GZT sordu: Makinistlerin kemer takma zorunluluğu var mı?

Makinistlerle ilgili merak edilen soru cevabını buldu.
Makinistlerle ilgili merak edilen soru cevabını buldu.

Geçtiğimiz Temmuz ayında Çorlu'da meydan gelen tren kazasının güvenlik kameralarına ait yeni görüntülerin ortaya çıkmasının ardından, sosyal medyada dolaşan, 'Makinistlerin emniyet kemeri takması zorunlu değil mi? Makinist camdan fırlasa treni kim durduracak?' soruları günün en merak edilen konularından oldu. GZT'nin ulaştığı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlık kaynakları konuya ilişkin detayları paylaştı.

8 Temmuz'de Çorlu'da meydana gelen ve 25 kişinin ölümüyle sonuçlanan kazaya ilişkin tren içi ve dışındaki güvenlik kameralarına ait yeni görüntüler ortaya çıktı.

Kokpit kamerasının görüntülerine göre çukura düşme anında makinist Halil Altınkaya oturduğu koltuktan sıçrayıp kafasının tavana çarpıyor ve ikinci makinist Suat Şahin ise yere düşüyor.

Kamera görüntülerinden sonra akıllara makinistlerin emniyet kemeri takma zorunluluklarının olup olmadığı geldi.

Çorlu'da meydana gelen tren kazasında 25 kişi hayatını kaybetmiş, 340 kişi ise yaralanmıştı.
Çorlu'da meydana gelen tren kazasında 25 kişi hayatını kaybetmiş, 340 kişi ise yaralanmıştı.

"Makinist emniyet kemeri takmaz"

GZT'nin ulaştığı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, "Dünyanın hiçbir yerinde makinist emniyet kemeri takmaz." açıklaması geldi.

Sosyal medyada dolaşan, "Makinist camdan fırlasa treni kim durduracak" sorusunu da yönelttiğimiz kaynak, "Böyle bir durum karşısında, tren sensörlerin yardımıyla otomatik durur. Trenlerimizin tamamında bu özellik var. Makinist kalp krizi veya benzeri bir durumla karşı karşıya kaldığı takdirde, elektronik sistem otomatik olarak devreye girer ve trenin bir felakete yol açmadan kontrol altına alınması sağlanır" dedi.

Yüksek Hızlı Tren'in yolcu bölümü.
Yüksek Hızlı Tren'in yolcu bölümü.

"Dünyanın her yerinde aynı"

Dünyanın her yerinde demiryolu işletmeciliğinin aynı şekilde yapıldığına değinen yetkili, "Demiryollarıyla ilgili dünyanın neresine giderseniz gidin, standartlar belirlenmiş ve bu standartlar aşağı yukarı aynı şekilde uygulanır" ifadelerini kullandı.

Trenlerde neden emniyet kemeri bulunmaz?

Reuters'un ulaştığı uzmanlar trenlerde neden emniyet kemeri kullanılmadığını açıkladı.

Milyonlarca insanın hızlı ve konforlu yolculuk için tercih ettiği trenlerde emniyet kemeri bulunmuyor. Bunun sebebi ise ani bir durma anında emniyet kemerinin yolcuya zarar verme riski. Trenlerde emniyet kemeri yolculara tahmin edilenden daha fazla zarar veriyor.

Yüksek Hızlı Tren (YHT)
Yüksek Hızlı Tren (YHT)

Omurga yaralanmasına neden oluyor?

Emniyet kemerleri ani yavaşlama veya durma anında, yolcuların boyunları ileriye gittiğinde omurga yaralanmalarına sebep olabiliyor.

Hızlı trende ve trenlerde neden emniyet kemeri yok?

Kamu Denetçiliği Kurumu'ndan (KDK) yapılan açıklamaya göre bir vatandaş, ombudsmana "100 ile 170 kilometre hızla giden araç ve otobüslerde zorunluyken hızlı trende ve trenlerde neden emniyet kemeri yok?" sorusunu yöneltmişti.

Araç, uçak ve otobüslerde emniyet kemerinin yanında çocuk emniyet kemerlerinin de olduğuna dikkati çeken vatandaş, KDK'ye 255 kilometre hızla giden trenin acil olarak durması halinde kendisini ve çocuklarını nasıl koruyacağını bilmediği kaygısını iletmişti.

Bir vatandaş, YHT'lerde emniyet kemeri uygulamasına geçilmesi için başvuru yapmıştı.
Bir vatandaş, YHT'lerde emniyet kemeri uygulamasına geçilmesi için başvuru yapmıştı.

Hızlı trenlerde ve trenlerde de güvenli yolculuk için tüm vagonlarda emniyet kemerlerinin zorunlu olmasını isteyen vatandaş, "Yetkililerle görüşüldüğünde Avrupa'daki trenlerde de emniyet kemerlerinin olmadığını ifade ediyorlar. Biz emniyet kemerini trenlerimize koyduğumuzda Avrupa bizden örnek alıp onlar da uygulayacaktır" ifadelerini kullanmıştı.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >