Apple, Türkiye'nin de aralarında olduğu 63 ülke için hareketlilik raporu yayınladı

Apple hareketlilik raporu.
Apple hareketlilik raporu.

Apple, Harita uygulaması üzerinden elde ettiği verilerle 63 ülkenin hareketlilik raporunu yayınladı.

Böylece Google'ın ardından Apple da ülke ve şehirlerdeki hareketliliği gösteren istatistikleri paylaşmış oldu.

Birkaç hafta önce Google, koronavirüs pandemisi nedeniyle kullanıcıların konumbilgilerini kullanarak topluluk hareketlerini izlemeye başlamış ve sonuçları paylaşmıştı. Kullanıcıların hiçbir izni olmadan yapılan bu 'takip işlemi', ülkelerin park; sinema ya da alışveriş merkezlerindeki ziyaret oranlarının ne kadar düştüğünü somut biçimde gösteriyor.

Rapora göre ülkemizin park-bahçe, AVM ya da işe gidip-gelme oranlarında da büyük düşüş vardı. Şimdi ise benzer bir hareketlilik raporu da Apple'dan geldi.

Apple, tamamen Harita uygulaması üzerinden elde ettiği veriler neticesinde hareketlilik eğimlerini paylaştı. Konum verilerini baz alan veriler; sağlık çalışanlarının ve özellikle de yerel yönetimlerin süreci daha iyi yönetebilmesi adına yapılıyor. Böylece otomobil ya da toplu taşıma kullanan kişilerin de sirkülasyonu net bir biçimde görülebiliyor.

Apple'ın hareketlilik raporu, Türkiye'de 14 Nisan itibariyle araç yolculuklarının %58, yürüyüşlerin de %66 oranında düştüğünü gösteriyor.
Apple'ın hareketlilik raporu, Türkiye'de 14 Nisan itibariyle araç yolculuklarının %58, yürüyüşlerin de %66 oranında düştüğünü gösteriyor.

Haritalar servisi üzerinden sağlanan rapor, ülkelerin 13 Ocak'tan itibaren hareketliliğini temel alıyor. Ayrıca ülkelerin yanı sıra websitesinde şehir aramasıyla da ayrıntılar görülebiliyor. Herhangi bir bölgeden elde edilen veriler, birçok farklı parametreyle işlenerek sonuçlar ortaya koyuluyor.

Raporda iki farklı parametre görülebiliyor. Bunlar araç kullanma ve yürüme. Özellikle Türkiye'nin raporuna bakıldığında araç kullanmanın %58 oranında düştüğünü; yürüme oranının da %66 azaldığını görüyoruz.

Kullanıcılar için bir sıkıntı var mı?

Apple, kullanıcı verilerinin herhangi bir şekilde paylaşılmadığını özellikle belirtiliyor. Yani Apple ID'ler ile herhangi bir ilişkilendirme yok. Bunun ötesinde kullanıcıların gittiği bölgelere dair herhangi bir kayıt tutulmuyor.

Şu anda aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 63 ülke için Apple'ın hazırladığı Hareketlilik Raporu'nun detaylarına erişmek için aşağıdaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.

- Apple Hareketlilik Eğilimleri

Pandemi sürecinde Apple neler yapıyor?

Tim Cook, geçtiğimiz dönemlerde sağlık çalışanları için tasarlanan maskeyi canlı yayında göstermişti.
Tim Cook, geçtiğimiz dönemlerde sağlık çalışanları için tasarlanan maskeyi canlı yayında göstermişti.

Apple, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki sağlık çalışanlarını koronavirüs etkilerinden korumak için 'koruma kalkanları' üretmeye başlıyor. Şirket CEO'su Tim Cook, geçtiğimiz haftalarda günü Twitter'dan yaptığı açıklamada haftada 1 milyon adet şeffaf korucuyu kalkan üretmeyi planladıklarını bildirdi. Ayrıca, daha önce açıklanan 10 milyon maske bağışı da 20 milyon adede çıkarıldı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >