Bill Gates: COVID-19 ilaçları yüksek teklif verene değil ihtiyacı olanlara gitmeli

Bill Gates
Bill Gates

Çok uzun süredir salgın hastalıklar üzerinde çalışan Bill Gates, COVID-19 ilaç ya da aşılarının sadece en yüksek teklif verenlere değil, ihtiyacı olan kişilere gitmesi gerektiğini söyledi.

Gates, eğer ilaç ve aşıların en yüksek para teklifini sunan devletlere gitmesi durumunda daha uzun daha adaletsiz ve daha ölümcül bir salgın olacağını belirtiyor.

Dünya Sağlık Örgütü ve sağlık kuruluşları da 'aşı milliyetçiliğine' karşı cephede yer alıyor ve bu durumun hem halk sağlığı hem de küresel ekonomi için ciddi sorunlar doğurabileceğini öngörüyor.

Bu arada Bill & Melinda Gates Vakfı, COVID-19 araştırmalarına 'teşhis, tedavi ve aşıların geliştirilmesini desteklemek' amacıyla toplamda 250 milyon dolar yatırım taahhüt etti.

Yıllardır hastalıklar (çocuk felci, sıtma) üzerinde önemli çalışmalar yapan Bill Gates, sürecin en başından bu yana koronavirüs konusunda da sağlık sektörüne katkıda bulunuyor. Üstelik aşı geliştirmede projelere maddi desteğin yanı sıra çalışmaları bir ileri seviyeye götürebilecek bağlantılarla manevi destek de sağlamış oluyor.

Sürecin başından bu yana koronavirüsle alakalı soruları yanıtlayan Gates, aşı geliştirilmesiyle alakalı detayları da paylaşmıştı.

Ayrıca az önce bahsettiğimiz gibi Gates aslında koronavirüs aşısının kısa sürede bulunup insanlara uygulanmasıyla alakalı projeleri desteklemeye devam ediyor. Son olarak koronavirüs tehditlerine karşı daha hızlı sonuç alabilmek için yeni aşı merkezlerine olan yatırımlarını artırmıştı.

Her 20 yılda benzer bir salgın gerçekleşebilir.

Bill Gates, tüm bu çabalara rağmen 'koronavirüsü yaymakla' suçlanıyor.

Bill Gates, tüm bu çalışmalarına rağmen yıllar evvel yayınlanan videolar ve söyledikleri nedeniyle fazlasıyla eleştiriliyor.

Hatta aşırı karşıtı kişiler tarafından 'koronavirüsü yaymakla' suçlanıyor.

Salgın hastalıklar konusunda yıllardır insanları, devletleri ve sağlık kuruluşlarını uyaran Gates, aslında şu anda yaptığı açıklamalarda da her 20 yılda bir salgının gerçekleşebileceği söylüyor.

Riskin sürekli olarak devam ettiğini; doğanın korunması gerektiğini ve önlemlerin artırılmasının elzem olduğunu da belirtiyor.

    Haberin Özeti: Bill Gates, koronavirüs benzeri bir salgının muhtemelen 'her 20 yılda bir' olabileceği konusunda uyarıyor. Bu ayın başında Financial Times'a konuşan Gates, COVID-19'un 'insanların hayatlarında karşılaşabilecekleri en büyük olaylardan biri' olduğunu da belirtiyor. 67 yaşındaki milyarder, koronavirüs gibi küresel sağlık krizinin 1 yıldan daha kısa sürede 30 milyon insanı öldürebileceğini belirterek, sağlık hastalık riski konusunda uyarıyor.

Microsoft'taki görevinden 'hayır işleriyle daha fazla uğraşmak için' ayrılan Gates, COVID-19 ilaçlarını sadece en yüksek teklif verenlerin değil; ihtiyacı olanlara gitmesi şeklinde yeni bir açıklama da yaptı. Yani aslına bakarsanız Microsoftkurucusu aslında bu konuda maddiyatın önemsiz olduğun düşünüyor. Daha doğrusu öncelik sıralamasının ihtiyaca dayalı olması gerektiğini savunuyor.

Aşıların, en yüksek teklif verenlere gitmesine izin verirsek daha uzun daha adaletsiz ve daha ölümcül bir salgın olacak.

Bu konuda eşitliğe dayalı bir dağıtım gerçekleştirilmesinin altı önemle çiziliyor.

Dünya Sağlık Örgütü, klinik çalışmalarda gönüllüler tarafından 21 farklı çalışma gerçekleştirildiğini belirtiyor. Ayrıca, halk sağlığı uzmanları 'aşı milliyetçiliğinin' hem halk sağlığı hem de küresel ekonomi için ciddi sonuçlar doğuracağını öngörüyorlar.

Bill & Melinda Gates Vakfı, COVID-19 araştırmasına 'teşhis, tedavi ve aşıların geliştirilmesini destekleyip virüsün sosyal ve ekonomik etkilerini azaltmaya yardımcı olmak için' toplamda 250 milyon dolar taahhüt etti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >