iPhone X'in maliyeti belli oldu: Apple diğer modellere göre daha az kazanacak

iPhone X
iPhone X

Apple’ın 10.yıla özel geliştirdiği iPhone X’in maliyeti ile şirketin bir telefondan ne kadar kar ettiği ortaya çıktı.

Apple yeni tanıttığı Apple modelleri arasında yer alan iPhone X, teknoloji dünyasında büyük bir etki oluşturdu. Fiyatı tartışma konusu olsa da telefonun özellikleri hemen herkes tarafından beğenildi. Sadece teknik özellikler ve A11 bionic çip değil aynı zamanda tasarım da göz doldurmayı başardı.

ABD’de 999 dolardan satışa sunulan iPhone X oradaki vatandaşlar tarafından bile pahalı bulunurken ülkemizde 6 bin TL gibi uçuk bir fiyatla raflardaki yerini alacağı konuşuluyor. Şimdi de Apple’ın 10. Yıla özel modeli iPhone X’i ne kadara mâl ettiği ortaya çıktı.

Önceki modellere göre çok daha fazla para harcanarak ortaya çıkarılan telefonun da neden bu kadar pahalı olduğu anlaşılmış oldu. Maliyeti iPhone 7’den yaklaşık 2 kat daha fazla olan iPhone X’in yapımı için toplamda 412 dolar harcanması gerekiyor.

iPhone X’in oluşturan parçaların maliyetleri:

  • OLED Ekran: 80 dolar
    NAND Bellek: 45 dolar
    3 GB RAM: 24 dolar
    A11 Bionic İşlemci: 26 dolar
    Qualcomm modem: 18 dolara
    3D sensör 25 dolar
    Batarya, kamera ve diğer bileşenler: 194 dolar

Bu rakamlara göre Apple bir iPhone X’den yüzde 59’luk bir kar payı alıyor. Ancak bu rakam diğer modellere göre daha düşük bir seviye. Bu kâr oranı iPhone 7’de yüzde 68, 6S’de ise yüzde 70’lerde idi.

Sizce iPhone X bu kadar pahalı olması normal mi? Siz almayı düşünüyor musunuz?

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >