tartışmalarının henüz dinmediği, itiraz üzerine itirazda bulunulan bir zaman diliminde yayına girdi. Siyaset dünyasında o sıralarda ‘Türkiye ittifakı’ gibi söylemler de dolaşımda olduğu için, reklamın çok isabetli bir damar yakaladığı bile söylenebilirdi belki. Ancak işler bir anda tersine döndü. 6 Mayıs günü Yüksek Seçim Kurulu tarafından alınan İstanbul büyükşehir belediye seçiminin yenilenmesi kararı, bir süredir düşük perdeden de olsa ifade edilen, cılız uzlaşma ve toplumsal mutabakat arayışlarını berhava etti. İstanbul ve Türkiye, yeniden seçim havasına ve doğal bir sonuç olarak da kutuplaşma ortamına geri döndü.

Gündemin havasını yakalamaya çalışmak, işin içinde içgörüleri sağlam reklam akılları varsa birçok kez çok etkili sonuçlar doğurur. Ancak bizimki gibi kırılgan siyasi ve toplumsal koşullara sahip ülkelerde, zamanın ruhunu yakalamaya çalışmanın ciddi riskleri de göz ardı edilmemeli. Ensesinden tuttuğunuzu sandığımız o ruh bir anda elinizden kayıverir.

Yine de Coca-Cola’nın son reklamını yermek değil, öncelikle alkışlamak gerekiyor. Bize hep birlikte Memleket Apartmanı’nda oturduğumuzu ve her şeye rağmen bir gün yeniden birbirimizin yüzüne bakacağımız günlerin geleceğini hatırlattığı için...