Avrupa Birliği, Apple'ın İrlanda'ya vergi ödemesine karar verdi

Tim Cook
Tim Cook

Apple ile İrlanda arasındaki düşük vergi anlaşması Avrupa Birliği tarafından doğru bulunmayarak dava edilmişti. Dava sonuçlandı ve bu anlaşmanın yasalara aykırı olduğu bildirildi.

İrlanda hükümeti, Apple ile bir vergi anlaşmasına gitmiş ve bu anlaşma Avrupa Birliği tarafından yasalara aykırı olarak görülerek sert bir şekilde eleştirilmişti. Apple ile yaptığı vergi anlaşmasının yasalara aykırı olduğunu düşünmeyen İrlanda,tepkileri azaltmak için ilk aşamada vergi borcunun toplanmasını yavaşlatmıştı. Bunun üzerine İrlanda’nın yasalara aykırı iş yaptığını ve bunun durdurulması gerektiğini düşünen Avrupa Birliği, Avrupa Adalet Divanı’nda dava açılmasını sağladı.

Hem İrlanda hem Apple karara karşı çok sert

Avrupa Birliği’nin haddini aşarak iç işlerine karıştığını belirten İrlanda, Apple ile anlaşmışken AB’nin böylesi bir baskı yapmasını kabul etmek istemiyor. AB’nin bu hareketi sonrası Apple da bir açıklama yaparak, vergi borcunun yanlış hesaplandığını iddia etti.

Ancak tüm bu itirazlar sonuç vermedi ve Avrupa Adalet Divanı, Apple'ın İrlanda'ya vergi ödemesi gerektiğine karar verdi.

  • Davanın sonuçlanmasıyla Apple, İrlanda'ya 14.5 milyar dolar ödeyecek.

Apple CEO'su Tim Cook bu karar için; "Tamamen siyasi saçmalık" derken, İrlanda Finans Bakanı Paschal Donohoe şunları söyledi: Apple, 2018’in ilk çeyreğinde 14.5 milyar dolarlık vergi borcunu fonda biriktirmeye başlayacak. Avrupa Birliği her zamanki gibi diğer ülkelerin iç işlerine karışmaya devam ediyor. Düşük masraf ve vergi için, yapabiliyorsa Çin ile uğraşsın.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >