Bloomberg, 500 milyonla yenilmek yerine başka ne yapabilirdi?

Demokratların milyarder aday adayı Michael Bloomberg - Arşiv
Demokratların milyarder aday adayı Michael Bloomberg - Arşiv

ABD başkanlık seçimlerinin ön seçim ayağı, kampanyası için 500 milyon dolar harcamasına rağmen Demokrat aday Michael Bloomberg için çok kötü geçiyor. Öyle ki bu sebeple Başkan Donald Trump da Bloomberg'i diline dolamış durumda.

ABD'de başkanlık seçimlerinin Süper Salı ayağı, Demokrat aday adayı Michael Bloomberg için pek iyi geçmedi. Bloomberg Demokrat adaylar arasında çok fazla para harcaması (birkaç ay içinde yaklaşık 500 milyon dolar) ama yapılan onca ön seçimde sadece 1 eyaleti kazanabilmesiyle biliniyor.

  • 60 milyar dolar serveti olan Michael Bloomberg için 500 milyon dolar oldukça önemsiz bir rakam.

Bloomberg ayrıca katıldığı tartışma programlarında da iyi iş çıkaramadı. ABD seçimlerini takip eden insanlar da Bloomberg'in fiili başarısızlığını ve seçim kampanyası için harcadığı parayı göz önüne alınca, "Bloomberg seçimleri satın almaya mı çalışıyor?" sorusunu soruyor.

The Guardian gazetesi de bu apaçık dilemmaya şu soruyla yaklaştı: Michael Bloomberg seçim kampanyasına harcamak yerine 500 milyon dolarla faydalı neler yapabilirdi?

Michael Bloomberg 500 milyon dolarla neler yapabilirdi?

ABD'nin medikal borcunu kapatabilirdi.

ABD vatandaşlarının medikal sebeplerle yaklaşık 1,3 milyar dolar borcu var. Bloomberg şimdiye kadarki seçim harcamalarını bu borcu kapatmak için kullansaydı, borcun yarısı hafifleyecekti. ABD'deki bankaların yüzde 66'sının sağlık borçları nedeniyle iflas ettiği biliniyor.

Flint, Michigan'daki boruları değiştirebilirdi.

Gazetenin hesaplarına göre, seçim bütçesinin sadece 10'da biri ile Michigan eyaletinin Flint şehrindeki kurşun boruları değiştirebilirdi ve böylece şehirde kamu sağlığı problemi haline gelmiş su krizini çözebilirdi.

Öğrencilerin kredi borçlarını ödeyebilirdi.

ABD'de toplam öğrenim kredisi borcu yaklaşık 1,4 trilyon dolar. Bloomberg'in 500 milyon doları bu borcun yanında çok ufak kalsa da yaklaşık 150 bin kişinin öğrenim kredisi borcunu kapatabilirdi.

Evsizlere ev alabilirdi.

Bloomberg bu parayla yaklaşık 2 bin 200 evsizin bir eve kavuşmasını sağlayabilirdi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >