Dünya devi iflas bayrağını çekti, olan çiftçiye oldu! 420 bin ağaç sökülecek, 50 bin ton meyve imha edilecek
15:31, 06/05/2026, ÇarşambaG: Güncelleme: 16:06, 06/05/2026, Çarşamba

Gıda devi Del Monte’nin ani iflası ve fabrikalarını kapatması tarım dünyasını sarstı. Alıcısız kalan 50 bin ton şeftali imha edilirken, üretim fazlasını durdurmak için 420 bin ağacın sökülmesine karar verildi. Çiftçilere bu yıkım için milyonlarca dolarlık destek paketleri açıldı.
ABD'nin Kaliforniya eyaletindeki şeftali üreticileri, son yılların en büyük tarım krizlerinden biriyle karşı karşıya. Gıda devi Del Monte Foods’un bölgedeki konserve tesislerini kapatma kararı almasının ardından, alıcısız kalan yüz binlerce ağacın sökülmesi için düğmeye basıldı. Federal hükümet, çaresiz kalan çiftçilere destek olmak amacıyla 9 milyon dolarlık bir yardım paketi onayladı.

İflas kararı üreticiyi vurdu
Geçtiğimiz yıl temmuz ayında iflas koruma başvurusunda bulunan Del Monte, nisan ayında Modesto ve Hughson’daki fabrikalarını tamamen kapattı. Bu karar, sadece fabrikada çalışan yüzlerce işçiyi işsiz bırakmakla kalmadı, aynı zamanda ürünlerini bu tesislere satmak üzere 20 yıllık sözleşmeleri bulunan çiftçileri de büyük bir çıkmaza soktu. Bölgedeki üreticilerin toplam gelir kaybının 550 milyon doları bulabileceği belirtiliyor.

Milyonlarca dolarlık ağaç sökme operasyonu
Kaliforniyalı senatör ve milletvekillerinin girişimleri sonucu ABD Tarım Bakanlığı (USDA), yaklaşık 3 bin dönümlük alanda bulunan 420 bin şeftali ağacının sökülmesi için fon sağladı. Hasat sezonu öncesinde yaklaşık 50 bin ton şeftalinin üretimden çekilmesiyle, çiftçilerin yaklaşık 30 milyon dolarlık ek zarardan kurtarılması hedefleniyor.

Aile çiftlikleri risk altında
Konuyla ilgili açıklama yapan Temsilci David Valadao, Central Valley’deki aile çiftliklerinin nesillerdir bu tesislere güvendiğini belirterek, "Fabrikanın ani kapanışı, üreticileri binlerce ton meyveyle ve belirsiz bir gelecekle baş başa bıraktı" dedi. Milletvekilleri, Tarım Bakanlığı'na yazdıkları mektupta, etkilenen çiftçilerin çoğunun nesillerdir bu işi yaptığını ve destek verilmemesi halinde ülkenin tarım temelinin kalıcı zarar göreceğini vurguladı.

Pazar arayışı sonuçsuz kaldı
Lodi merkezli Pacific Coast Producers şirketi, Del Monte’nin konserve meyve birimini satın alsa da krizin boyutlarını tamamen dindiremedi. Şirketin yaklaşık 24 bin ton şeftali için yeni sözleşme teklif ettiği ancak buna rağmen 50 bin tona yakın ürünün alıcı bulamadığı ifade edildi. Bu durum, pazar fazlası oluşmaması ve çiftçinin daha fazla borca girmemesi için ağaçların sökülmesini tek çare haline getirdi.

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.