İşş ti

işşti
işşti

Bundan bir yüzyıl sonra buzlu çay için de aynı şeyleri hissetmeyeceğimizi kimse iddia edemez. Ben tedbirimi şimdiden alayım, en güzel tarifi sizin için hazırlayayım istedim.

Olmazsa olmazlar: meyveli ve siyah, poşet çay, şeker, su

Olursa güzel olacaklar: taze nane, buz, meyve parçaları

Çay tiryakisi oluşumuz şunun şurasında 100 yılı geçmiyor. Bir kahve toplumundan çay toplumuna evrilişimiz üzerine yazılacak ve anlatacak çok şey var kuşkusuz. Ama ben işin o tarafında değilim çokça bahsi oldu zira.

Bundan bir yüzyıl sonra buzlu çay için de aynı şeyleri hissetmeyeceğimizi kimse iddia edemez. Ben tedbirimi şimdiden alayım, en güzel tarifi sizin için hazırlayayım istedim. Bu surette elinizde tarihe mal olmuş bir tarif olabilir. Ben hala sevdiğimi söyleyemeyeceğim ama gençler sevince bir tarif geliştirmek de kaçınılmaz oldu. Pek çok reçete geliştirmeme rağmen asıl çıkış noktam ‘’işş tii‘’ olmuştur.

Renkleri ve sunumuyla endüstriyel değil el yapımı olduğu açıkça belliydi, diğer tüm yiyecekler gibi. Kasadaki kıza ne olduğunu sorduk.

Ne midir işş tii? 2 yıl önce kuzenle Basel seyaheti sırasında karnımız son derece acıkmış bir halde helal restoran ararken kendimizi kapısında kocaman bir yeşil biber heykeli olan vegan restoranda bulduk. (vegan: hayvansal hiçbir ürün içermeyen, restoranın adı Tibits) Paskalya tatiline denk gelmesi de sadece restoran değil açık bir market bulmamızı dahi zorlaştırmıştı. Bizim bayramlarımız geldi aklıma birden, nasıl tüm restoranların açık ve hıncahınç dolu olduğu!!

Açlık, yorgunluk ve merakla açık büfeden yiyeceklerimizi seçtik ve kasanın yanında buz dolu kovalarda şişe içinde cazip bir halde duran içeceklere takıldı gözümüz. Renkleri ve sunumuyla endüstriyel değil el yapımı olduğu açıkça belliydi, diğer tüm yiyecekler gibi. Kasadaki kıza ne olduğunu sorduk. Son derece güleryüzlü ve sevimli bir edayla üzerine basa basa, biz anlamadıkça “işş tii, iş tii” diye tekrar etti. İngilizce “ice tea” demeye çalışıyor ama Alman aksanıyla telaffuz edince ağzından çıkan “işş tii” oluyordu. Alalım birer tane dedik,lezzeti karşısında şaşkına döndük ve neden ice tea değil de işş tii olduğnu oracıkta anlayıverdik.

  • Halen böyle buzlu çay tatmadığımı söyleyebilirim ama ona çok yakın bir tarif geliştirdim, üstelik çok da kolay. İçinde ne idüğü belli olmayan içecekler yerine hiç değilse ev yapımını tüketmek daha iyi olmaz mı, hem zahmetli de değil.
İngilizce “ice tea” demeye çalışıyor ama Alman aksanıyla telaffuz edince ağzından çıkan “işş tii” oluyordu.
İngilizce “ice tea” demeye çalışıyor ama Alman aksanıyla telaffuz edince ağzından çıkan “işş tii” oluyordu.

3 bardak poşeti siyah çayın üzerine 1 su bardağı sıcak su koyun ve 4 dk bekleyin. 1 bardak poşeti meyve çayını ilave edin (çilek, elma, limon vs.) 4 yemek kaşığı da toz şekeri (bal ya da farklı tatlandırıcı da olabilir) 4 dk. da bu şekilde bekleyin. Siyah çay poşetlerini çıkarın, meyveli olan kalsın üzerine 4-5 bardak soğuk su ekleyin ve cam bir şişeye koyup buzdolabına kaldırın. Muhakkak 1 gün beklesin. Çayın sıcak suda bekleme süresini , şeker miktarını tamamen keyfinize göre değiştirebilirsiniz. Kendiniz için en uygun karışımı bulmak için biraz uğraşın canım.

Servis sırasında bardağa buz parçaları, limon dilimleri ve taze nane yaprakları koyarsanız, şahane olur. Sıcak günler kapıda, Ramazan yakın hadi bir koşu gidin malzemeleri alın ve çalışmaya başlayın. Hem bir sonraki ay için bunun yanına yakışacak Ramazan’da baş tacı edeceğiniz tarifi heyecanla bekleyin. Süper sahur ikilisi diyelim şimdilik bunlara yeterli.