30'dan fazla ülkeyi birbirine düşüren adam: Gavrilo Princip

Gavrilo Princip
Gavrilo Princip

Attığı tek kurşunla 17 milyon insanın ölümüne neden olan ve bir o kadar insanı da açlığa mahkum eden Gavrilo Princip kimdir ve ne yapmıştır? Detaylar haberimizde

Gavrilo Princip 1894 yılında doğan Saraybosnalı bir Sırp milliyetçisidir. Princip yaptığı eylem nedeniyle hem dünya tarihine adını yazdırmış hem de 20'den fazla ülkenin birbirine savaş açmasına neden olmuştur. Princip'in attığı kurşun 17 milyon kişinin ölümüne neden olan büyük kargaşanın da temsili bir başlangıcıdır. 101 yıl önce bugün 23 yaşında veremden ölen Princip, Avusturya-Macaristan veliahtını ölderen suikastçiden başkası değil. Bu suikast 1. Dünya Savaşı'nın da başlangıcı olarak kabul edilir.

Suikast öncesi Balkanlarda işler karışıktı
(Avusturya-Macaristan veliahtı Arşidük Franz Ferdinand)1908 yılında Osmanlı İmparatorluğu içerisinde siyasi çatışmalar mevcuttu. Avusturya-Macaristan bu karışıklıktan faydalanarak Balkanların bir kısmını topraklarına kattı. Fakat bu durum Sırp milliyetçilerinin tepkisini çekti çünkü onlar Sırbistan'a bağlanmak istiyordu. Bu karışıklıklar sürerken Avusturya-Macaristan veliahtı Saraybosna'ya gelerek Sırplara karşı gövde gösterisinde bulunmak istedi. Bu hamlesi hayatına mal olacak ve içi barut dolu olan fıçıyı ateşleyecekti.
Suikast öncesi Balkanlarda işler karışıktı (Avusturya-Macaristan veliahtı Arşidük Franz Ferdinand)1908 yılında Osmanlı İmparatorluğu içerisinde siyasi çatışmalar mevcuttu. Avusturya-Macaristan bu karışıklıktan faydalanarak Balkanların bir kısmını topraklarına kattı. Fakat bu durum Sırp milliyetçilerinin tepkisini çekti çünkü onlar Sırbistan'a bağlanmak istiyordu. Bu karışıklıklar sürerken Avusturya-Macaristan veliahtı Saraybosna'ya gelerek Sırplara karşı gövde gösterisinde bulunmak istedi. Bu hamlesi hayatına mal olacak ve içi barut dolu olan fıçıyı ateşleyecekti.
4 kişilik suikast timi cebinde siyanürle operasyona başladı
(Bu suikast timinin içerisinde Muhammed Mehmedbasiç isimli bir Boşnak da bulunuyordu)Ferdinand'ın Saraybosna'ya yapacağı ziyaret Sırp milliyetçilerini harekete geçirdi. 4 kişilik suilkast timi hazırlıklara başladı.
4 kişilik suikast timi cebinde siyanürle operasyona başladı (Bu suikast timinin içerisinde Muhammed Mehmedbasiç isimli bir Boşnak da bulunuyordu)Ferdinand'ın Saraybosna'ya yapacağı ziyaret Sırp milliyetçilerini harekete geçirdi. 4 kişilik suilkast timi hazırlıklara başladı.
İlk suikast başarısızlıkla sonuçlandı
(Nedeljko Çabrinoviç)Ferdinand ve karısı Saraybosna'ya doğru yol alırken el bombasıyla saldırıya uğradılar. Ama bu saldırıyı saniyelerle atlatarak yara almadan kurtuldular. Suikast için kurulan 4 kişilik tim ekibinden olan Çabrinoviç siyanürü içerek intihar etmeye kalkışsa da başarılı olamadı. Daha sonradan siyanürün içerisindeki maddelerin bozulduğu ortaya çıktı.
İlk suikast başarısızlıkla sonuçlandı (Nedeljko Çabrinoviç)Ferdinand ve karısı Saraybosna'ya doğru yol alırken el bombasıyla saldırıya uğradılar. Ama bu saldırıyı saniyelerle atlatarak yara almadan kurtuldular. Suikast için kurulan 4 kişilik tim ekibinden olan Çabrinoviç siyanürü içerek intihar etmeye kalkışsa da başarılı olamadı. Daha sonradan siyanürün içerisindeki maddelerin bozulduğu ortaya çıktı.
Tesadüfler dizisi Arşidük'ün sonu oldu
(Gavrilo Princip)İlk suikast denemesinin olduğu bölgenin yakınında olan Gavrilo Princip ve arkadaşları telaşa kapılarak hızla oradan uzaklaştılar. Suikastten son anda kurtulan Arşidük ve karısı ise Saraybosna'da kalacakları yere gittiler. Etrafında bulunanların tüm uyarılarına rağmen Saraybosna'da şehir turu atmak konusunda ısrarlı olan Avusturya-Macaristan veliahtı bu isteğini gerçekleştirdi. Veliaht şehri dolaşırken ondan habersiz olan Gavrilo Princip ise bir restoranda morali bozuk bir şekilde yemek yiyordu. Princip yemeğini bitirip kapıdan çıkınca kendisini Arşidük Ferdinand ve karısı ile karşı karşıya buldu. Silahını çıkardı ve ateşledi.
Tesadüfler dizisi Arşidük'ün sonu oldu (Gavrilo Princip)İlk suikast denemesinin olduğu bölgenin yakınında olan Gavrilo Princip ve arkadaşları telaşa kapılarak hızla oradan uzaklaştılar. Suikastten son anda kurtulan Arşidük ve karısı ise Saraybosna'da kalacakları yere gittiler. Etrafında bulunanların tüm uyarılarına rağmen Saraybosna'da şehir turu atmak konusunda ısrarlı olan Avusturya-Macaristan veliahtı bu isteğini gerçekleştirdi. Veliaht şehri dolaşırken ondan habersiz olan Gavrilo Princip ise bir restoranda morali bozuk bir şekilde yemek yiyordu. Princip yemeğini bitirip kapıdan çıkınca kendisini Arşidük Ferdinand ve karısı ile karşı karşıya buldu. Silahını çıkardı ve ateşledi.
Bu kurşun 17 milyonun öleceği büyük bir savaşın başlangıç fişeği oldu.
(Arşidük Ferdinand ve eşinin cenazeleri)Silahtan çıkan mermi ilk önce Ferdinand'ın vücudundan girdi ve ardından karısının vücudundan çıktı. Veliaht ve eşi olay yerinde hayatlarını kaybettiler. Princip siyanür içmeye çalışsa da başarılı olamadı ve orada kıskıvrak yakalandı. Yaşı 20'den küçük olduğu için idam cezası almaktan kurtulan Princip bu olaydan birkaç yıl sonra hapishanede verem hastalığına yakalanarak öldü. Veliaht ve karısının vurulması sonrası Avusturya-Macaristan bu olaydan Sırbistan'ı sorumlu tutarak savaş açtı. Sonrasında ise 17 milyon insanın öleceği kocaman savaş başlamış oldu.
Bu kurşun 17 milyonun öleceği büyük bir savaşın başlangıç fişeği oldu. (Arşidük Ferdinand ve eşinin cenazeleri)Silahtan çıkan mermi ilk önce Ferdinand'ın vücudundan girdi ve ardından karısının vücudundan çıktı. Veliaht ve eşi olay yerinde hayatlarını kaybettiler. Princip siyanür içmeye çalışsa da başarılı olamadı ve orada kıskıvrak yakalandı. Yaşı 20'den küçük olduğu için idam cezası almaktan kurtulan Princip bu olaydan birkaç yıl sonra hapishanede verem hastalığına yakalanarak öldü. Veliaht ve karısının vurulması sonrası Avusturya-Macaristan bu olaydan Sırbistan'ı sorumlu tutarak savaş açtı. Sonrasında ise 17 milyon insanın öleceği kocaman savaş başlamış oldu.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >