Altın fiyatları neden düşüşe geçti?

Külçe altınlar böyle görüntülenmişti.
Külçe altınlar böyle görüntülenmişti.

Altın, dolar kuru ve ons fiyatındaki düşüşlere paralel olarak güne değer kaybıyla başladı. Altın fiyatlarındaki düşüşün devam edip etmeyeceğini Ekonomist Enver Erkan cevapladı.

Erkan, altında kalıcı bir düşüşün başlayıp başlamadığını şu an için tahmin etmenin zor olduğunu belirterek, "Bu hareket bir 'düzeltme' hareketi olarak da görülebilir. Piyasanın genel modu şu an için iyi durumda fakat hareketin kalıcı olup olmadığını görmek için yeni gelişmeleri izlemek gerekiyor" dedi.

Uzun süredir artış kaydeden altın, güne düşüşle başlamıştı. Analistler, global ölçekte makroekonomik verilerin beklentilerden iyi gelmesi ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) ABD Merkez Bankası (Fed) için daha fazla eylem alanı gördüğünü açıklamasının risk algısını düşürdüğünü ve altın fiyatlarını baskıladığını söyledi.

Ekonomist Enver Erkan
Ekonomist Enver Erkan

GZT'nin ulaştığı Ekonomist Enver Erkan düşen altın fiyatlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Altında kalıcı bir düşüş başlayıp başlamadığını şu anki durumda tahmin edilemeyeceğinin altını çizen Erkan, "Bu hareket bir 'düzeltme' hareketi olarak da görülebilir. Piyasanın genel modu şu an için iyi durumda. S&P 500 pandemi öncesi seviyelerine ulaşmış durumda. Aynı zamanda Rusya'dan gelen aşı haberleri var. Putin'in en son yaptığı aşı açıklaması piyasalar için 'önemli' bir adım olarak görünüyor" şeklinde konuştu.

Altının düşüşü devam edecek mi?

Piyasaların genel anlamda iyi olmasından kaynaklı altının aşağı yönlü hareketinin olduğuna dikkati çeken Enver Erkan şöyle konuştu:

  • "Bu hareketin kalıcılık sağlayıp sağlamayacağı henüz belli değil. Virüs, pandemi gibi durumlar hala izlenmeye devam ediliyor. Aynı zamanda COVID-19 gelişmeleri, Trump'ın ekonomi paketinin etkileri önemli. Bunların yanı sıra ABD-Çin arasındaki gerilim, hala yüksek miktarda uygulanan parasal genişlemeler gibi durumlar mevcut. Dolayısıyla altın düzeltme süreci içine girmiş olabilir tabii hareketin kalıcı olup olmadığını görmek için yeni gelişmeleri izlemek gerekiyor. Aşı haberi piyasalar için önemli bir haber. Bunun bir teyidi yapılacak mı, denildiği gibi gerçekten böyle bir aşı var mı? Sorularının yanıtı verildiğinde şu anki mevcut durumda 'en büyük oyun değiştirici' olacak gibi görünüyor".
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >