Android telefonlardaki desen kilidi beş denemede kolayca kırılabiliyor

Android akıllı telefonlardaki desen kilit mekanizması, beş denemede bir kez kırılabiliyor.

Milyonlarca kullanıcı, akıllı telefonlardaki verilerini güvende tutmak için çeşitli şifreler belirliyor. Ancak araştırmalara göre tanımlanan şifreler beklendiği gibi üst düzey bir güvenlik sunmuyor. Android cihazlarda sisteme gömülü üç seçenek var. Bunlar; şifre, PIN ve desen kilidi. Güvenlik uzmanlarının ve araştırmacıların yaptığı analizlere göre desen kilidi, yapılan beş denemenin birinde kolayca kırılabiliyor. Yani Android kullanıcılarının %40'lık bölümünün kullandığı desen şifreleri, karmaşık yapıda olsa dahi çok kolay bir şekilde kırılıp, verilere ulaşılabiliyor.
Beş denemede kırılabiliyor!
Bu şifreler elbette elle denenerek kırılmıyor. İşlem için özel olarak tasarlanmış bilgisayar ve video yazılımları var. Böylece çeşitli algoritmalar içerisinden hata payı olmadan şifreler beş denemenin birinde kesinlikle kırılıyor. Daha doğrusu, Android'de desen kilidini kaldırmak isteyen bir kullanıcıyı uzaktan videoya kaydeden araştırmacılar, parmak izi hareketlerini takip eden ve buna göre algoritma geliştiren bilgisayar yazılımla şifreleri kolayca kırmış.
Video kaydı gerekiyor
Videoların kaydedilme mesafesi de büyük önem taşıyor elbette. Denemelerde 2.5 metreden daha uzaktan kaydedilen videolarda başarısız sonuçlar ortaya çıkmış. SLR cihazlarla kaydedilebilen videolarda bu mesafe 9 metreye kadar çıkabiliyor.
%95 oranında kırılabiliyor!

                                    
                                    Sonuç olarak araştırmacılar toplamda gerçekleştirilen 120 farkı denemede şifreleri %95 oranında kırmayı başarmış. En önemli detaylardan birisi ise karmaşık şifrelerin daha kolay bir şekilde kırılabiliyor olması. Bunun sebebi de parmak ucu algoritmalarının karmaşık seçeneklerde hata payını en aza indiriyor olması. Tüm bu testler Lancaster Üniversitesi, Bath Üniversitesi ve Northwest Üniversitesi tarafından yürütülüyor.
%95 oranında kırılabiliyor! Sonuç olarak araştırmacılar toplamda gerçekleştirilen 120 farkı denemede şifreleri %95 oranında kırmayı başarmış. En önemli detaylardan birisi ise karmaşık şifrelerin daha kolay bir şekilde kırılabiliyor olması. Bunun sebebi de parmak ucu algoritmalarının karmaşık seçeneklerde hata payını en aza indiriyor olması. Tüm bu testler Lancaster Üniversitesi, Bath Üniversitesi ve Northwest Üniversitesi tarafından yürütülüyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >