Üsküdar'da paranın değil kitabın geçtiği bakkal: Kanber Amca

Üsküdar'da paranın değil kitabın geçtiği bakkal: Kanber Amca​
Üsküdar'da paranın değil kitabın geçtiği bakkal: Kanber Amca​

Üsküdar'da bir mahalle bakkalı olan 49 yaşındaki Kanber Bozan çocuklar için çok farklı bir ticari yöntem geliştirmiş. Bakkalının bir kısmını kütüphaneye çeviren Kanber amca, mahallenin çocuklarına kitap dağıtıyor ve okudukları kitap karşılığında onlara istedikleri bir şeyi bedava veriyor.

Üsküdar Mimar Sinan mahallesinde nev’i şahsına münhasır bir bakkal sahibi var, Kanber Bozan. Çocukların sevgili Kanber Amca’sı, onlara kitap okuma alışkanlığı kazandırmak ve durumu olmayanların dilediğini alabilmelerini kolaylaştırmak için kitap karşılığında alışveriş imkanı sağlıyor. Bakkalda bulunan kütüphaneden bir kitap okuyup özetini Bakkal Kanber Amca ya da oğlu Fırat’a anlatan çocuklar dilediği ürüne sahip olabiliyor. Sosyal medyada da oldukça fazla ilgi gören projeye birçok ilden kitap gönderiliyor.

BU FİKİR NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Fikrin ortaya çıkması aslında Kanber amcanın geçmişinde saklı. Okuyamadığını, ilk okula bile gidemediğini söyleyen Kanber amca, çocukların bizim geleceğimiz olduğunu onların bol bol okuması gerektiğini söylüyor. Bu hikayenin aslında üniversitede okuyan oğlu Fırat'la birlikte ortaya çıktığını söyleyen Kanber amca fikrin hikayesini şöyle anlatıyor:

  • "Benim çocuk(Fırat Bozan) okula gidiyor. Ara sıra da bakkalda bana yardım ediyor. Yardım ederken de ders çalışıyor bakkalda, kitaplarını okuyor. Bizim mahalledeki çocuklar görüyor benim oğlanı bakkalda. Gördükleri zaman da diyorlar; 'Fırat ağabey bana da bir kitap verir misin?' O da onlara kitap getiriyor ve diyor ki: 'Sen bu kitabı okursan ve gelip özetini bana anlatırsan ben sana bir şey vereceğim' diyor. Sonra bir kaç kere böyle okuyup, gelip anlattılar ve Fırat da onlara çikolata olsun cips olsun bir şeyler verdi. Fırat okulda olduğu zamanlar da gelip bana anlatmaya başladılar ve ben de onlara hediyeler vermeye başladım. Sonra çocuklar bunu okulda arkadaşlarına çevresine öğretmenlerine vs. anlatmışlar. Zaman geçtikçe başka çocuklar da gelmeye başladı ve bu herkes tarafından duyuldu."

Sosyal medyada kısa sürede ünlenen Kanber amcanın bakkalına her yerden yardımlar yapılıyor. Ülkenin dört bir yanından gelen kitaplar, bakkalın her yerini süslüyor.

Sosyal medyada ünlendikçe birçok farklı medya kuruluşundan röportaj için geldiklerini söyleyen Kanber amca böylece kitap ihtiyacını duyurduklarını ve bu sayede ülkenin her yerinden kitaplar gelmeye başladığını belirtiyor. 5, 6 ay içinde 2 bine yakın kitap geldiğini belirten Kanber amca, böylece daha çok çocuğa kitap verebildiklerini vurguluyor.

Bu durumdan ailelerin de fazlasıyla memnun olduğunu söyleyen Kanber amca bu konu hakkında şu ifadeleri kullandı;

  • "Çocuklar mahallede sürekli oyun oynuyorlar. Yoruldukları zaman, terledikleri zaman buraya gelip bir kitap alıp okuyorlar. Ya içeceğini alıyorlar ya çikolatasını alıyorlar, seviniyorlar. Yukarıdaki mahallede duyuldu, aşağıdaki mahallede duyuldu. Aileler de duydu. Aileler buraya gelip bir şey alacakları zaman yanında kitap da alıp çocuklarına götürüyorlar. Çünkü bugün bir kitap 20 Lira 30 Lira. Biz onlara burada bedavaya temin ediyoruz. Çocuklar kitabı okuyup evde ailesine anlatıyor sonra buraya beraber gelip bana da anlatıyorlar ve kitabı geri veriyorlar."

Kanber amcayı en çok mutlu edense ailelerden gelen teşekkürler. Ailelerden, öğretmenlerden gelip çok teşekkür edenler olduğunu belirten Kanber amca, çocuklar bu sayede kitap okumaya başladıkları için ailelerinin çok mutlu olduğunu vurguluyor. Bunun kendisini de çok mutlu ettiğini söyleyen Kanber amca kendisini çok iyi hissettiğini belirtiyor.

KİTAP OKUYUP HEDİYELER ALAN ÇOCUKLAR DA ÇOK MEMNUN

Okudukları kitaplar sayesinde bakkaldan istedikleri şeyleri bedavaya alan çocuklar da bu durumdan dolayı oldukça mutlu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >