5G Bize göre ne?

5G bir bilinmezlikle geliyor. Tabiatla ilişkisini düşündüğümüzde hâli hazırda zaten bozuk olan hava durumunu ne hâle getireceği de soru işareti.
5G bir bilinmezlikle geliyor. Tabiatla ilişkisini düşündüğümüzde hâli hazırda zaten bozuk olan hava durumunu ne hâle getireceği de soru işareti.

Mobil telekomünikasyon hizmetlerinin her yıl yenisiyle karşılaşıyoruz. Bu değişiklikler kullanıcıların yüksek hızda veri aktarımını kullanabilmesi için sim kart değişikliğinin yanı sıra cihaz değişikliği yapmaya da itiyor. Hâliyle her yeni teknoloji yanında pazarını da getiriyor. Biz de hizmetin kullanıcılarına 5G’ye geçişi, bu teknolojiye dair neler bildiklerini ve nasıl gördüklerini sorduk.

Bize Etki Etmez

Melek Karadağ: Baz istasyonlarının, cep telefonlarının, Wi-Fi modemlerin insan vücuduyla etkileşime girip zarar verdiğine dair çalışma görmedim. Bu cihazların yaydığı frekansın insan vücuduyla etkileşime giremeyecek frekanslar olduğunu biliyorum. Evdeki normal bir elektrikli alet ne kadar elektromanyetik bir zarar verirse baz istasyonu da bize etki edemeyecek bir büyüklükte diye düşünüyorum.

Teknoloji Hayatımız Olmuş

Anıl Can: 5G, diğer teknolojileri olduğu yerden devam ettirecek bir buluş. Zararları kısmını bilemem. Bu bilim insanlarının işi. Ben ancak oyun oynarken, bir video izlerken ne fayda sağladığını bilebilirim. Günlük hayatta benim için neleri daha iyi hâle getirecek, hayatımı nasıl kolaylaştıracak bu önemli benim için. Elbette hayatta bir şeyler kolaylaşırken bir şeyler zorlaşıyor ya da olumlu olmuyor ama bunu hissedebildiğiniz ölçüde bir şeye düşman olursunuz. Bilmediğim bir şeye düşman olamam. Özellikle nesnelerin interneti dönemine geçmeyi çok istiyorum. Her şeyin internet erişimine ulaşacağı o dönem çok keyifli olacak. Yerli arabamız bile internete bağlı. Bence 5G ya da 10G gelmiş, bir şey fark etmiyor. İnternet ve teknoloji hayatımızın odak noktasında zaten. En merak ettiğim şey ise yüksek veri aktarım hızı gelince teknoloji alanında hangi noktalara geleceğimiz.

5G teknolojisini bize pazarlamaya çalışanlar niçin basit bir testi hepimizden esirgiyor? Neyi saklamaya çalışıyorlar?
5G teknolojisini bize pazarlamaya çalışanlar niçin basit bir testi hepimizden esirgiyor? Neyi saklamaya çalışıyorlar?

İletişim Ağlarına Sızılabilir Mi?

Abdulkadir Gülşen: 5G’nin koronavirüsü yaygınlaştırdığını düşünmüyorum. Bununla ilgili bilimsel bir çalışma da yok, sadece dedikodudan ibaret. Bu dedikodunun farklı boyutu olduğunu düşünüyorum. Çünkü 5G teknolojisinde zirvede olan Çin. Hatta dünyaya 5G teknolojisini satan da Huawei. Yakın zamanda Rusya'da 5G alt yapısını, Çinli Huawei oluşturuyordu. Amerika dâhil birçok ülke bundan memnun değil. Çünkü 5G alt yapısını Çinli Huawei'nin oluşturması demek iletişim ağına Çin devletinin sızması anlamına geliyor. Bu da büyük bir güvenlik zafiyeti oluşturur. Geçtiğimiz sene mâlum ABD Huawei’nin casusluk faaliyeti yürüttüğünü söyleyip ambargo uygulamıştı.

Her Şeyin Başı Sağlık

Murat Güven: ABD’de bir dönem 5G bulunan itfaiye merkezlerindeki görevlilerin halsizlik, dikkat bozukluğu gibi sorunlar yaşadığını okumuştum. 5G’yi biyolojik saldırı silahı olarak görüyorum. Zararlarını iyi bir araştırma sonrası herkes görecektir. Elbette sağladığı imkânlar cazip. Bu nedenle birçok kişi sağlık kısmını önemsemiyor. Sağlığınız olmadıktan sonra yüksek veri gönderseniz ne olacak? Mesela kansersiniz. Online olarak mı nakil yapılacak size? Bunu da sağlarsa 5G belki kabul edilebilir ama hiçbir şekilde sağlıktan önde görmüyorum.

Bilinmezlikler Silsilesi

Emine Alaca: Sağlık risklerini bilmiyoruz. Ama sunacağı yüksek bant aralığı bize yüksek veri transferlerinde oldukça yardımcı olacak. Öte yandan tabiatla ilişkisini düşündüğümüzde hâli hazırda zaten bozuk olan hava durumunu ne hâle getireceği de soru işareti. Yani bir bilinmezlikle geliyor 5G. Bakıyorsunuz dünya ‘iyi’ ya da ‘kötü’ diyen olarak ikiye bölünmüş. İki tarafta da çalışmalar var. Hem de yıllar öncesinde yüksek frekans aralıklarının neler yapabileceğine dair, ama bunun çözümünü de aynı anda getiren bir teknoloji söz konusu. Neler olacak inanın bilmiyorum.