12 katlı binaya kesik kolon soruşturması

12 katlı binaya kesik kolon soruşturması
12 katlı binaya kesik kolon soruşturması

Depremde yıkılan 12 katlı Emre Apartmanı'nın bir kolonunun zemindeki banka tarafından kesildiği, konunun daha önceden mahkemelik olduğu iddia edildi. Enkazda ölçümler yapan heyet, laboratuvarlarda incelenmek üzere beton ve demir örnekleri aldı.

Kahramanmaraş merkezli depremlerde en büyük yıkımlardan birini yaşayan kentler arasındaki Gaziantep'teki 12 katlı Emre Apartmanı'nın kolonlarının kesildiği iddia edildi. Şehitkamil İlçesi'ndeki binanın zemin katında bulunan banka tarafından kolonlarından birinin kesildiği, bu nedenle daha önceden dava açıldığı öne sürüldü. 22 daireden oluşan binanın 'dönerek' diye tabir edilen şekilde yıkıldığı, yıkılış şeklinin de kolon kesilme iddialarını desteklediği belirtildi. Savcılığın soruşturma başlatması üzerine enkazdan çıkarılan moloz yığınları boş alanlarda biriktirildi.

Aralıksız süren arama kurtarma çalışmalarının ilk gününde 2 kişinin canlı çıkarıldığı enkazda, arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Tüm çabalara rağmen henüz sağ kurtarılan olmazken, şikayetçi olunan binanın enkazından ise inceleme başlatıldı.

Savcılığın inceleme yapacak olması nedeniyle, bugüne kadar enkazdan çıkartılan moloz yığınların kamyonlara yüklenmeyeceği, savcılığın yapacağı incelemelerin ardından kaldırılabileceği öğrenildi.

Gece yürütülen çalışmalarda bina enkazından çıkarılan molozlar, savcılığın incelemesi için enkazın yanındaki boş alanlarda biriktirilmeye başlandı. 92 saattir çalışmalar sürüyor.

Emre Apartmanı’ndaki arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Yapılan dinleme ve hassas cihazlarla gerçekleşen taramalarla, ekipler enkaz altından ses alamaya çalışıyor.

Güvenlik görevlileri nöbet tutuyor

Gruplar halinde çalışan kurtarma ekipleri, enkaz altından bir kişiyi daha kurtarabilmek için mücade ederken, -11 dereceyi bulan soğuk havalar nedeniyle zor anlar yaşıyor. İnsanların içini ısıtacak haber vermek için yoğun bir şekilde çalışan ekipler, dinlenmeye çekildiklerinde sıranın yeniden kendilerine gelmesini beklerken alanda yaktıkları ateşin kenarında ısınmaya çalışıyor. Enkazda hırsızlık ve yağma gibi olayların yaşanmaması için ise güvenlik görevlileri de yığıntıların çevresinde nöbet tutuyor.

Uzman heyet numune aldı

Gaziantep Üniversitesi'nden uzmanların yer aldığı 3 kişilik heyet, enkazda inceleme yaptı; kolonlarda ve beton bloklarda ölçümler gerçekleştirdi. Beton bloklardan ve kullanılan demirlerden numuneler de alan bilirkişi heyeti, kullanılan malzemenin yük çekme kapasitesini tespit amacıyla savcılık tarafından belirlenen laboratuvarlara gönderecek.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >