Türkiye'den bayram gelenekleri

Türkiye'den bayram gelenekleri

Ülkemizin birbirinden güzel bayram geleneklerini tek bir gönderiye sığdırmak imkansız. Ancak aralarından 6 tanesini seçtik ve sizinle paylaşmak istedik! Hayırlı mutlu bayramlar!

Ebebiş - Ankara Kızılcahamam: Seçilen bir ebe önderliğinde bayram namazından önce veya sonra çocuklar bütün mahalleyi kapı kapı dolaşırlar. Büyüklerin ellerinden öpüp, karşılığında şeker veya harçlık alırlar. Topladıkları bu şeker veya paralara “ebebiş" denir.

130 yıllık etli pilav - Kastamonu: Bozkurt Belediyesince her yıl Kurban ve Ramazan bayramlarının 3. günü düzenlenen "bayram pilavı" geleneğinde vatandaşlar bir araya geliyor. İlçenin her köyünde ayrı ayrı pişirilen pilavlara vatandaşlar sırasıyla katılım gösteriyor ve böylece kendi aralarında en iyi pilav belirlenmiş oluyor.

Bayram konatı - Bartın: Geleneğe göre, bayram günleri, bayram namazının ardından köyün erkeklerine konatın yapılacağı saat haber veriliyor. Her hanede veya köy misafirhanelerinde yakılan ateşlerde, kadınlar tarafından yöreye özgü çeşitli yemekler pişiriliyor.
Köy camisinin misafirhanesine götürülen yemekler, öğle namazının ardından "konat" adı verilen siniler veya kurulan masalarda, civar köylerin sakinlerinin katılımıyla yeniliyor.

Salıncak kurma - Denizli: Dede-Salıncak Kurma geleneği, Denizli'nin Çardak İlçesi'nde kutlanan bir gelenektir. Bayramların ikinci ve üçüncü günleri öğle namazının ardından gençler bir araya gelirler. Köydekilerin “Dede" dediği ağaca salıncak kurulur ve çocuklara şeker ve çikolata dağıtılır. Ardından salıncağa binen kişiyi diğerleri sallamaya başlarlar. Bu sırada ise maniler, tekerlemeler söylenerek eğlence artırılır.

Memecim giliği - Sivas: Memecim, Sivas yöresine özgü küçük, yağsız simittir. Arife günü fırıncılar ekmeği, simit şeklinde yaparlar ve buna “gilik" denir. Arife sabahı, bayramlık elbiselerini giyen çocuklar ellerine birer sopa alırlar ve konu komşuyu, mahalleyi gezmeye başlar. Vardıkları kapının önünde, “Memecimin havası, madelerin tavası, gökten rahmet, yerden bereket, amin amin bir gilik" manisini söyleyerek ev sahibinden gilik isterler.

Kahke - Gaziantep: Gaziantep'te ramazan ayına has olan kahke yapma Anteplilerin misafirlerine ikram etmek için yıllardır sürdürdüğü güzel geleneklerden biri. Kahke hazırlıkları ramazan ayının yarısından başlar ve bayram sabahına kadar devam eder.