Altının zekatı nasıl hesaplanır?

Altının zekatını hesaplama.
Altının zekatını hesaplama.

Vatandaşlar tarafından çok merak edilen konulardan bir tanesi de "altının zekatını hesaplama" sorusudur. Elinde belirli bir miktar altına sahip olan vatandaşlar ne kadar zekat vermesi gerektiğini merak ediyor. Peki altının zekatı nasıl hesaplanır?

İÇİNDEKİLER

Altın zekatı hesaplamasında nisap ölçüsü kullanılır. Nisap ölçüsü İslam dininde zenginlik durumunun ölçütü olarak kabul edilen mala denir. Müslüman olan ve bir senedir belirli nisaba sahip olan kişilerin ihtiyaç sahiplerine zekat vermesi gerekir.

Altın sahibi olan kişilerin altın zekatı hesaplamasında kullandıkları nisap miktarı 20 miskal yani 80,18 gram altındır.

Altın zekatı hesaplamasında kabaca kişiler malların 40’da birini vermeleri gerekir. Kısaca bir örnek vermek gerekirse bir kişi 80,18 gram altına en az bir senedir kasasında sahip ise bu altının 40’da birini zekat olarak ihtiyaç sahibi bir Müslümana vermesi gerekir.

Kimler altının zekatını verebilir?

Altın zekatı verenlerin taşıdığı özellikler şunlar olmalıdır:

  • · İslam dinine sahip bir Müslüman olmak
  • · En az 80,18 gram altın miktarına sahip olmak (Nisaba uygun olmak)
  • · Özgür bir kişi olmak
  • · En az bir sene mala sahip olmak
  • · Malın tamamına kişinin sahip olması

Bu şartları sağlayan kişilerin semen (para) için zekat vermeleri gerekir. Semen (para) zekatları iki çeşittir. Birisi gümüş iken diğeri altındır. Bu mallara sahip kişilerin zekât vermeleri gerekir.

Altının zekatı kimlere verilmesi uygundur?

Altın zekatı verilenler için aranan en önemli ilk şart kişilerin İslam ibadetlerini yerine getiren Müslüman olmalarıdır. Altının zekatı verilen kişilerin günlük ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumda olmaları gerekir. Bu kişilerin herhangi bir geliri olmaması lazımdır hatta ev kiralarını bile ödeyememeleri gerekir.

Altın zekatı verilen kişilerin İslam’ın şartlarını yerine getirmiş olmaları gerekir. Altın zekatı Müslüman olmayan kişilere verilmez. Eğer bu kişilere altın zekâtı verilirse bu yardım sadaka olarak kabul edilir. Zekât vermesi gereken kişilerin zekât sorumluluğu devam niteliği taşır. Altın zekâtı genellikle ramazan ayı boyunca sadakalar ile beraber verilir.

Ramazan ayında kişilere daha çok sevap kazandırabilir. Altın zekatını veren kişileri ihtiyaç sahiplerini çok iyi gözlemler ile belirlemelidir. Hatta verebiliyorlarsa kişiler kendileri altın zekatını vermelilerdir.

Altın zekatını kimler zorunlu olarak vermelidir?

Altın zekatını vermekle hükümlü olanların herhangi bir borçlarının olmaması gerekir. Altın zekatı en az 80,18 gram altın için verilebilir.

Bu miktardan daha az altına sahip olan kişilerin altın zekatı vermeleri gerekli değildir. Altın zekatı vermesi gereken kişinin Müslüman olması, hür olması, ergenlik çağına gelmiş yani olgunlaşmış olması ve akıl sağlığının yerinde olması gerekir.

Bu zekatı vermesi gereken kişilerin bir seneden daha uzun bir sürede kazanç sağlayıcı bir nitelik gösteren nisap miktarına yani 80,18 gram altına sahip olmaları gerekir. Altın zekatının farz olabilmesi için nisap miktarının en az bir sene kişilerin kendi üzerlerine olması gerekir. Yıl içerisinde altının alınıp satılması önemli değildir. Sadece ortalama bir sene boyunca ellerindeki altın miktarı nisap miktarı olarak kabul edilir.

Altın zekatı bir İslam ibadetidir. Bu sebepten dolayı kişilerin niyet etmesi gerekir. Eğer kişiler niyet etmez ise altın zekâtları kabul görmeyebilir. Ayrıca altın zekatı sadece fakir kişilere verilebilir. Tamamen nakit olarak yapılması gereken bir yardımdır veya nisap miktarlarının ölçümü olan mallar ile yapılabilen yardımdır.

Altın zekatı olarak kişilere yemek yapıp verilemez. Bu durum zekat sorumluluğu altında kabul edilmez.

Zekatın geçerli olmasının şartları nelerdir?

Altın zekatı koşulları farz olması ve geçerli olması olarak ikiye ayrılır. Altın zekatının farz olabilmesi için yardım yapılan kişinin Müslüman olması, hür olması, akıl sağlığının yerinde olması ve bir seneden daha uzun bir süre 80,18 gram olan altın nisabına sahip olması gerekir.

Altın zekatının geçerli olabilmesi için ise zekatın niyeti şarttır. Ayrıca temlik adı verilen fakirlere teslim edilmesi de şarttır.

Sureler ve okunuşları

- Fetih Suresi
- Yasin Suresi
- Fatiha Suresi