Emziren anneler oruç tutabilir mi?

Emziren anne oruç tutar mı?
Emziren anne oruç tutar mı?

On bir ayın sultanı mübarek Ramazan ayı için geri sayım başladı. Oruç tutacak anneler, "Emzirmek orucu bozar mı?" "Emziren anne oruç tutabilir mi?" sorularına cevap arıyor. İşte Diyanet'in emziren anneler için açıklaması...

Hamilelerin oruç tutup tutamayacakları ile ilgili durum Diyanet İşleri Başkanlığı’nın sıkça sorulan sorular sayfası üzerinden yanıtlanmıştı. İşte gebe olanların ve emziren kişilerin oruç yükümlülükleri ile ilgili o hüküm..

Emziren anneler oruç tutabilir mi?

Ramazan orucunu tutmamak için geçerli mazeretlerden biri de gebelik veya çocuk emzirmektir. Gebe veya emzikli olan kadınlar, kendilerine yahut çocuklarına bir zarar gelmesinden korkmaları hâlinde oruç tutmayabilirler. Bunlar bir yönüyle hasta hükmünde oldukları gibi, onlara bu ruhsatı tanıyan hadisler de bulunmaktadır (Nesâî, Sıyâm, 51, 62; İbn Mâce, Sıyâm, 12).

Hekime danışarak emziren anneler oruç tutabilir

Kendisi dayanabilecek ve çocuk da etkilenmeyecek ise gebe ve çocuk emziren kadın oruç tutabilir. Bu konuda alanında uzman bir hekime danışılması uygun olur. Hamilelik ve çocuk emzirme gibi meşru sebeplerle oruç tutamayan kadınlar, tutamadıkları bu oruçlarını şartların elverişli olduğu başka zamanlarda kaza ederler (Merğînânî, el-Hidâye, II, 269).