Sıfır atıkta büyük gün, DOA dönemi başladı: Şişesini iade edene anında bir TL ödenecek

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın Depozito Yönetim Sistemi Türkiye genelinde hayata geçti. Vatandaşlar, depozitolu plastik, cam ve alüminyum içecek ambalajlarını iade ederek her biri için 1 TL kazanabilecek. Sistemin yılda 25 milyar ambalajın geri dönüşümüne katkı sağlaması hedefleniyor.
Depozito Yönetim Sistemi Türkiye genelinde resmen uygulamaya alındı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, yeni sistemle birlikte depozitolu içecek ambalajlarını iade eden vatandaşlara her ambalaj için 1 TL teşvik ödemesi yapılacağını duyurdu.

Her ambalaj için 1 TL teşvik verilecek
Bakan Kurum, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Şişeni DOA'ya at, 1 TL kazan. Sıfır Atık'ta DOA dönemi başladı. Depozito Yönetim Sistemimizi bugün Türkiye genelinde devreye alıyoruz. DOA sayesinde, her yıl 25 milyar ambalaj toplanacak, Türkiye ekonomisine 30 milyar TL katkı sağlanacak. Hem vatandaşımız hem doğamız hem ülkemiz kazanacak, yapacağımız her iade geleceğimize temiz bir nefes olacak." ifadelerini kullandı.
Sistem kapsamında depozito uygulamasına dahil olan plastik, cam ve alüminyum içecek ambalajlarını iade eden vatandaşlara her ambalaj için 1 TL ödeme yapılacak. Aynı tarihten itibaren otel, restoran ve kafeler de kullandıkları içecek ambalajlarını biriktirerek seçtikleri saha operatörüne teslim edecek.

DOA uygulaması kullanılacak
Depozitosu Olan Ambalajlar (DOA) adı verilen mobil uygulama da sistemle birlikte kullanıma sunuldu. Vatandaşlar uygulamayı ücretsiz olarak indirerek en yakın DOA iade makinesini görüntüleyebilecek. DOA logosu bulunan plastik şişe, cam şişe ve alüminyum ambalajlar, uygulamayla entegre çalışan iade makinelerine teslim edilebilecek.

Ödemeler dijital cüzdana aktarılacak
İade işleminin tamamlanmasının ardından kazanılan tutar, DOA uygulamasındaki dijital cüzdana yüklenecek. Vatandaşlar biriken bakiyelerini banka hesaplarına transfer edebilecek, ATM'lerden nakit olarak çekebilecek veya anlaşmalı iş yerlerinde alışverişlerinde kullanabilecek. Sistemin her yıl yaklaşık 25 milyar ambalajın geri kazanılmasına ve Türkiye ekonomisine 30 milyar liralık katkı sağlaması hedefleniyor.
Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.