ABD Başkanı Donald Trump ve Twitter arasındaki gerginliğin perde arkası

Twitter
Twitter

ABD Başkanı Donald Trump, tweet'lerine eklenen uyarı neticesinde Twitter için 'düzenleriz ya da kapatırız' açıklamasını yaptı.

Bu aslında Trump ve Twitter arasında yaşanan ilk gerginlik değil. Birkaç ay önce de Trump'ın hesabında yayınlanan bir video 'manipüle edilmiş içerik' olarak işaretlenmişti.

ABD seçimleri öncesinde sert bir çıkış yapan Donald Trump, sözleriyle çok konuşulacak gibi görünüyor.

ABD Başkanı Donald Trump, 26 Mayıs'ta attığı iki tweet ile Kasım'daki seçimler öncesinde elektronik oy kullanımını eleştirmişti. Gizlilik kurallarını güncelleyerek her geçen gün daha tutucu hale gelen Twitter ise bu tweet'lere uyarı ekledi. Donald Trump'ın iki tweet'ine de 'bu konu hakkındaki gerçekleri öğrenin' şeklinde not düşüldü. Bağlantıya tıklandığında Donald Trump'ın tweet'inin 'yanıltıcı' anlam taşıdığını anlatan bir metin ortaya çıkıyor.

    Haberin özeti: Twitter, ABD Başkanı Donald Trump'ın attığı iki tweet'in altına 'bu konu hakkındaki gerçekleri öğrenin' şeklinde uyarı bıraktı. Böylece aslında Donald Trump'ın tweet'i bir anlamda yine yanıltıcı olarak işaretlenmiş oldu. Elektronik oy kullanımını eleştiren Trump, Twitter'ın bu tweet'i işaretlemesiyle alakalı yeni bir açıklama daha yaptı.

Donald Trump'ın şu anda Twitter'da 80 milyonu aşkın takipçisi var.
Donald Trump'ın şu anda Twitter'da 80 milyonu aşkın takipçisi var.
Düzenleyeceğiz ya da kapatacağız.

Twitter'ın bu adımı DonaldTrump'ı sinirlendirmiş olacak ki bunun üzerine resmî hesaptan yeni tweet'lerle cevap verildi. Trump, tweet'lerine müdahale edilmesinin ardından ifade özgürlüğünün kısıtlandığını özellikle belirtti.

Ayrıca tam olarak şu açıklama yapıldı:

  • Cumhuriyetçiler sosyal medya platformlarında sesleri tamamen kısıldığını hissediyor. Bunun bir kez daha olmasına izin vermemek adına onları güçlü bir şekilde düzenleyeceğiz veya kapatacağız.

Donald Trump ve Twitter arasındaki ilk gerginlik değil

Bu ilk mi? Tabii ki değil. ABD Başkanı Donald Trump ve Twitter arasında bundan önce de birkaç kez benzer atışmalar yaşandı. Hatta yıllardır manipüle edilmiş içeriklerle mücadele eden sosyal ağ platformu, Donald Trump'ın retweet'lediği videoyu 'değiştirilmiş' olarak işaretlemişti. Böylece medya dosyasının aldatıcı şekilde manipüle edildiği net bir biçimde ortaya çıkmıştı.

Washington Post, Twitter'da herhangi bir videonun bu şekilde işaretlendiğini özellikle belirtmiş, sistemin ilk kez DonaldTrump'ın resmî hesabında kullanılmış olması da epey yankı uyandırmıştı. Twitter, Kasım'da gerçekleşecek olan seçimlere kadar denetimleri daha da sıkılaştırmak isterken Donald Trump'ın sert tepkileriyle karşılaşacak gibi gözüküyor.

ABD seçimleri öncesinde Donald Trump'ın 'düzenleriz ya da kapatırız' açıklaması çok konuşacak gibi görünüyor.
ABD seçimleri öncesinde Donald Trump'ın 'düzenleriz ya da kapatırız' açıklaması çok konuşacak gibi görünüyor.
    Ne olmuştu? Uzunca bir süredir sahte fotoğraf ve videolarla mücadele eden Twitter, sahte bir videoyu ilk kez işaretledi. Twitter, ABD Başkanı Donald Trump tarafından retweet edilen videoyu 'manipüle edilmiş medya' olarak etiketledi.Yani aslında bu önlem, 'medya dosyasının aldatıcı bir şekilde değiştirildiğini' gösteriyor.

Çünkü Trump aslında sosyal ağ platformlarına çeşitli düzenlemeler getirileceğinin özellikle altını çiziyor. Ya da gerekirse kapatılabileceğinin de sinyallerini veriyor. Aslına bakarsanız bunlar pek kolay değil. Ancak ABD Başkanı DonaldTrump'ın bugüne kadar attığı ilginç adımlar düşünüldüğünde en azından bazı bölgeler için bunun gerçekleşebileceğini gösteriyor.

Donald Trump'ın geçtiğimiz yıllarda Twitter ile ilgili yaptığı çarpıcı açıklamalar da var. Yani aslına bakılırsa önümüzdeki süreçte bu gerginliğin daha da artması söz konusu olabilir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >