ABD’de 2020 başkanlık yarışı: Trump'ı hangi isim yenebilir?

ABD Başkanı Donald Trump
ABD Başkanı Donald Trump

ABD’de 3 Kasım 2020’de yapılacak başkanlık seçimleri öncesinde Demokratlar arasında aday adaylığı yarışı yaşanıyor. Trump'ın karşısına çıkmak için Demokratlarda şu ana kadar 20 isim yarışa girdiğini açıkladı.

Anketlere göre 2020 başkanlık seçimleri öncesinde Demokratlararasında eski Başkan Yardımcısı Joe Biden ile Vermont Senatörü Bernie Sanders, Demokrat Parti’de ipi göğüslemeye en yakın iki isimolarak öne çıkıyor.

Barack Obama 2008 ve 2012'de, Hillary Clinton ise 2016'da Iowa'da ön seçimi kazanmaları sonrası Demokrat Parti'nin başkan adayı olmuşlardı. Obama iki dönem başkan seçilmiş, Hillary Clinton ise Trump'a yenilmişti.

Amerikalılar 3 Kasım 2020'de 59. başkanlık seçimi için sandığa gidecek. Cumhuriyetçi ABD Başkanı Donald Trump'ın karşısına çıkmak için Demokratlar arasındaki aday adaylığı yarışı tüm hızıyla sürüyor.

Demokratlarda şu ana kadar 20 isim başkanlık yarışına girdiğini açıkladı. Önceki Başkan Barack Obama döneminde Başkan Yardımcılığı yapan Joe Biden ile Demokratların başkan adayı Hillary Clinton'a kıl payı kaybeden Senatör Bernie Sanders, kamuoyu yoklamalarında öne çıkan iki isim oldu.

Biden'a güçlü bir destek var

Biden'in destekçileri, ABD Başkanı Donald Trump’ın kışkırtıcı davranışlarının ve ülkede tepkiye yol açan politikalarının karşısında iki dönem başkan yardımcısının statüsünde bulunmuş deneyimli politikacı Biden’ın istikrarı geri getirebilecek en doğru isim olduğunu savunuyor.

Biden destekçileri Trump’ın Demokrat Parti içindeki ideolojik farklılıkların önemini azalttığını da öne sürüyor.

Trump, Obama, Biden (soldan sağa)
Trump, Obama, Biden (soldan sağa)

Obama'nın kampanyaları için büyük bir fon toplama aracı olan Lou Frillman, ”Biden’da kazanması için gereken tüm nitelikleri var ve o bence ülkenin bizi en uç noktalardan geri getirmesi için ihtiyaç duyacağı tüm nitelikleri taşıyor.” ifadelerini kullanıyor.

Lou Frillman (solda)
Lou Frillman (solda)

Frillman, Biden'i, Demokrat Partiyi 2016'da terk eden seçmenleri tekrar partiye geri döndürecek isim olarak gösteriyor.

Biden anketlerde de önde görünüyor

Joe Biden yayınlanan son ankete göre diğer adayların önünde. Reuters/Ipsos anketine göre Joe Biden en büyük desteğini de azınlıklar ve 55 yaş üstü yetişkinlerden alıyor.

Ankette 2020 başkanlık seçimi öncesinde eyaletler çapında yapılacak yarışlarda Demokrat Parti’nin başkan adayını belirlemesi muhtemel iki grup olan 2 bin 237 Demokrat ve bağımsızların tercihlerine odaklandı.

Ankete katılanların yüzde 24’ü Demokrat Parti’den aday adaylığını açıklayan ve potansiyel adaylar karşısında Joe Biden’a oy vereceklerini belirtti.

 Joe Biden, Saraybosna'daki havaalanında Danimarka ordusuna ait bir zırhlının önünde gazetecilerle konuşurken görünüyor.
Joe Biden, Saraybosna'daki havaalanında Danimarka ordusuna ait bir zırhlının önünde gazetecilerle konuşurken görünüyor.

Biden, Cumhuriyetçiler nezninde de olumlu imaja sahip

76 yaşındaki Joe Biden iki dönem başkan yardımcılığı yapmasının ardından Beyaz Saray’dan ayrıldığından bu yana popülerliğini korudu.

Amerikalıların yüzde 63’ü Biden’la ilgili olumlu izlenime sahip. Bunların yüzde 88’i Demokrat, yüzde 59’u bağımsız, yüzde 39’u da Cumhuriyetçi.

Amerikalıların yüzde 58’i de, Bernie Sanders ve hızlı başladığı seçim kampanyasıyla rakiplerinden bazılarını topladığı bağışla geride bırakan Indiana eyaletinin South Bend şehrinin 37 yaşındaki belediye başkanı Pete Buttigieg ile ilgili olumlu görüş beyan ediyor.

Trump'tan Biden'a ağır sözler: Becereksiz ve budala

Demokrat Parti aday adayı Joe Biden Iowa'da düzenlediği mitingde Trump ile ilgili olarak "Katil ve haydut olan Kim Jong-un gibi diktatörleri bağrına basıyor. Her ikisinin hemfikir olduğu tek şey Joe Biden'ın başkan olmaması" demişti. Biden'a Trump'tan yanıt gecikmedi.

Biden'ın zavallı olduğunu düşündüğünü söyleyen Trump, "Başkalarındansa Biden'a karşı yarışmayı tercih ederim. Aklı en zayıf olan o. Bence Joe Demokrat başkan aday adaylarının en zayıf olanı. Diğerlerinin daha çok enerjisi var" dedi.

Joe Biden, 2009-2017 arasında Obama'nın yardımcılığını yapmıştı.
Joe Biden, 2009-2017 arasında Obama'nın yardımcılığını yapmıştı.

Trump, Biden için, "Bugün Iowa'da bir yerlerde benim adımı o kadar çok anmış ki insanlar artık dayanamamış. Bunu söylemeyi bırak, mıymıntı adam" diye konuştu.

Kararsız seçmenlerin sayısının yüksek olduğu eyaletler arasındaki Iowa, ABD'de başkanlık yarışa katılan adaylar için önemli bir gösterge kabul ediliyor.

Anketlerde Biden'ı Sanders takip ediyor

  • Kendisi Yahudi olmasına karşın iki-devletli çözümü destekleyen ve İsrail devletinin birçok uygulamasına karşı çıkan açıklamalarıyla sol-liberal çevrelerde destek bulan Sanders, başta İsrail olmak üzere ABD’deki muhafazakar çevrelerde ise yoğun şekilde eleştiri topluyor

Ankete göre başka hiçbir adayın kamu desteğinin yüzde 7’sinden fazlasına sahip olamadığı görüldü. Ankete katılanların yüzde 21’i de ön seçimlerde hangi adaya destek vereceğini bilmediklerini belirtti.

Harris yükselen yıldız, Buttigied en genç aday

Kaliforniya Senatörü Kamala Harris (54), bölgesindeki etkili siyaseti ve son dönemde parlayan yıldızıyla Demokratlar arasındaki yarışta şu anda 3. sırada geliyor.

Kaliforniya Senatörü Kamala Harris
Kaliforniya Senatörü Kamala Harris

Başkanlık yarışındaki en genç ve tek eşcinsel aday adayı olmasıyla medyanın ilgisini çeken Pete Buttigieg de (37) Harris gibi Biden-Sanders ikilisini geriden takip ediyor.

Warren ile O’Rourke da yarışın içinde

2013 yılından bu yana Massachusetts Senatörü olarak görev yapan eski Harvard profesörü Elizabeth Warren da yarışın içinde seçmenden destek arıyor.

69 yaşındaki Warren, özellikle “yerli Amerikalı” kökenlere sahip olduğu açıklaması ve ABD Başkanı Trump tarafından “Pocahontas” şeklinde nitelendirilmesiyle medyada uzun süre ilgi odağı oldu.

Elizabeth Warren
Elizabeth Warren

Eski Teksas Vekili Beto O’Rourke oy oranıyla anketlerde ismi öne çıkan aday adaylarından birisi.

2012 yılında kazandığı seçimler sonrası Temsilciler Meclisine giren O’Rourke, Teksas Senatörü Ted Cruz’a kıl payı kaybetmesine rağmen bölgesinde ciddi bir halk desteğine sahip.

ABD eski Başkanı Obama, Beto’ya Teksaslı'daki Senato çalışması için övgüde bulunarak, ‘müthiş bir yarış çıkaran etkileyici genç bir adam’ demişti.
ABD eski Başkanı Obama, Beto’ya Teksaslı'daki Senato çalışması için övgüde bulunarak, ‘müthiş bir yarış çıkaran etkileyici genç bir adam’ demişti.

ABD medyasında, Beto O’Rourke’nin Teksas’ta girdiği senato seçimlerini kaybetmesine rağmen liderlik sıkıntısı çeken Demokrat Parti’nin geleceğinde olacağına dair çokça analiz yer alıyor.

Beto, az bir farkla Teksas’ta senatör seçilmedi; ama Beto’nun oluşturduğu dalga Demokrat Parti’nin oylarını uzun zaman sonra ilk kez bu kadar yükseltmesini sağladı.

Ön seçimler gelecek yıl Şubat'ta başlayacak

3 Kasım 2020'deki seçimler öncesinde Demokratlar, haziran ayından başlamak üzere çok sayıda canlı yayın açık oturumu yapacak.

Bu canlı yayın tartışmalarının ardından 2020 şubat ayından itibaren haziran ayına kadar yaklaşık 20 eyalette "primary" ve "caucus" denen ön seçimlerde Demokratlar kendi adaylarını belirlemek üzere oy kullanacak.

13-16 Temmuz 2020'de Wisconsin eyaletinin Milwaukee kentinde düzenlenecek Demokrat Parti Kongresinde ise ülkenin dört bir yanından gelen delegeler partinin başkan adayını belirleyecek.

ABD'de 2020 başkanlık seçimleri öncesinde eyalet çapında yapılacak ön seçimler Iowa ile önümüzdeki gelecek yılın Şubat ayında başlayacak.

2016 ABD Başkanlık seçimlerinde ne olmuştu?

Demokratların adayı Hillary Clinton, favori olarak girdiği 2016 başkanlık yarışında Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump'a yenilmişti.

ABD 2016 Başkanlık seçiminin kaybedeni Demokrat Partili Hillary Clinton, 2020 ABD Başkanlık seçimlerinde aday olmayacağını belirtmişti.
ABD 2016 Başkanlık seçiminin kaybedeni Demokrat Partili Hillary Clinton, 2020 ABD Başkanlık seçimlerinde aday olmayacağını belirtmişti.

Biden ise önceki seçim döneminde de adı geçmesine rağmen ailevi nedenleri gerekçe göstererek yarışa girmemiş, daha sonra ise "aday olmadığı için pişman olduğunu" dile getirmişti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >