DGS tercih dönemine az kaldı: ‘Ön lisans mezunları Reklamcılık bölümünü tercih edebilir mi?’

Ön lisans mezunlarının DGS ile reklamcılık bölümüne geçmesi mümkün.
Ön lisans mezunlarının DGS ile reklamcılık bölümüne geçmesi mümkün.

Ön lisans mezunlarının 30 Haziran’da girdiği DGS sonuçları 25 Temmuz tarihinde ÖSYM’nin sitesinde yayınlandı. Puanlarına ÖSYM sonuç sayfasından ulaşabilen adayları şimdiden tercih heyecanı sardı. Henüz tercih kılavuzu yayınlanmamasına rağmen adaylar hangi bölümleri tercih edebilecekleri konusunda araştırmalara başladı. Kitle iletişim araçlarının, sosyal medyanın ve tüketimin son dönemlerde toplumda en önemli kavramlar haline gelmesiyle, Reklamcılık bölümü de önem kazandı. Medya, yayın ya da iletişim alanlarında bir ön lisans bölümünden mezun olan adaylar, ÖSYM’nin tercih kılavuzunda belirttiği bölümlerden biri olan reklamcılığı tercih edebilecekler.

Reklamcılık bölümünü tercih eden kişilerin üretken olması gerekiyor. Bölüme geçiş yapma süreci tamamlandıktan sonra üretkenliğe, yeteneğe ve tasarım alanında bilgiye oldukça ihtiyaç duyacak olan adayların tüm bunları karar verirken göz önünde bulundurması, sağlıklı bir tercih için önemli faktörlerden biri. Üretkenlik ve rakiplerden farklı düşünme yetisi sektörüne adım atıldığında adaylar için avantaj olacaktır.

ÖSYM’nin tercih kılavuzunda yer alan Reklamcılık bölümüne geçiş yapabilen ön lisans bölümleri aşağıdakilerdir:

1) Basın ve Yayıncılık

2) Basım ve Yayın Teknolojileri

3) Bilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon

4) Bilgisayar Destekli Yayıncılık

5) Elektronik Ticaret

6) e-Ticaret

7) Görsel İletişim

8) Grafik ve Reklamcılık

9) Halkla İlişkiler

10) Halkla İlişkiler ve Tanıtım

11) Halkla İlişkiler ve Reklamcılık

12) İletişim ve Halkla İlişkiler

13) İnternet Gazeteciliği ve Yayıncılığı

14) İnternet ile Pazarlama

15) Marka İletişimi

16) Masaüstü Yayıncılık

17) Matbaacılık ve Baskı Teknikleri

18) Matbaacılık

19) Perakendecilik ve Mağaza Yönetimi

20) Perakende Satış ve Mağaza Yönetimi

21) Pazarlama ve Satış

22) Pazarlama

23) Piyasa Araştırmaları ve Reklamcılık

24) Piyasa Araştırmaları ve Pazarlama

25) Reklamcılık

26) Reklamcılık Yönetimi

27) Satış ve Reklam Yönetimi

28) Satış Yönetimi

29) Tasarım ve Basım-Yayımcılık

30) Yeni Medya ve Gazetecilik

Kreatif bir reklamcı olmak sektörde hızla yükselmeyi sağlar.
Kreatif bir reklamcı olmak sektörde hızla yükselmeyi sağlar.

Ne kadar zaman geçerse geçsin devam eden ve tüm dönemlerde kabul görecek işler vardır. Bu mesleklerin en başında ise reklamcılık gelir. Reklam; bir fikir, bir ürün ya da bir şirket için kullanıcıları bir dayatma olmaksızın kullanmaya ya da dahil olmaya ikna etmektir. Bunun için televizyon, broşür, pankart, sosyal medyayı kullanmaya reklam, bu işi yapana da reklamcı denilmektedir. Kreatif işlere imza atıldığında başarı yakalanmakta ve başarı yakalandığında da maddi olarak yüksek gelirler elde edilmektedir. Özellikle sektörde öncü ajanslarla çalışma fırsatı yakalamak tamamen kişinin elinde olan bir durum.

Her ne kadar kolay bir çalışma şekli var gibi konuşulsa da reklamcı olmak sanıldığı gibi basit bir iş değildir. Kendi içerisinde birçok alt departmana sahip bir meslek dalıdır. Müşteri temsilciliği, kreatif, prodüksiyon gibi çeşitler bulunmaktadır. Müşteri temsilciliği reklam ajansı ile marka arasında sürekli iletişimde olan kısımdır. Kreatif alanında sanat yönetmenleri, reklam yazarları gibi kişiler bulunmaktadır. Prodüksiyonda ise senaryosu yazılan reklamın çekim işlemi ile yönetmenler, oyuncular ve şirketlerle iletişimi sağlarlar.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >