Avrupa'ya seyahat edecekler dikkat: Kurallar değişti

Avrupa'ya yeni seyahat kuralları açıklandı
Avrupa'ya yeni seyahat kuralları açıklandı

Avrupa Birliği Komisyonu koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında değişen kuralların ve düzenlemelerin olduğunu açıkladı. Sunulan önergede AB ülkelerine seyahat edeceklere gelen düzenleme hakkında detaylar belirtildi.

Avrupa Birliği, koronavirüs ile mücadele kapsamında seyahatlerde bazı yeni kurallar dönemine geçiş yapıyor. AB Komisyonu’nun sunduğu önergeye göre, birlik genelinde ülke yeni bir seyahat düzenlemesi söz konusu. Peki AB ülkelerine gitmek isteyen vatandaşlar ne yapacak? Yeni seyahat kuralları hali hazırda Avrupa Birliği'ndeki ülkelere vizesi bulunan vatandaşları da kapsayacak mı?

Düzenleme teklifi ele alındı

Sözcü gazetesinde yer alan habere göre, AB üyesi 27 ülkenin ilgili bakanları Brüksel'de Genel İşler Konseyi kapsamında bir araya gelerek AB Komisyonu'nun önerdiği kişi odaklı seyahat düzenlemesi teklifini ele aldı.

'Kolay seyahat etmenizi sağlayacak'

Bakanların üzerinde anlaştığı teklif hakkında basın toplantısında konuşan Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic, “Eğer tamamen aşı olduysanız ve bir aşı pasaportunuz varsa bu sizin AB ülkelerine daha kolay seyahat etmenizi sağlayacaktır. Ülkelerden ya da bölgelerden ziyade kişilerin durumunu temel alan bir yaklaşım benimsemeye karar verdik'' dedi. Sefcovic, “Bilimsel gelişmeler, aşılı kişilerin daha iyi korunduğunu gösteriyor. Sağlık sistemimizin ağır şekilde etkilenmemesi için aşılamaya teşvik ederek salgını atlatmak istiyoruz'' ifadelerini kullandı.

Pasaportlarla AB ülkelerine giriş yapılabilecek

Söz konusu öneriye göre Covid-19 aşılarını olmuş bir kişi için 9 ay, PCR testi yaptıranlar için 3 günve kendi test yapanlar için de 1 gün geçerliliği olacak pasaportlarlaAB ülkelerine giriş yapılabilecek. Çok yüksek Covid-19 vakalarının görüldüğü ülkelere seyahat edilmemesi konusunda ise kısıtlama ve karantina kurallarının devam etmesi bekleniyor. Yeni uygulama ile aşı olanlar öncelikli olurken, geçici testlerle de şimdilik seyahat edilebilmesi mümkün görünüyor.

İngiltere de seyahat güncellemesi yapmıştı

Geçtiğimiz günlerde seyahat güncellemesi yapan İngiltere de, aşı olanlar ya da bağışıklık kazananlar için PCR testini kaldırmıştı. Karantinanın tamamen kaldırıldığı İngiltere’de, aşı olmayanlar ise yolculuk öncesi varışında ikinci gününde PCR testi yaptırması gerekiyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >