İngiltere'nin yeni Başbakanı Boris Johnson kimdir?

İngiltere'nin yeni Başbakanı Boris Johnson
İngiltere'nin yeni Başbakanı Boris Johnson

Deli-dolu haller, ilginç bir saç stili, dikkati çeken açıklamalar ve tartışmaların, istifaların merkezinde Osmanlı kökenli bir siyasetçi... Evet! İngiltere'nin yeni Başbakanı Boris Johnson'dan bahsediyoruz. Peki Boris Johnson kim? Nereden geliyor bu 'Osmanlılık'? Nasıl bir görüşe sahip? Ve en önemlisi; Avrupa Birliği'nden çıkış konusuna nasıl yaklaşacak? İşte İngiltere'nin yeni lideri Boris Johnson hakkında bilmek isteyeceğiniz bütün detaylar...

İngiltere'de Theresa May'in yerine gelen isim belli oldu. Güçlü ve iddialı adaylığıyla epeydir konuşulan Boris Johnson, İngiltere'nin liderlik koltuğuna oturdu.

Aslında o, ilginç tavırları, dikkati çeken açıklamaları, gündemdeki konularda net çıkışlarıyla gözleri üzerine çekmeyi başarmıştı. Başbakanlık mevzu bahsi ise istifaları art arda getirdi. Yani diyeceğimiz o ki; daha başbakan olmadan İngiltere'de fırtınalar estirdi.

Johnson, sergilediği deli-dolu davranışlarla dikkati üzerine çeken bir isim...
Johnson, sergilediği deli-dolu davranışlarla dikkati üzerine çeken bir isim...

Osmanlı torunu yeni Başbakan aslen Çankırılı

Osmanlı torunu oluşu da Johnson'ın uzun süre konuşulmasına sebep olmuştu. Damat Ferit Paşa döneminde Dâhiliye Nazırı Ali Kemal'in torunu, taze Başbakan Johnson'ın babası oluyor.

Ali Kemal'ın babası Hacı Ahmet Rıza Efendi, 1813'te Çankırı'nın Kalfat köyünde doğmuştu. Yani 55 yaşındaki Boris Johnson, aslen Çankırılı...

via GIPHY

Tam adı ise Alexander Boris de Pfeffel Johnson.

Siyasi arenada çok yeni

Johnson, Britanyalı muhafazakâr bir politikacı, ama onu bugünlere taşıyan asıl mesleği gazetecilik. Eski gazeteci Johnson'ın siyasi hayatı 2001'de milletvekili seçilmesiyle başladı. Yani siyasi hayatı yeni şekillenen Boris Johnson için siyasi arenada çok yeni olmasına rağmen gayet iyi gidiyor desek çok da yanlış olmaz.

2008-2016 dönemi, onun hayatında bir dönüm noktasını ifade etti. Çünkü bu yıllar arasında iki defa seçimlerde galip gelerek Londra Belediye Başkanlığı yaptı.

Eki bir gazeteci olan Johnson, sık sık halkla iç içe görülüyor.
Eki bir gazeteci olan Johnson, sık sık halkla iç içe görülüyor.

Brexit çığlıkları yükseliyor

2016 yılından itibaren gündeme gelen Brexit sürecinde ise Johnson,'ı hep ön saflarda gördük. Onun için söylenen 'sert Brexit destekçisi' tanımı ise fevkalade yerinde bir tabir, zira yeni Başbakan Avrupa Birliği'nden ayrılmak konusuna hep sıcak baktı ve bu konuda son derece radikal cümleler kurdu.

Yeni Başbakan Boris Johnson hep dikkati üzerine çeken tartışmalı bir isim olarak hafızalara kazındı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >