HongMeng OS: Huawei mobil işletim sistemi hakkında bilmeniz gereken her şey

HongMeng OS
HongMeng OS

● Huawei'nin ABD ile gerilim sonrasında çalışmalarını hızlandırdığı ve 'B planı' olarak isimlendirdiği HongMeng OS ile ilgili detaylı bilgiler gelmeye devam ediyor.

● Birkaç gün sonra gerçekleşecek olan Huawei Geliştiriciler Konferansı kapsamında tanıtılabileceği söylenen sistemin 2019'un son çeyreğinde pazara çıkması bekleniyor.

● Sanılanın aksine Huawei'nin bu işletim sistemi yalnızca akıllı telefon ya da tabletlerde değil; bilgisayar, akıllı ev aletleri ve otomobillerde de kullanılabilecek.

Her şey Huawei Cihazları Başkanı ve Tüketici İş Grubu CEO'su Richard Yu'nun Mart'taki bir açıklamasıyla başladı.

Huawei'nin en önemli isimlerinden biri olan Richard Yu, son aylardaki hemen her açıklamasında HongMeng OS'tan fazlasıyla bahsediyor.
Huawei'nin en önemli isimlerinden biri olan Richard Yu, son aylardaki hemen her açıklamasında HongMeng OS'tan fazlasıyla bahsediyor.


Huawei ve ABD Hükümeti arasındaki gerginlikler sebebiyle kendi işletim sistemlerini geliştirdiklerini söyleyen CEO, tam olarak şu açıklamayı yaptı:

    Kendi işletim sistemimizi hazırladık. Bu sistemleri artık kullanmayacak olursak, hazırlıklı oluruz. Bu bizim B planımız.

Richard Yu buna ek olarak Die Welt röportajının çevirisine göre şu cümleyi de kurdu:

    Tabii ki Google ve Microsoft ekosistemiyle çalışmayı tercih ediyoruz.

Mayıs ortasında ABD Başkanı Donald Trump'ın Ulusal Acil Durum ilan etmesiyle birlikte Huawei yeni planına yoğunlaştı. Bu yasaklama aslında Çinli şirketler için ticari kısıtlamalar getirdi.

Bir ABDşirketi olarak Google da Android servislerine izin vermeyeceğini duyurdu. Hatta bir dizi şirket Donald Trump'ın yanında yer aldı.

HongMeng OS ile alakalı şu an için doğrudan işletim sistemiyle alakalı herhangi bir detay ya da net ekran görüntüsü yok. Ancak bu görsel bolca kullanılıyor.
HongMeng OS ile alakalı şu an için doğrudan işletim sistemiyle alakalı herhangi bir detay ya da net ekran görüntüsü yok. Ancak bu görsel bolca kullanılıyor.

HongMeng!

Aslında işletim sisteminin net ismi bu tarihte belli oldu. Üstelik sistemin 2012'den bu yana geliştirilme sürecinde olduğu da. Sonraki gün de zaten HongMeng OS'un Linux'a dayandığını ve ismin de Çin mitolojisiyleilgiliolduğu ortaya çıktı.

Ayrıca, bu işletim sistemi akıllı telefon ve dizüstübilgisayarlar da dahil olmak üzere akıllı ev aletlerine kadar geniş bir yelpazeyi kapsayacak.

Bu haberler sonrasında kullanıcıların aklına takılan en önemli soru işaretlerinden biri uygulama desteği oldu. Çünkü geçtiğimiz dönemlerde karşımıza çıkan ve başarısızlıkla sonuçlanan Symbian ya da Windows Phone işletim sistemleri var.

Huawei konuyla alakalı açıklama yaparak Android'deki uygulamaların benzer şekilde HongMeng OS'ta destekleneceğini duyurdu.

Şu anda birçok cihazda testlerin devam ettiği biliniyor. Son bilgilere göre Huawei'nin mobil işletim sistemi sonbaharda piyasaya çıkabilir. Ancak tam anlamıyla global pazarda harekete geçmesinin 2020'nin ilk ya da ikinci çeyreğini bulabileceği söyleniyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >