ABD, sağlık personelini korumak için üç boyutlu yazıcıyla malzeme üretimini artırıyor

Koronavirüs yüz kalkanı.
Koronavirüs yüz kalkanı.

Ülkedeki üç boyutlu yazıcıların büyük bölümü, koronavirüs salgını esnasında koruyucu ekipman üretmek için kullanılıyor.

Duke, Harvard ve Northwestern gibi üniversiteler, günde 1000 adede kadar koruyucu üretmek için üç boyutlu baskı tekniklerinden yararlanıyor.

Apple ve Ford gibi büyük şirketler, sağlık personelleri için 'kişisel koruyucu ekipman sıkıntısı nedeniyle' koruyucular üretiyor.

Amerika Birleşik Devletleri, koronavirüs etkilerinin en fazla görüldüğü ve en fazla kaybın yaşandığı ülkelerin başında geliyor. Bunun başlıca nedenlerinden biri tedbirlerin yeterince erken alınmamış olması. Sağlık sisteminin çökme noktasına gelmesiyle birlikte hem vaka hem de hayatını kaybedenlerin sayısı artmaya devam ediyor.

ABD'deki onaylanan hasta sayısı (vaka sayısı) 600 bini aşmış durumda. Salgının en fazla görüldüğü bölge ise New York.
ABD'deki onaylanan hasta sayısı (vaka sayısı) 600 bini aşmış durumda. Salgının en fazla görüldüğü bölge ise New York.

Halkın kullandığı standart tipteki cerrahi maskelerin üretiminin yanı sıra sağlık personeline özel olarak tıbbi ekipman desteğinin de sağlanması gerekiyor. ABD, bu konuda çözümü üç boyutlu yazıcılardaki üretimi artırmakta buluyor.

15 Nisan 2020 itibariyle ABD'de yaklaşık 615 bin kişiye bulaşan virüs, yayılmaya devam ettikçe ülke çapında daha farklı sorunları da beraberinde getiriyor. Ancak asıl öncelik sağlık çalışanlarını korumak. Bu noktada özellikle koruyucu kalkanların önemi çok büyük.

Apple, HP ve Ford gibi teknoloji ve otomobil devleri bu siperler için Harvard ve Syracuse gibi üniversitelerdeki tesislerle birlikte üretim kapasitesini artırmaya odaklanıyor. America Makes, üreticilerin üç boyutlu yazıcılarda koruyucu üretilmesine ilişkin çizim ve çalışma belgelerini paylaşmak adına ortaklık da kurdu.

Apple CEO'su Tim Cook, şirketin hazırladığı koruyucu maskeleri canlı yayında göstermişti.Apple CEO'su Tim Cook, geçtiğimiz hafta iPhone üreticisinin ABD'deki sağlık personelleri için yüz kalkanları tasarlamaya başladıklarını duyurmuştu. Cook, Apple'ın Santa Clara Vadisi'ndeki Kaiser Permanente Hastanesi'nde ilk koruyucuların kullanılmaya başlandığını ve ilk tepkilerin olumlu olduğunu belirtti. Cook'a göre Apple bu hafta sonuna kadar 1 milyon koruyucu üretmeyi planlıyor. Benzer adedin haftaya da aynı şekilde devam etmesi bekleniyor. Apple, daha sonrasında web sitesine koruyucu kalkanların ayarlanması ve temizlenmesi konusunda yönergeler de ekledi.

Harvard Üniversitesi, üç boyutlu yazıcıları yerel hastanelerdeki sağlık personellerine koruyucu üretmek için kullanıyor.

Benzer şekilde üniversiteler de işin tam merkezinde. Şirketlere ek olarak eğitim kurumları da sağlık personellerine özel olarak koruyucu kalkanlar üretiyor. Harvard, geçen hafta kişisel koruyucu ekipman üretimine başladı ve Boston'daki Brigham ve Kadın Hastanesi'nde ilk teslimatların yapıldığını duyurdu. Üniversite, 1 haftada 1000 yüz kankanı için bileşen üretebileceğini belirtiyor.

Blue Origin, yüz kalkanları için üç boyutlu baskı parçaları geliştirmeye başladı

Amazon CEO'su JeffBezos'a ait olan Blue Origin de diğer bahsettiğimiz şirketlerle aynı düzlemde üretimler gerçekleştiriyor. Videoda yer alan BlueOrigin çalışanı, şirketteki birçok kişinin bu iş için tamamen gönüllü olarak saatlerce çalıştığını belirtiyor.

Türkiye'de neler yapılıyor?

Türkiye de üç boyutlu baskı tekniğiyle sağlık personelleri için koruyucu geliştiren ülkeler arasında yer alıyor. 3 Boyutlu Destek projesi, koronavirüs mücadelesine 'teknolojik' çözüm sunuyor. Proje, üç boyutlu yazıcılarla sağlık ekipmanı üretmeye odaklanıyor. Üstelik Türkiye'nin dört bir yanındaki üç boyutlu yazıcılar kullanılıyor. Tedarik ağına dahil olarak lastik, PETGşeffafkoruyucudesteği sağlanabiliyor. Amaç, maske ve koruyucu gibi sağlık ekipmanlarının üretimine destek olmak.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >