9 soru 9 yanıt: İşte yerli otomobil hakkında merak edilen her şey

Yerli otomobil- Arşiv
Yerli otomobil- Arşiv

Yerli otomobille ilgili her gelişme her detay ayrı bir gündem oluşturuyor. Yerli otomobilin lansmanı için geri sayım başladı. 27 Aralık Cuma günü Cumhurbaşkanı Erdoğan Osmangazi Köprüsü'nden geçerek yerli otomobili ilk kez halka tanıtacak. Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu'nun Twitter sayfasında her gün 14.30’da yeni bir detayının paylaşacağı duyurulmuştu. Dün farları bugün aynaları gösterildi. GZT yerli otomobil hakkında merak edilen her şeyi otomobil yazarı Şuayip Alabay'a sordu.

Heyecanla beklenen yerli otomobil ile ilgili tüm detaylar yakın mercek altında. 27 Aralık Cuma günü Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sürüşü ile ilk kez görücüye çıkacak olan yerli otomobil ile ilgili merak edilen her şeyi 9 soru 9 yanıtta derledik.

1. Menzil ne kadar olacak?

Dünyada ortalama 250-400 km olan elektrikli araç menzili, yerli otomobilde 400 km olarak belirlendi.

2. Nerede şarj edilecek?

AVM ve benzin istasyonlarında şarj üniteleri az da olsa mevcut. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın projesi ile bu sayı artırılacak.

3. Nasıl şarj edilecek?

Yerli otomobili şarj için üniteye bağlamak yeterli. Ortalama 45 dakikalık şarj, 300 km yol vadediyor.

4. Yerli otomobil fabrikası nerede olacak?

Fabrikanın, Bursa ve Kocaeli arasında denize yakın bir konumda olması bekleniyor. Lojistik açıdan bu şart.

5. Yerli otomobil ne kadar yerli?

Aracımızı tasarımın yabancı olması üzerinden eleştirmek mantıklı değil. Pininfarina yalnızca bize değil, herkese tasarım üretiyor.

6. Yerli otomobil için treni kaçırdık mı?

Dünyada elektrikli otomobil üreten ülke sayısı 5’i geçmiyor. Bu nedenle treni kaçırmak bir yana, ilk vagondayız bile denebilir.

7. Prototip ne kadar önemli?

Yerli otomobilimizin prototipten daha başarılı olacağını söylemek mümkün. Her otomobil, prototipinden daha iyi sonuç verir.

8. Yerli otomobil ne zaman üretilecek?

2022’de seri üretimin başlaması bekleniyor. İlk etapta 5.000 araç üretilecek.

9. Yerli otomobil ne zaman yollarda olacak?

5.000’lik ilk partinin kamu kuruluşlarına tahsis edilmesi bekleniyor. Sonraki 6 aylık süreçte tüm vatandaşlar için kullanılabilir olacak.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >