“Şef” olmak isteyen ön lisans mezunları DGS ile 4 yıllık fakülteye geçiş yapabilir mi?

ÖSYM'nin DGS kılavuzunda belirttiği ön lisans bölümlerinden birinden mezun olan adaylar, 'Gastronomi ve Mutfak Sanatları' bölümüne geçiş yapabiliyor.
ÖSYM'nin DGS kılavuzunda belirttiği ön lisans bölümlerinden birinden mezun olan adaylar, 'Gastronomi ve Mutfak Sanatları' bölümüne geçiş yapabiliyor.

Ön lisans mezunu birçok adayın girdiği DGS sonuçları 25 Temmuz tarihinde ÖSYM tarafından açıklandı. Günümüzde yiyecek-içecek sektörünün karın doyumanın dışında sanat ve hobiye de dönüşmesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümüne olan ilgiyi arttırdı. Aşçılık ya da yiyecek-içecek alanında bir ön lisans bölümünden mezun olan adaylar, Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümüne dikey geçiş yapabiliyor.

Geçiş yaptıktan sonraki süreçte adaylar ön lisans programında aldıkları birçok dersten muaf olabiliyor. Bunun için derslerin geçilen üniversitedeki müfredat ile uyum sağlaması şartı aranıyor. Sınavların yazılı şekilde yapılmasının yanı sıra daha çok uygulamalı şekilde de yapılması bölümü farklı kılan detayların başında geliyor.

Tüm bunlara ek olarak bu bölümü tercih eden kişilerin yiyecek içecek üretimi alanında istekli olmaları ve el becerilerinin bu yönde gelişmiş olması gerekmektedir. Bölüme geçiş yapma süreci tamamlandıktan sonra sabır ve yeteneğe oldukça ihtiyaç duyacak olan adayların tüm bunları karar verirken göz önünde bulundurması, sağlıklı bir tercih için önemli faktörlerden biri. Zahmetli ve nispeten diğer bölümlere göre masraflı bir öğrencilik sürecinin olduğu mezunlar ve öğrenciler tarafından sık sık dile getirilen bir gerçek. Zahmetli olması çok detaylı çalışılması gerektiğinden; masraflı olması ise kullanılan malzemelerin fiyatlarının yüksekliğinden kaynaklanıyor. Bunların yanında öğrencilerin hizmet sektöründe olacaklarını ve insanların damak tadına en iyi, hijyenik ve sağlıklı şekilde hitap etmeleri gerektiğini unutmamaları gerekiyor.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünde okumak isteyen DGS adaylarının aşağıdaki 2 yıllık bölümlerden birini tamamlamış olması gerekiyor:

1) Aşçılık

2) Gastronomi ve Mutfak Sanatları

3) Gemi Aşçılığı

4) Hazır Yemek ve Aşçılık

5) İkram Hizmetleri

6) Mutfak Yönetimi

7) Yiyecek İçecek İşletmeciliği / Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği

8) Yemek Pişirme Teknikleri

Mutfakta birçok sürecin yönetiminden şefler sorumlu. Bu süreçlere menü planlaması hatta yemeklerin sunum şekli bile dahil.
Mutfakta birçok sürecin yönetiminden şefler sorumlu. Bu süreçlere menü planlaması hatta yemeklerin sunum şekli bile dahil.

Mutfak şefi kimdir?

Mutfak içerisinde bulunan hemen hemen her süreci yönetmekle yükümlü olan şefler; yiyecek ve içecek temininden sofra düzenine kadar tüm aşamalarda söz sahibidir. Restoran, gemi, hastane, kafe gibi çeşitli kurumlarda çalışabilirler. 4 yıllık Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünden mezun olunarak ‘şef’ ünvanı kazanılır.

Mutfak şefinin sorumlulukları nelerdir?

Konukları için eşsiz bir mutfak hizmeti sunması beklenen mutfak şefinin görev tanımları aşağıdaki gibidir;

• Mutfakta kullanılan her türlü materyal ve yiyecek içeceğin tazeliğinden emin olmak,

Mutfak ekibinin koordinasyonunu sağlamak gerektiği zamanlarda çalışanlara yardımcı olmak,

Yeni tarifler üretmek ve yapılan yiyeceklerin sunum şeklini belirlemek,

• Menüleri düzenlemek ve porsiyon boyutlarına karar vermek,

• Materyallerin adet listesini tutmak, sipariş vermek ve yiyecek içecekleri muhafaza etmek,

• Düğün, parti ve ziyafet gibi özel günler için menüleri planlamak üzere müşterilerle iletişim kurmak.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >