Bitcoin'den yeni rekor: 34 bin doları da aştı

Arşiv
Arşiv

Bitcoin hızla yükselmeye devam ediyor. 2021'de piyasalar henüz açılmadı ancak dünyanın en büyük kripto parası yılın ilk üç gününde yüzde 17 değerlendi. Bitcoin almak isteyenler, 2017'deki hızlı yükselişini ve sonrasında çakılmasını hatırlayarak kripto paraya kuşkuyla yaklaşıyor. Uzmanlar, Bitcoin'in daha da yükselmesini de bekliyor ancak yatırımcıları dalgalanmalar konusunda uyarıyor.

Yeni yıl tatilinin hafta sonuyla birleşmesiyle 2021'de henüz piyasalar açılmazken Bitcoin, yatırımcılarını mutlu etmeye devam ediyor. Piyasa değeri bakımından dünyanın en büyük kripto parası olan Bitcoin 2020'de dolar karşısında yüzde 300'ün üzerinde değerlenmişti.

Yeni yıla yüzde 17 yükselişle başladı

Habertürk'ten Selim Karahan'ın haberine göre, Bitcoin 2021'in ilk 3 gününde ise yüzde 17 yükseldi. Bu sabaha karşı ilk kez 34 bin doları aşarak yeni tarihi zirvesini gördü.

Hızlı yükselişin sebebi nedir?

Bitcoin'in hızlı yükselişinde koronavirüsün yarattığı belirsizlik, dünya genelinde merkez bankalarının para basma eğiliminde olması ve kurumsal yatırımcıların kripto paraya artan ilgisi etkili oldu.

  • Veri analiz şirketi Glassnode'un açıklamasına göre geçen hafta 'balina' diye tabir edilen tek bir cüzdanda 1000 ve üzerinde Bitcoin bulunan yatırımcı sayısı 1994'e ulaştı.

Ripple'dan kaçış da etkili oldu


Son günlerdeki yükselişte Ripple'dan kaçan yatırımcıların güvenli liman olarak Bitcoin'e sığınması da etkili oldu. ABD'de Ripple'a soruşturma açılması üzerine sadece son bir haftada Ripple yüzde 40 değer kaybetti.

2017'deki trend mi yaşanır?

Bitoin 2021'e hızlı girerken, bu yükselişin devam edip etmeyeceği sorusu daha fazla sorulmaya başlandı. Bitcoin 2017 sonunda 20 bin dolara yaklaşmıştı. Ardından 4 bin doların altına kadar gerileyen kripto para, ancak geçtiğimiz ay yeniden bu seviyeye gelebildi.

Kripto para şirketi NEM'in alım-satımdan sorumlu müdürü Nicholas Pelecanos da benzer bir hatırlatma yaparak "Herhangi bir varlık uzun süre bu kadar hızlı yükselince kuşkuyla yaklaşmak gerekir. Bitcoin yatırımcılarının coşkuya fazla kapılmamasını tavsiye ediyorum" dedi.

Pelecanos yatırımcılara tedbirli olmayı tavsiye etse de Bitcoin'in yükselişinin devam etmesini beklediğini açıkladı. Boğa piyasasının daha yeni başladığını düşündüğünü belirten Pelecanos "Bitcoin Sevgililer Günü'ne kadar (14 Şubat) 50 bin dolara yükselebilir" dedi.

  • Bu arada Bitcoin son yükselişle beraber toplam 630 milyar dolarlık piyasa değerine ulaştı. Bu piyasa değeriyle, eğer Bitcoin bir şirket olsaydı dünyanın halka açık en değerli 10. şirketi olurdu.

'Fare zehri' demişti, Bitcoin'in gerisinde kaldı

Bitcoin piyasa değeri bakımından dünyaca ünlü kurt yatırımcı Warren Buffett'ın yatırım firması Berkshire Hathaway'i geride bıraktı.

Berçin'in Berkshire Hathaway'i geride bırakması, Bitcoin yatırımcıları için ayrı bir anlam ifade ediyor. Bunun nedeni Buffett'in geçtiğimiz yıllar içerisinde Bitcoin'in en sert muhalifi hale gelmesi.

Buffett, Ocak 2019'de Bitcoin'in artık sonunun geldiğini ifade etmişti. Aynı yılın Mayıs ayında ise Bitcoin'i yatırımcılar açısından bir fare zehrine benzetmişti.

  • Buffett Berkshire Hathaway yatırımcılarına defalarca Bitcoin'den uzak durmalarını tavsiye etti.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >
KAYNAK / HABERTÜRK