Boston Dynamics Spot, sosyal mesafe kuralları konusunda insanları uyarıyor

Boston Dynamics Spot
Boston Dynamics Spot

Geçtiğimiz haftalarda sağlık personelleriyle koronavirüs teşhisi konan hastalar arasında köprü görevi üstlenen Boston Dynamics Spot, şimdi de yeni bir görev üstleniyor.

Singapur'da hayata geçirilen projede Spot; park, bahçe ya da benzer alanlarda dolaşarak ins

Koronavirüslemücadele kapsamında birçok farklı ülke robot sağlık personellerini devreye sokuyor. Böylece sağlık personelleri hastalara herhangi bir şekilde temas etmemiş oluyor. Yani çok büyük sorumluluk taşıyan ve sağlık sistemlerinin temellerini oluşturan sağlık çalışanları koronavirüslühastalarla doğrudan teması azalmış oluyor.

Bu süreçte robotların benzer görevlerde aktif olarak kullanılmaya başlandığını söyleyebiliriz. Son olarak benzer durum BostonDynamicsSpot için de geçerli. Robot köpek Spot, Singapur'da sosyal mesafeyle alakalı uyarı yapmaya başladı.

Cerrahi maskeler, öksürük ve hapşırıkla birlikte çıkan sıvı damlacıkların yayılmasını önlüyor.

Boston Dynamics Spot robotunun devriye gezdiği parklarda bilgilendirme de yapılıyor.
Boston Dynamics Spot robotunun devriye gezdiği parklarda bilgilendirme de yapılıyor.

İnsanlara sosyal mesafe kurallarını hatırlatan Spot, park ve bahçelerde gerekli prosedürlerin uygulanması için yoğun çaba sarf ediyor. Bildiğiniz gibi koronavirüs ya da benzer şekilde yayılan tüm virüslerden korunmanın en etkili yolu sosyal izolasyon. Hem Dünya Sağlık Örgütü, hem sağlık bakanlıkları hem de doktor ve uzmanların yaptığı uyarılar sosyal izolasyonun önemini vurgular nitelikte. Spot'un önümüzdeki günlerde koronavirüs nedeniyle daha farklı amaçlar için de kullanılması ve insanların hayatını kolaylaştırmaya devam etmesi bekleniyor.

Sosyal izolasyon kaç metre?

ABD'de yapılan yeni araştırmalar, sosyal mesafenin 3 metre civarında olduğunu gösteriyor.
ABD'de yapılan yeni araştırmalar, sosyal mesafenin 3 metre civarında olduğunu gösteriyor.

Koronavirüs, canlılığını korumak için sürekli mutasyonauğruyor. Haliyle bu sosyal izolasyon mesafesi de sürekli değişebiliyor. ABD'de yapılan yeni bir araştırma, sosyal mesafenin aslında sanılandan çok daha fazla olması gerektiğini gösteriyor. Şu ana kadar üç adım ya da 1.5 - 2 metre şeklinde bilinen sosyal mesafe, yeni araştırmaya göre 3 metre civarında olmalı. Yapılan testler, öksürük ya da hapşırıkla sıvı damlacıklarının 3 metreye kadar yayılabildiğini gösteriyor.

Boston Dynamics Spot da bu noktada devreye giriyor. Açık ya da kapalı alan fark etmeksizin insanların bu kurallara uyması şart. İnsanların sosyalleşmek amacıyla çok sık gittiği park, bahçe ya da benzeralanlarda sosyal mesafe kurallarını harfiyen uygulaması gerekiyor. Spot da dikkat çekmek amacıyla tercih ediliyor ve sesli bir şekilde insanları uyarıyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >