Fidye miktarı ne kadar?

Fidye miktar ne kadar?
Fidye miktar ne kadar?

Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte sadaka vermek isteyen ve oruç tutamayacak olan vatandaşlar fidye ve fitre miktarını araştırıyor. "Fidye ve fitre miktarı aynı mı?" "Fidye miktarı ne kadar?" "Kimler fidye vermelidir?" sorularının cevabı yazımızda... İşte Diyanet'in açıklamasıyla bu seneki fidye miktarı ve şartları...

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamalarda 2022 yılının Ramazan ayının başlangıcından 2023 yılının Ramazan ayının başlangıcına kadar olan süre içerisinde fitre miktarının 40 lira olduğu belirtildi. Bu doğrultuda fitre vermek isteyen tüm Müslüman vatandaşların hesaplamalarını 40 lira üzerinden yapması ve bu doğrultuda ibadetlerini gerçekleştirmesi yeterli olacaktır. 2022 yılının Ramazan ayının ardından 2023 yılının Ramazan ayının başlangıcına kadar olan sürede verilecek olan tüm fitre yardımlarında, kişilerin 40 TL’den az yardım yapmaması önemlidir. Geçtiğimiz yıl 28 lira olarak açıklanan rakam, bu yıl arttırılarak 40 lira olarak belirlendiği gibi güncel miktarın hesaplanmasına dikkat edilmelidir.

Fidye ve fitre miktarı aynı mı?

Fitre gibi Ramazan ayı içerisinde oruç tutamayan kişiler, oruç tutamadıkları günler için bir bedel ödemelidir. Maddi olarak ödenen bu bedel fidye olarak adlandırılmaktadır. Fidye ve fitre İslamiyet’te en çok karıştırılan konuların başında geldiği gibi ikisi birbirinden farklı kavramlardır. Bununla birlikte fidye ve fitre miktarı aynıdır.

40 lira olarak açıklanan fitre miktarı fidye için de geçerli olduğundan dolayı Ramazan ayı içerisinde kaç gün oruç tutulamazsa o gün sayısı kadar fidye ödemesi yapılmalıdır. Tudemli olduğu gibi minimum limiti ifade etmektedir. Kişiler dilerse ve hali vakti yerinde ise daha fazla yardımlarda bulunarak daha fazla kişiye ya da aileye el uzatabilir. İslamiyet’te yardımlaşmanın önemi oldukça fazla olduğundan dolayı kişilerin bu konularda cömert davranması, yardıma ihtiyacı olan kişilere el uzatması sevaptır.

Fidye ve fitrenin veriliş amacı farklıdır

Bir fidye, bir kişiyi bir gün doyuracak yiyecek miktarı veya bunun ücretidir. Bu da “sadaka-i fıtır” ile aynı miktarı ifade eder. Bu, fidyenin asgari ölçüsüdür. İmkânı olanların daha fazla vermesi daha iyidir (Bakara, 2/184; Merğînânî, el-Hidâye, II, 270).

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın hem fitre hem de fidye için asgari olarak belirlediği fiyat aynı olmakla birlikte durumu iyi olan kişiler bu rakamların üzerinde bağış yapabilir. Kısacası fitre ve fidyenin miktarları aynı, veriliş amacı farklıdır. Bu yılki fidye miktarı da asgari günlük 40 TL'dir.